Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman se bil za Šumavu s dřevorubci: „Přeříznutí aktivistek“ a Bursík v blázinci

Autor: val, zst - 
21. února 2017
18:20

Prezident Miloš Zeman dorazil v úterý do Poslanecké sněmovny, kde půl hodiny řečnil o novele zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou poslancům vrátil Senát. Prezident stojí na straně senátorů, respektive šumavských obcí, které se bojí o svá práva. Opakovaně kritizoval exministra životního prostředí Martina Bursíka. Za původní verzi brojí stovky odborníků a stávající šéf resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO). Blesk.cz sledoval projednávání normy včetně návštěvy prezidenta online.

Nová pravidla pro národní parky rozdělila politickou scénu i veřejnost. Krátce před hlasováním ve Sněmovně se oba tábory snažily emotivně přesvědčit o svých argumentech poslance, a to formou petic, tiskových zpráv nebo happeningů.

Kritici senátních změn se obávají toho, že úpravy ohrozí nejcennější části šumavské přírody a umožní vstup developerů a lobbistů do chráněných území. Ekologové, ochránci přírody, vědci či ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) proto vedou kampaň za přijetí původní sněmovní verze.

Ekologičtí aktivisté přišli 21. února před budovu Poslanecké sněmovny v Praze, aby poslancům předali výzvu občanů ohledně novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla péče o národní parky. Ekologičtí aktivisté přišli 21. února před budovu Poslanecké sněmovny v Praze, aby poslancům předali výzvu občanů ohledně novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla péče o národní parky. | ČTK

Senátní návrh v úterý přišel do Poslanecké sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman, podporuje ho také většina z více než dvacítky obcí, které v národním parku Šumava leží. Tvrdí, že zákon má chránit přírodu, ale nesmí zapomínat také na lidi, kteří tam žijí. „Mnohokrát jsem ji prošel, dokonce i se svýma bolavýma nohama jsem vystoupil sedm kilometrů na Plešné jezero, prohlédl jsem si Bursíkem zničený les z helikoptéry,“ dodal k Šumavě Zeman osobně během nedávné návštěvy Plzeňského kraje. A stejně zavzpomínal i před poslanci.

ONLINE: Boj o Šumavu a Zeman ve Sněmovně
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
18:25
21. 2. 2017

Na hlasování nakonec v úterý nedojde. ODS po dlouhém projevu Zahradníka požádala o pauzu. Předsedající proto přerušil schůzi do středečního rána. Tímto pro úterý online přenos Blesk.cz končí. Děkujeme vám za pozornost a o dalším osudu ostře sledovaného zákona vás budeme samozřejmě informovat. 

18:18
21. 2. 2017

Poslanec ODS Jan Zahradník už přes půl hodiny hovoří proti sněmovní verzi novely. Bude-li zákon schválen, bude to prý vítězství pro turisty, ale prohra pro ty, kteří mají rádi přírodu. Zkritizoval ekologické aktivisty, zákon jim prý dá „amnestii“ za to, co se stalo na Šumavě po orkánu Kyrill. 

17:44
21. 2. 2017

Bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) uvedl, že za tři roky ve Sněmovně nezažil tak silnou kampaň jako u zákona o národních parcích. „Hnutí Duha odvedlo velkou práci,“ zkritizoval. Řekl, že pokud se v úterý schválí sněmevní verze zákona, tak se Poslanecká sněmovna stane experimentátorem s národním parkem

17:30
21. 2. 2017

Prezident Miloš Zeman při odchodu ze Sněmovny řekl, že pokud poslanci schválí svou verzi zákona, bude jej vetovat. 

 
17:19
21. 2. 2017

Senátorka Jitka Seitlová (za KDU-ČSL a SZ) poslancům sdělila, proč Senát prosazuje změnu zákona a co by v praxi znamenala. Požádala členy dolní komory, aby schválili senátní verzi. 

17:06
21. 2. 2017

Předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch si přinesl k řečnickému pultíku žlutou krabici s nápisem Výzva poslancům. Informoval o tom, že na Malostranském náměstí převzal petiční archy s podpisy za „dobrý zákon o Šumavě“. Poprosil poslance, aby hlasovali pro sněmovní verzi zákona a odmítli tu, kterou podporuje Zeman. 

16:57
21. 2. 2017

Brabec si postěžoval, že se pořád otevírají staré křivdy a rány. „A já si myslím, že bychom toho měli nechat,“ řekl. Zákon podle něj zajišťuje ochranu přírody a díky 15letému moratoriu přináší stabilitu bez ohledu na to, kdo je ministr a kdo ředitel parku. Senátní úpravy označil za

„šumavský masakr motorovou pilou“.

16:51
21. 2. 2017

„Dámy a pánove, se vší skromností, kdo z vás to má, aby na jeho bod přišel pan prezident,“ reagoval na projev Zemana ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle kterého si se Zemanem v názoru na Šumavu neshodnou. Problém je prý v lidech, kteří chtějí všechno řídit, „mít stromy jako vojáky, a ne ty ostudy, co občas uschnou a ještě neorganizovaně padají“. 

16:47
21. 2. 2017

Takto nakráčel Miloš Zeman mezi poslance: 

16:40
21. 2. 2017

„Každý může udělat chybu, ale jestliže tuto chybu opakuje, pak mu není ani rady, ani pomoci. Přeji vám moudrost ve vašem rozhodování,“ ukončil Zeman svůj projev.

16:37
21. 2. 2017

„Dámy a pánové, byli jsme svědky zločinu. Byla vytvořena fiktivní divočina, nikoli přírodní divočina. Byla vytvořena poušť,“ řekl a naznačil, že exministr Bursík měl za své konání skončit v blázinci. „Není nic smutnějšího, když umírají stromy. Když umírají v důsledku fanatiků, kteří si přáli umělou, nikoli přírodní divočinu,“ řekl v závěru projevu.

16:33
21. 2. 2017

„Chtěl bych vás ve svém vystoupení poprosit: Nevěřte zeleným fanatikům, nevěřte těm, kdo z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost,“ řekl Zeman poslancům. 

16:27
21. 2. 2017

Zeman podotkl, že v lesích na rakouské straně hranic neřádí kůrovec, zatímco na české ano, a nabídl odpověď: „Existovaly tři ztepilé smrky na jednom je šumavských hřebenů. Tyto tři smrky napadl kůrovec. V hospodářských lesích bylo po staletí zvykem, že když byl strom napaden kůrovcem, tak byl pokácen, oloupána kůra, kůra spálena a dřevo odvezeno...To byla tzv. dobrá praxe. Ale tehdy za vlády Martina Bursíka, přítele kůrovce, jak se sám označil, se k těmto třem ztepilým smrkům připoutaly tři neméně ztepilé dívky z hnutí Duha. A když tam přišli dřevorubci, tyto dívky jim bránily v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli,“ řekl Zeman a zastavil, jelikož jej přehlušil smích poslanců. „Mám samozřejmě na mysli ty stromy,“ doplnil Zeman a pokračoval, že dřevorubci místo pokácení stromů odešli. 

16:20
21. 2. 2017

Potutelné úsměvy poslanců si Zeman zasloužil, když při exkurzi do historie použil termín „Schwarzenbergův platební kanál“, načež se opravil na „plavební kanál“. 

16:19
21. 2. 2017

Připomněl také prosperující obec Lipno. Její starosta prý kdysi Zemanovi řekl, že se mu daří proto, že neleží na území šumavského národního parku. 

16:17
21. 2. 2017

„Když někdo zničí 60 tisíc stromů, tak se těm Bursíkům nic nestane,“ zkritizoval Zeman bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) a vzpomněl, jak před lety letěl helikoptérou nad zpustošeným šumavským parkem.

16:13
21. 2. 2017

Klade si otázku, proč se vždy soustřeďujeme pouze na šumavský národní park. Zkritizoval tzv. ekologické fanatiky a vzpomněl Kateřinu Jacques a její „kauzu“ s biomasou, kdy nedovedla tento termín vysvětlit. Šéf Zelených Matěj Stropnický na galerii pro veřejnost se jen pousmál. 

16:11
21. 2. 2017

„Nevidím žádný důvod, proč by měl existovat speciální set zákonů o jednotlivých národních parcích,“ řekl Zeman. Považuje za přirozené, když všechny parky budou upraveny stejným návrhem zákona. Prakticky 100 procent diskuse o tomto zákoně se ale týká NP Šumava, řekl. 

16:09
21. 2. 2017

„Předstupuji před vás proto, abych podpořil senátní verzi návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny, které se zpravidla říká zákon o národních parcích,“ řekl Zeman před poslanci po svém příchodu do Sněmovny. 

 
16:03
21. 2. 2017

Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) to mezitím komentuje na Twitteru.

16:00
21. 2. 2017

Prezident Miloš Zeman už je v Poslanecké sněmovně. Poslanci přistoupili k pevně zařazenému bodu novela zákona o ochraně přírody a krajiny. 

 
15:48
21. 2. 2017

Na galerii pro veřejnost se usadil mimo jiné předseda Strany zelených Matěj Stropnický. 

15:31
21. 2. 2017

Prezident Miloš Zeman dorazí do Poslanecké sněmovny v 15:40. Od 16 hodin by se měl začít projednávat tzv. zákon o národních parcích. Započne projevem prezidenta, který se chce přimluvit k senátní verzi novely.

 
15:26
21. 2. 2017

Odpoledne na Malostranském náměstí stál stánek s peticemi za „dobrý zákon o Šumavě“, který brojí proti developerům.

15:15
21. 2. 2017

Vítejte u online zpravodajství na Blesk.cz. Krátce po 15. hodině začali poslanci jednat o drobnější novele týkající se zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou vrátil Senát. Jak avizoval ministr životního prostředí, ta „zajímavější“ se bude projednávat později. Jak řekl poslanec Robin Böhnisch, jedná se o historickou záležitost, „státní incest, kdy si stát vyplácí sám sobě náhradu škody“. 

„Jediný Senát navrhl skutečné otevření národního parku pro veřejnost. Vládní návrh Šumavu otevírá pouze pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti Šumavy pro úpravu běžkařských tratí,“ uvedl v úterním prohlášení předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosty šumavské Modravy Antonín Schubert. Kampaň odpůrců senátního návrhu je podle něj demagogická a neetická.

Poslanci v úterý nakonec nijak nerozhodli, před půl sedmou večer si pauzu do konce jednacího dne vzala ODS.

V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je ale lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody. Pro sněmovní verzi se v minulých dnech vyslovila i platforma Vědci pro Šumavu, akademici, někteří umělci či ředitelé národních parků. Výzvu k odmítnutí senátního návrhu a podpoře původní sněmovní verze zákona podepsalo podle organizátorů za čtyři týdny 45 tisíc lidí.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale výroky o zániku šumavského národního parku považuje za hysterické. Senátní verze podle něj nezničí přírodu, ale dá jen šumavským obcím obdobná práva jako ostatním. I nadále budou všechny podnikatelské či stavební záměry podléhat přísným schvalováním, dodal. „Senátní novela je v zájmu občanů Šumavy a citlivého rozvoje tohoto unikátního území,“ uvedl v tiskové zprávě Štěch.

Šumava v zimě Šumava v zimě | Blesk - David Malík

Několik hodin debaty už v Senátu

Senát chce změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Odpůrci sněmovního znění se totiž obávají dopadů normy zejména na šumavské obce, hrozilo by podle nich v nejzazším případě i jejich vylidnění. Problém ale senátoři také viděli v nemožnosti zásahu horské služby na území parku.

„Při přečtení novely jsem s hrůzou zjistil, co bude dělat horská služba na Šumavě. Oni by tam podle toho zákona nesměli jet. Mohli by tam jen hasiči, záchranka, ale horská služba by tam jet nemohla. Oni by asi vyjeli, protože je pro ně přednější lidský život, než koukat na nějaký nesmyslný papír,“ lamentoval na plénu v polovině ledna senátor Jan Horník (STAN), který je starostou Božího Daru. Podobné výhrady měli i další jeho kolegové.

Proti sněmovní verzi, která by omezila pravomoci obcí, pak v horní komoře lobbovali i někteří starostové ze Šumavy. Právě těch se novela dotkne, v jiných národních parcích totiž obce nejsou. „Turisté potřebují zaparkovat, parkoviště je developerský projekt. Potřebují si někam dojít na záchod, záchody jsou developerský projekt. A chtějí i další vybavení,“ argumentoval starosta Modravy Antonín Schubert, proč by měla být umožněna obcím například tato výstavba.

Při prosincovém sněmovním schvalování novely pro ni hlasovalo 121 ze 167 přítomných poslanců. Proti bylo 22 poslanců hlavně z řad ODS, ale taky KSČM a ČSSD. Výsledek naznačuje, že Sněmovna by mohla senátní znění odmítnout a potvrdit svou variantu pravidel pro národní parky.

Šumavský hrad Velhratice z výšky:

Video  Šumavský hrad Velhratice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 22. února 2017 10:53 )

Ze Šumavy synku. Ze Šumavy. A z toho, co z ní udělaly Zelený hovada by se poblil každej! Když jdou mediální masáží davu novináři na ruku takovým "odborníkům" na ekologii, jako je veterinář Bláha, literární kritik Just, "Biomasa Kačenka Jau,Jau" a ambiciozní blb Buzík, tak Šumava se dneska mění na nehostinnou krajinu! A při tom je zajímavý, že za nejzachovalejší část Šumavy, je považovaná ta část, kde hospodařila armáda. A to podotýkám, že HOSPODAŘILA! Zvláštní že?

sensadrak ( 22. února 2017 04:53 )

Zeman nám zopakoval, jak nenávidí Stranu zelených a Martina Bursíka, na seznam těch, kým pohrdá, ale přidal ještě další lidi. Jsou jimi sjezdaři. „Jsem běžkař, který hluboce pohrdá sjezdaři, přesto sjezdaře toleruji,“ uvedl pan prezident, který se jako běžkař sice nechává pouze fotit, aby vypadal, že má formu. Bonmotu o přezíznutí aktivistek se zasmáli všichni, kteří jsou v pubertě.

anka ( 22. února 2017 00:48 )

co jste to za zenu??? porad tu nekomu vyhrozujete nasilim??? 

ianadruhou ( 21. února 2017 21:56 )

Pan Miloš Zeman je nejlepším prezidentem.

richman ( 21. února 2017 20:52 )

Koho ještě zajímají názory a bláboly blbce zdenkka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa