Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi označí trasy na Filipínách, dovezou saxofony do Belize i kola do Gambie

Autor: Václav Lang - 
21. února 2017
06:05

Saxofony a trombon do Belize, jízdní kola do Gambie nebo studenti znalí turistického značení tras na Filipíny. Tyto a další akce bude letos financovat Česká republika v rámci malých lokálních projektů v rozvojových zemích. Celkem na ně v roce 2017 půjde 13,5 milionu korun.

Z 65 navržených projektů jich hodnotící komise ministerstva zahraničí schválila 52 v celkové hodnotě 14,43 milionů korun.

„Česká republika pomáhá k rozvoji nejchudších zemí na celém světě. Jednou z forem pomoci jsou malé lokální projekty, které vybírají naše zastupitelské úřady. Oficiálně vyzývají místní (lokální) subjekty k předkládání návrhů MLP, u nichž posuzují zejména hospodárnost a rozvojovou udržitelnost. Nejlepší návrhy jsou schváleny nezávislou hodnotící komisí a doporučeny k realizaci,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

V některých případech se v realizaci projektů angažují přímo Češi. Nakupují se české výrobky, využívá se české know-how nebo se v průběhu projektu naváže spolupráce s českými firmami a dalšími subjekty.

V tomto ohledu jsou letos zajímavé tři projekty, které se uskuteční v Belize, Gambii a na Filipínách. Do první jmenované země, středoamerického Belize, poputuje za 200 tisíc korun pět českých hudebních nástrojů: trubka, trombon, klarinet a dva saxofony. Sloužit mají k bezplatné výuce hraní pro mladé Belizany z ohrožených sociálních skupin. Z části příspěvku se uhrafí doprava instrumentů.

„Projekt vznikl v návaznosti na osobní žádost premiéra Belize vůči českému velvyslanci při předávání pověřovacích listin. Premiér Belize ocenil kvalitu a tradici českých nástrojů a vyjádřil přání zprostředkovat místní mládeži kurzy hudby,“ doplnila Lagronová.

Studenti budou značit trasy na Filipínách

Gambie je malá země na západě Afriky, sedmkrát menší nez Česká republika. Právě tam poputují ojeté bicykly prostřednictvím neziskové organizace Kola pro Afriku. „Nepotřebná kola darovaná českými občany se v České republice opraví. Pak se společně s nářadím a náhradními díly lodí zasílají do Gambie, kde pomohou dětem, které musí za vzděláním cestovat dlouhé vzdálenosti. Organizace také zodpovídá za školení místních mechaniků, a tím projektu zajišťuje dlouhodobou udržitelnost,“ vysvětlila Lagronová detaily projektu v hodnotě 300 tisíc korun.

Na Filipíny přijedou osobně čeští studenti z Mendelovy univerzity v Brně a budou za 200 tisíc korun radit se značením tamních turistických tras. „V rámci praktické výuky pomohou čeští studenti místním obyvatelům v odlehlé části Filipín s vyznačováním turistických tras. Jedinečná česká technologie značení turistických tras nachází poptávku v zahraničí a oblast národního parku Negros je dalším územím, kde bude použita,“ uvedla mluvčí.

Kromě těchto tří příkladů bude ale Česká republika pomáhat i v jiných zemích po celém světě, většinou formou dotace. Do Keni pořídí porodní lůžko, v Hondurasu zase Církev moravských bratří postaví dvě studny s pitnou vodou, v Alžirsku se zadotuje divadelní představení s interkulturní tematikou. Obecně se ale jedná nejčastěji o projekty spojené se vzděláváním, zdravotnictvím nebo místním rozvojem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa