Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotka podržel Ludvíka u práce snů. Ministr kvůli ní „sprdl“ mluvčí

Autor: bru - 
21. února 2017
19:00

Psát Facebook a Twitter dvěma zástupcům ministerstva za 250 tisíc měsíčně? Pro mnohé práce snů. A pro ministerstvo zdravotnictví nakonec taky jen sen. Poté, co Blesk.cz na lukrativní zakázku upozornil, ji totiž zastavilo. „Polízanice“ ale na šéfa resortu Miloslava Ludvíka (ČSSD) nečekala, premiér se ho naopak zastal.

Zakázku v hodnotě 1 950 000 korun bez DPH vypsalo ministerstvo zdravotnictví v tomto znění: „Komplexní správa sociálních profilů dvou představitelů ministerstva zdravotnictví na Facebooku a Twitteru a strategická komunikační podpora definovaných představitelů ministerstva zdravotnictví do skončení jejich funkčního období, nejpozději do 31. 10. 2017.“

Podle informací Blesk.cz se zakázka týkala profilů ministra Ludvíka a jeho náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové (ČSSD).

Průměrné měsíční výdaje za tuto práci vycházely na 243 750 tisíc. To je téměř o 100 tisíc více, než bere sám ministr. Jeho plat je aktuálně 135 493 Kč bez náhrad. Přepočteno na jeden zveřejněný příspěvek: za každý post na Facebooku nebo Twitteru pak vítěz tendru zinkasuje přes 6 tisíc korun.

Kampaň, kterou platí stát?

Kde mají voliči vzít jistotu, že předvolební kampaň opravdu platí strany a ne stát? Na to odpovídal v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Je velmi těžké oddělit tu agendu ministra od toho, co reprezentuje třeba místopředsedu strany. Využíváte politický mandát v rámci výkonu veřejné funkce,“ řekl premiér, aby dodal: „V okamžiku, kdy se pan ministr dozvěděl, že je tady takový problém, tak pravděpodobně tu věc zrušili. A myslím si, že to ani nebylo nezbytné.“

Jak řeší sociální sítě předseda vlády? Podívejte se na video:

Zakázku nakonec ministerstvo stoplo kvůli tiskové chybě, kterou ale evidentně odhalilo až na poslední chvíli, a taky až poté, co na věc upozornil Blesk.cz. „Veřejná zakázka, o které píšete, byla zrušena ještě před otevřením nabídek, a to z důvodu tiskové chyby v zadávací dokumentaci, která by představovala diskriminační podmínku. Zadávací dokumentace totiž požadovala, aby firma byla pojištěna na 500 milionů, a nikoli 500 tisíc, jak požadují podmínky odpovídající hodnotě předmětu plnění,“ zní oficiální zdůvodnění pro Blesk.cz od mluvčí resortu Štěpánky Čechové.

„Pan ministr byl sice informován o záměru propagovat práci resortu na sociálních sítích v co nejširší možné míře, ale pravděpodobně jsem ho měla více informovat o podmínkách, které se cenově pohybují v těchto relacích, protože jsem si jaksi nedostatečně uvědomila, že nezná podmínky v branži služeb na sociálních sítích,“ uvedla Čechová. „Takže jsem dostala vynadáno, že jsem to myslela dobře, ale že na tohle vážně peníze nejsou,“ uzavřela.

Sobotka: Ministr nemůže vědět o všem

„Nemůžete vědět úplně o všem, co se odehrává na ministerstvu, ale nesete za to odpovědnost,“ odpověděl Sobotka na otázku, zda není chybou už to, že o zakázce ministr Ludvík nevěděl.

Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa