Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chlast je zlo“, ví ministr Ludvík. Jaké plány nejen s alkoholem už tu byly?

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    21. 2. 2017
    05:00

    Asi 2000 dětí končí ročně na jednotce intenzivní péče kvůli předávkování alkoholem. Často se jedná podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila o žáky 9. tříd základní školy nebo studenty prvního ročníku na střední škole. Na předávkování alkoholem navíc zemře 300 až 400 lidí ročně, tedy desetkrát víc než na předávkování drogami. „Když o těch rizicích promluvím, tak pravidelně dostanu nepříjemné maily svých spoluobčanů, že chci někoho buzerovat, že se vždy pilo a pít se bude,“ říká Vobořil, který upozornil i na další čísla v této oblasti. Až 16 procent deváťáků denně kouří a čtvrtina má zkušenost s opilectvím. Na ministerstvu zdravotnictví v Poslanecké sněmovně i v Senátu už byla řada iniciativ, jak s alkoholem a dalšími zatočit. Ale byly i pokusy povolit uzdy. Podívejte se. 

  • 1.Nealkoholický nápoj levnější než pivo

    V červnu 2015 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila první verzi protikuřáckého zákona, ve které byla i povinnost mít alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Návrh už ale pochází z roku 2013, kdy o něj usiloval tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Po něm se k němu připojil i Svatopluk Němeček (ČSSD). Zákon měl mimo jiné reagovat na časté výmluvy mladých lidí na to, že pivo je levnější než „limča“.

     

    „Prodejce, který prodává alkoholické nápoje v provozovně stravovacích služeb nebo stánku s občerstvením, je povinen mít v sortimentu nápojů nabízených v této provozovně nebo stánku s občerstvením alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější, než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj stejného objemu,“ zmiňoval odstavec v navrhované verzi zákona, ovšem těsně před schválením ho politici vyřadili, a proto taková povinnost neplatí.

    Pivo a limo Pivo a limo | Blesk.cz/Profimedia

  • 2.Za alkohol dětem zavřít na dva dny

    V každé restauraci i hospodě musí být už léta vyvěšený nápis o zákazu prodeje alkoholu a tabákových výrobků mladším 18 let. Pravidlo, které by mělo být samozřejmostí. Takzvaný protikuřácký zákon za provinění ale zavádí také nové sankce.

     

    „Dopustí-li se provozovatel závažného porušení povinnosti podle § 11 odst. 5 nebo § 16, je inspektor České obchodní inspekce oprávněn nařídit uzavření provozovny od okamžiku zjištění porušení povinnosti až na dobu dvou provozních dnů následujících po dni tohoto zjištění,“ uvádí norma.


    Za zmíněné dva dny pak provozovatel restaurace musí udělat vše potřebné, aby tu už dítě příště žádný alkohol nedostalo.

    Policie v Praze přes léto řeší pouze několik přestupků, kdy pijí mladiství alkohol. Přesouvají se spíše mimo město. Policie v Praze přes léto řeší pouze několik přestupků, kdy pijí mladiství alkohol. Přesouvají se spíše mimo město. | MP Praha

  • 3.Opilý musí ven

    Pokud se někdo, komu ještě ani nebylo 18 let, opije a dorazí na diskotéku nebo někam do další restaurace, musí ho obsluha hned vyhodit. A opilec musí poslechnout a odejít. To samé se podle výkladu zákona ale může stát podnapilému i v běžném obchodě, v hotelu nebo v hromadné dopravě. 

    Opilá žena skončila na zemi. Opilá žena skončila na zemi. | Profimedia.cz

  • 4.Zjevně opilá osoba

    Poznáte ji vždy a hned? Hospodští musí. Od konce května jim v opačném případě hrozí trest. Pokud nalijí pivo někomu, kdo už se někde posilnil, ale personál v hospodě to na první pohled nepozná, může čekat trest. Peněžitý anebo taky zákaz na dva roky hospodu otevřít. Osoba „zjevně pod vlivem alkoholu,“ jak ji zákon definuje, nesmí jet také ani metrem nebo tramvají, na nádraží, na zastávce autobusu nebo tramvaje, nikde na sportovní akci a dalších přístupných místech. 

    Zakázat cigarety a alkohol všude a napořád by asi bylo lepším řešením. Zakázat cigarety a alkohol všude a napořád by asi bylo lepším řešením. | P. Ryšlink, J. Pecharová, V. Hradská, J. Ulrichová, K. Moravcová, K. Janeček, Z. Matyáš, archiv

  • 5.Alkohol za volantem

    Na jedné straně mluví ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) o alkoholu jako zlu, na druhé straně ale někteří politici volají po uvolnění pravidel. Dnes se nesmí s alkoholem jezdit vůbec – nepsaná tolerance je do 0,3 promile – v opačném případě hrozí ve správním řízení řidiči pokuta 2500 až 20 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok.

     

    V roce 2015 například senátor za ODS Jaroslav Kubera navrhoval uzákonit toleranci alkoholu v krvi řidičů ale jen do maximální výše půl promile. To by bylo zhruba jedno pivo k obědu. Kubera se odvolával na pravidla v rámci Evropské unie, kde v řadě států mají povoleno 0,4 promile až 0,8 promile alkoholu v krvi. Proti prolomení nulové tolerance byla ale řada politiků i dopravní policisté. Není ale vyloučené, že se zákon objeví opět v předvolebním čase.

    Policisté se během prevence zaměřují také na kontrolu alkoholu za volantem (ilustrační foto). Policisté se během prevence zaměřují také na kontrolu alkoholu za volantem (ilustrační foto). | Martin Přibyl

  • 6.Alkohol na kole

    Před krajskými a senátními volbami loni na podzim se nové pravidlo pro cyklisty snažili prosadit senátoři Ivo Valenta (Soukromníci) a Zdeněk Škromach (ČSSD). Pravidla chtěli změnit především kvůli cyklistům v oblastech s vinnými sklípky. Loni v létě Senátem dokonce naděje pro cyklisty prošla. Senátoři protlačili návrh, kdy takoví sportovci mohli dát až tři piva – a vyrazit na kole s 0,8 promile alkoholu.

     

    Odborníci ale varovali, že opilý cyklista může být víc nebezpečný než opilý řidič. Takto „upravení“ řidiči kol by mohli podle návrhu zákona navíc vjet nejen na cyklostezku nebo do obce i na silnici třetí třídy. Pokud by si „přihnuli“ víc, hrozila by jim i dál pokuta, ale místo současných 2500 až 20 tisíc korun jen 500.

    Senátoři řešili, zda si cyklisté mohou dopřát pivo či víno před jízdou Senátoři řešili, zda si cyklisté mohou dopřát pivo či víno před jízdou | Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

  • 7.Zákaz kouření

    Od konce května to bude velká revoluce. Kuřáci zmizí z českých hospod. Od 31. května, kdy je světový den bez tabáku, si nikdo nebude smět v hospodě a restauraci zapálit. Neprošly ani speciální kuřárny. Zákon, který málem položil i vládu, rozšiřuje místa, kde se nesmí kouřit – a to jak cigarety klasické, tak ty elektronické.

     

    Na letišti ale třeba i v nemocnicích mohou vzniknout stavebně oddělené kuřárny. Pokud bude cigarety prodávat někdo, kdo nesmí, může počítat se zákazem prodeje na dva roky. Kdo si zvykl na automaty s cigaretami, ať na ně zas zapomene. Nový zákon automaty ruší – prý by si v nich mohly kupovat krabičky děti. A zákaz kouření bude i na sportovních akcích, v halách, na koncertech popřípadě v divadlech. 

    Protikuřácký zákon ještě neplatí, už jsou kvůli němu ale problémy. (ilustrační foto) Protikuřácký zákon ještě neplatí, už jsou kvůli němu ale problémy. (ilustrační foto) | Blesk/ Tomáš Vrbenský

  • 8.Boj s hracími automaty

    Další vlna regulace hazardu, začala v České republice platit naplno v lednu letošního roku. Podléhá zdanění 23 a 35 procent a ministerstvo financí může také blokovat webové stránky, které „zavání“ hazardem. Zákon má bojovat také proti závislosti na automatech – tedy patologickému hráčství. Peníze do strojů už nemůžou vhazovat lidé, kteří pobírají například dávky v hmotné nouzi. Aby automaty hráče úplně nezruinovaly, musí si někde dopřát také povinnou přestávku. Někde herny musejí zůstat na pár hodin úplně zavřené. Kasina pak mohou být jen na vybraných adresách.

    Opilá matka nechala tři malé děti doma a šla hrát automaty. Opilá matka nechala tři malé děti doma a šla hrát automaty. | Městská policie Zlín

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 21. února 2017 09:05 )

Chlast je opravdu svinstvo, ale strašně dobrý

bizon_pepa ( 21. února 2017 07:05 )

Tak se ti nejchytřejší chlapci, tam nahoře, musí smířit, že to tak je. Pak by i nějakej Vobořil nemusel být vyděšenej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa