Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vzácný úkaz v Česku: Politické strany se shodly na prioritách pro brexit

Autor: ČTK - 
22. února 2017
11:36

Zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti jsou prioritami Česka pro jednání o vystoupení Velké Británie z EU. Na dnešní schůzce, kterou svolal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), se na tom shodli zástupci sněmovních stran. Podle premiéra jde o vzácnou shodu české politické scény. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) věří tomu, že tato shoda posílí Česko při jednání o společné evropské vyjednávací pozici. Schůzky zástupců stran by měly pokračovat i do budoucna.

Výsledkem schůzky, na kterou dorazili předsedové ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, TOP 09 a hnutí Úsvit - Národní koalice, je prohlášení, které bude podle Sobotky připojeno k mandátu české vlády pro jednání o brexitu. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše zastupoval europoslanec Pavel Telička. V prohlášení se předsedové všech stran zavázali, že budou usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy s Londýnem.

 "Hlavními prioritami pro jednání o podmínkách ukončení členství Spojeného království v Evropské unii jsou z pohledu ČR především zachování stávajícího přístupu na trh zboží a služeb, zajištění práv našich občanů a vyřešení rozpočtových záležitostí," píše se v textu.

Sobotka po schůzce ocenil, že opozice a vláda se dokázaly na českém postoji dohodnout. "Dnešek je vzácný okamžik shody. Takových tady v posledních deseti patnácti letech mnoho v Poslanecké sněmovně nebylo. Já myslím, že je dobrý signál, že se česká politická reprezentace dokázala shodnout na tom, co je náš národní zájem v rámci vyjednávání, která povede Evropská unie," uvedl na tiskové konferenci po jednání.

Skupina se podle něj bude scházet i v budoucnu zřejmě na úrovni místopředsedů stran. Nadále se bude zabývat brexitem, otevřít by se ale mohla i otázka reformy Evropské unie.

Jednání o vystoupení Británie z EU povedou členské země společně. Oficiálně by měla začít v březnu, až britská premiérka Theresa Mayová oznámí v Bruselu, že její země na základě výsledků loňského referenda odchází z Unie.

Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová už dala na vědomí, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplné oddělení od EU.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 22. února 2017 13:26 )

No tý vole, shodli se o hovnu a dělají z toho vědu Brexit fakt nepojede podle nich, Británie to má pevně v rukách a má na to aby to šlo podle ní. S bílejma Čechama stejně Británie problém nemá a mít nebude, jak už se mohli přesvědčit ti, co tam obchodují nebo tam mají sídlo firmy na protest proti špehování Babišem. Jó kdyby se ti panáci shodli na Czexitu, to by byla jiná, to by konečně udělali něco pro Česko a pro lidi, jenže oni jsou z EU tak připosraný, že všechno co nařídí a na co většina členských zemí kašle, u toho hovada ještě přitvrděj.

jsem_za_tebou ( 22. února 2017 12:24 )

Všeho dočasu,ani netušite co vas čeka zmetci

tounny44 ( 22. února 2017 11:55 )

Hele lidi nebudte swině,pujčte mi nebo dejte někdo pul milionu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa