Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodci a děti možná ušetří za léky. Poslanci podpořili sražení doplatků

Autor: ČTK - 
22. února 2017
20:13

Důchodci a děti budou mít možná nižší limity pro doplatky za léky. Roční hranice pro děti do 18 let a seniory od 65 let by se snížila podle vládní novely o veřejném zdravotním pojištění z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let věku na 500 korun. Předlohu ve středečním úvodním kole podpořila Sněmovna, míří do zdravotnického výboru. Poslanci mluví o možných dalších úpravách limitu, při jehož překročení pojišťovny vracejí pacientům peníze, které za léky zaplatí navíc.

Navrhované snížení limitu by podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) zvýšilo sociální citlivost veřejného zdravotního pojištění. Systém, který ročně hospodaří s částkou kolem 250 miliard korun, by ale podle propočtů přišel zhruba o 440 milionů.

Za předvolební vábničku ČSSD označila vládní předlohu poslankyně vládního hnutí ANO Jana Pastuchová. Upozornila na to, že snížení se bude týkat i lidí s vysokými příjmy, kteří žádnou úlevu nepotřebují. Poslankyně soudí, že limit pro doplatky by se měl stanovit podle diagnóz nebo podle sociální situace.

Nejen děti a důchodci, varuje KSČM

Za cílenější nastavení limitu se vyslovili i Jiří Skalický z opoziční TOP 09 a Ludvík Hovorka z koaliční KDU-ČSL. „Bylo by dobré limity změnit systémově, nikoli plošně,“ uvedl Skalický. Hovorka připomněl, že limit byl zaveden jako protiopatření k regulačním poplatkům ve zdravotnictví, které už zůstaly jen na pohotovosti. Hranice byla původně 5000 korun, pak klesla na 2500 korun. „Dříve žádný limit nebyl, když člověk zaplatil na doplatcích 30 000 korun za rok, nikdo mu nic nevrátil,“ poznamenal.

Snížení limitu má podporu opoziční KSČM. Její poslankyně Soňa Marková ale upozornila na to, že v tíživé sociální situaci nemusí být jen děti a důchodci. Takoví lidé by podle ní neměli platit doplatky žádné.

Poslanec ANO Pavel Plzák se pozastavil nad rozdílnými částkami, které si různé lékárny na doplatcích účtují. Některé podle něho nechtějí nic, jiné za stejný lék vyberou i stokoruny. Stát by se měl na tuto záležitost zaměřit, podotkl. Pokud bude novela schválena, nabude účinnosti od příštího roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 23. února 2017 07:28 )

socani si to vykompenzuji jinde... detem a duchodcum, ze zdravotniho pojisteni, nedaji odpovidajici lecbu, pouze za priplatek. a kdyz se zdrazi i dalsi polozky od jidla po energie, duchodce stale bude v minusu, matka zivitelka nebude mit na skolni obedy a u korporatniku budou kupovat sragory potraviny. a jak zamysly sobotka s nasi menou, po uvrhnuti do eura, usta bude drit i stredni trida, neb se ceny za vse, vcetne bydleni, vyrovnaji zapadu. skoda, ze bohuuus nechce zverejnit kurz, zda 20, 25, 28 ci 30kc/euro. jak pisete, pouze predvolebni sarada nezotpovednych cirkusaku. cssd - danger!!! bohuzel pozapomneli na splneni minulych slibu, jak zatoci s nenasytnou cirkvi i solarniky a uhlobaronem bakalou. zde tecou miliardy, o ktere krati potrebne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa