Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš v ANO míří k dalšímu vítězství. Bude mu po víkendu krýt záda žena?

Autor: vei - 
22. února 2017
05:52

Hnutí ANO si jako první z vládních uskupení o víkendu zvolí nové vedení před sněmovními volbami. Pozice „šéfa“ Andreje Babiše je neohrožená, jedinou hádankou je, jak moc bude předseda blízko 100 procentům hlasů od delegátů. Zajímavě ale vypadá boj o další patra vedení, tedy o posty místopředsedů. Na tři místa je 11 adeptů.

Makáme, sorry jako, bude líp, EET. I to jsou výrazy, které si dnes lidé běžně spojí s hnutím ANO a především s Andrejem Babišem. Stejně jako korunové dluhopisy pro Agrofert, nebo 50 euromilionů jako dotace na farmu Čapí hnízdo. Podle volebních průzkumů to ale voličům příliš nevadí. Ministr financí je stále na špici v oblíbenosti politiků, hnutí míří podle všeho k vítězství ve sněmovních volbách a delegáti ANO téměř jistě potvrdí Babiše v čele hnutí.

„Dokud se Andreji Babišovi bude dařit, dokud bude chtít a dokud bude mít to sepětí všech mocí pod svou kontrolou, tak bude neochvějnou tváří a i faktickým vládcem a jediným hybatelem celého hnutí,“ řekl Blesk.cz politolog Jan Kubáček k důvodům, proč nemá Babiš ani formálního konkurenta.

Babiš získal nominaci na předsedu ve všech 14 krajích. Na sněm podle informací Blesk.cz sbírá kondici na dovolené. I proto v úterý chyběl ve Sněmovně na vystoupení prezidenta Miloše Zemana.

Větší konkurence je u zájemců o post 1. místopředsedy hnutí. Záda chce krýt Babišovi Jaroslav Faltýnek, který tuto pozici zastává už teď, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a primátor Brna Petr Vokřál. Faltýnek má 11 nominací, a tak zřejmě pozici obhájí.

„Ten sněm mi vystaví známku, zhodnotí poslední dva roky, kdy jsem byl řadovým místopředsedou. Ty nominace nic neznamenají,“ řekl Faltýnek Blesk.cz s tím, že kvůli problémům s vředem většinu nominačních sněmů nestihl objet.

Jermanová, kterou vede hnutí na webu stále jako 1. místopředsedkyni sněmovny, byť už je jen hejtmankou, získala dvě nominace: ve Středočeském a Ústeckém kraji. Tentokrát se jich prý ve prospěch někoho nevzdá, protože už to tak necítí. 

„Já do toho boje půjdu, asi ho prohraju, ale do toho boje jdu. Jardy Faltýnka si vážím, my se máme rádi, ale je to prostě politický boj a my se nevraždíme na krev. Teď tu rukavici zvednu a do té volby půjdu,“ dodala Jermanová.

Jednu nominaci ze své domoviny má pak Vokřál.

Krnáčová mimo hru

Velká tlačenice je přitom na post řadového místopředsedy. O tři křesla se uchází celkově 11 kandidátů. Většinou jsou to známé tváře. Poslanci nebo ministři. Podle získaných nominací jsou favority ministr obrany (a možná i kandidát hnutí na prezidenta) Martin Stropnický se sedmi nominacemi a stejný počet nominací získal i ministr životního prostředí Richard Brabec. O křeslo se chtějí utkat také tři ženy – překvapivě ale mezi nimi chybí pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„V Praze jsem dostala dvě nominace, ale odmítla jsem je, protože jsem nechtěla tříštit síly. Už před tím oznámil kandidaturu do předsednictva pan ministr Stropnický a Praha by těžko získala dva zástupce ve vedení hnutí ANO,“ popsala Krnáčová své důvody, proč není mezi nominovanými do vedení hnutí.

„Ukazuje to, že si stále ještě nevydobyla tu přinejmenším velkou, významnou důvěru Andreje Babiše,“ doplnil k pozici Adriany Krnáčové v hnutí ANO politolog Kubáček.

Zdeněk Škromach rád fotí selfie. Jedno má i s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou Zdeněk Škromach rád fotí selfie. Jedno má i s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou | ČTK

Sama primátorka čeká, že se do vedení před volbami dostanou nové tváře tak, jak si to přeje Andrej Babiš. Část předsednictva podle Krnáčové v uplynulém období nepracovala moc dobře a nechávala práci na ostatních. Jakou ženu by Krnáčová z trojice Jaroslava Pokorná Jermanová, poslankyně Radka Maxová a hejtmanka Jana Vildumetzová viděla ráda ve vedení, neprozradila.

„Myslím, že jsou to všechno schopné političky, všechny tři ukázaly, že jsou schopné a pracovité. Dokázaly se prostě prosadit. Každá z nich funkci ve vedení zvládne, ale koho budu podporovat, to si nechám pro sebe,“ dodala pražská primátorka. Všechny volby vedení jsou na sněmu tajné.

Dorazí i „nechtěný“ hejtman Košta

Se svou zdravicí vystoupí na pražském sněmu také eurokomisařka Věra Jourová nebo místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. A do Prahy má našlápnuto také „nechtěný“ hejtman Olomouckého kraje Oto Košta. „Pozvánku jsem dostal, (do Prahy) pojedu a vystoupím, budu-li vyzván,“ řekl Košta redakci Blesk.cz. Právě olomouckého hejtmana se snaží hnutí zbavit. 27. února by mělo o jeho odvolání hlasovat zastupitelstvo kraje na návrh hnutí ANO.

Sněm bez českých hostů a dva dny voleb

Sněm čeká hnutí ANO v sobotu a v neděli. A trochu netradičně – oproti jiným stranám – budou delegáti volit nové vedení ve dvou dnech. V sobotu nového předsedu, v neděli pak místopředsedy. Pozvaní nejsou podle našich informací ani žádní politici z jiných českých stran. Dorazit by měl ale bývalý belgický premiér a kandidát na předsedu Evropského parlamentu Guy Verhofstadt, který se před časem ostře opřel do českého prezidenta Miloše Zemana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenekk_senior ( 22. února 2017 16:38 )

S našim mladým to asi brzy šlehne.

ivoadler ( 22. února 2017 11:44 )

Brabec je mi u zadele, Stropnický je jako francovka, neublíží, ani nepomůže. Ale Jourová a Telička mě se rou. Jourová je blbá krá va a Telička machruje, ale neví, čí je. Je to takový kosmopolitní hermafrodit.

ivoadler ( 22. února 2017 11:40 )

Zlodějský devadesátý léta se už nesmí opakovat. I když se někteří politici snaží protáhnout je co nejdál do současnosti. Ale pozor! Na Babiše pořád nic nemají. To nas ere. Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, vše naprosto v souladu se zákonem. I Sobotka se zmůže jen na morality: Andreji, tohle bys dělat neměl! O zlodějích z pravicových stran nemluvím. Pohov!

sores ( 22. února 2017 11:34 )

Nikdo už nemůže být horší nežli vejce Sobotka,Kalousek,ex prezident Klaus a další! tak proč ne Babiše, ten je nejmenší zlo pro tenhle odporný, prohnilý stát a hlavně zlodějský!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cigošům se dává a na malé děti nemocné se žebrá!

1pravda1 ( 22. února 2017 11:25 )

Horší časy už tu byly - premiér NečasNagyová, ministr financí experimentální chemik Kalousek a prezident perokradamnestie Klaus!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa