Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka „zařízl“ Mládka ve vládě kvůli mobilům. Nahradí ho přítel premiéra?

Autor: Jakub Veinlich, val - 
20. února 2017
16:10

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhne odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Vaz mu zlomila například situace okolo cen mobilních dat. Jeho náměstek navíc vzkázal lidem, že pokud chtějí mít ceny dat jako v Polsku, ať se tam odstěhují. S prezidentem Milošem Zemanem Sobotka věc projedná ve čtvrtek, kdy mu chce sdělit i jméno Mládkova nástupce, který by měl resort převzít k 1. březnu. Podle informací Blesk.cz by to mohl být státní tajemník pro evropské záležitosti a premiérův přítel Tomáš Prouza.

Mládek zůstane ve funkci do konce února, tedy do příštího úterý. Bohuslav Sobotka prý v posledních týdnech necítil podporu ministerstva pro prosazení věcí, které si jako předseda vlády vytyčil. 

„Ve čtvrtek osobně předám tuto žádost prezidentu republiky a prvního také prezidenta republiky seznámím se jménem nového navrhovaného ministra,“ řekl v pondělí na mimořádné tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka. 

„V poslední době nejsem spokojen s tím, jak ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje,“ narážel premiér především na problémy Mládka při řešení cen dat u mobilních operátorů. 

„Některé věci, které zaznívaly ze strany MPO, přímo urážely veřejnost. A za fungování ministerstva jako celku odpovídá ministr,“ pokračoval premiér a nepřímo tak přiznal, že Mládek přijde o křeslo i kvůli svému náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi, jmenovanému teprve před pár dny. Lidem vzkázal, že pokud chtějí mít ceny mobilních operátorů jako v Polsku, tak ať se tam odstěhují. Mládek za to dal náměstkovi důtku a odvolal z funkce ředitele odboru komunikace Romana Proroka. 

Přijde do vlády Prouza? 

Prezident Miloš Zeman už o záměru premiéra odvolat Mládka z postu ministra ví. Otázkou ale je, zda Sobotkovi vyhoví. Mládek totiž patří k Zemanovým oblíbencům ve vládě.

„Já myslím, že je třeba vyčkat na čtvrtek, na setkání, o které požádal předseda vlády, a je třeba také vyčkat na to, jaké argumenty a jaké důvody Bohuslav Sobotka přednese,“ řekl v reakci na Sobotkův krok Blesk.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Hned po informaci o Mládkově odvolání se začalo spekulovat, kdo by mohl ministerstvo do říjnových voleb převzít. Nabízí se jméno Tomáše Prouzy – státního tajemníka pro evropské záležitosti a Sobotkova přítele. O jeho přesunu na MPO už se mluvilo v době, když Mládek nabízel svou rezignaci na podzim po prohraných senátních volbách. 

„Zaslechl jsem to,“ řekl Blesk.cz zdroj z vlády k možnému angažmá Tomáše Prouzy. Sám Prouza zatím nechce situaci komentovat. „Myslím, že premiér to na tiskovce řekl jasně – první, komu chce říct jméno nového ministra, je pan prezident,“ uvedl, aniž by jakkoli rozptýlil spekulace. 

Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek nechtěl situaci také komentovat, ani to, zda premiér Sobotka mluvil o chystaném odvolání Mládka dnes na jednání vlády. „To vládě nepřísluší. Je to věc ČSSD, premiéra a prezidenta,“ řekl Blesk.cz Bělobrádek. 

Babiš: Pokrytecká kouřová clona ČSSD

To šéf hnutí ANO, vicepremiér a velký kritik Jana Mládka Andrej Babiš byl o poznání sdílnější. Premiér ho měl podle jeho slov odvolat už dávno. „Minimálně, když pan Mládek prohrál v senátních volbách, nebo proto, že nebyl dlouhodobě schopen řešit situaci v OKD a muselo se do toho vložit ministerstvo financí. Nevýhodné tarify pro lidi jsou jenom poslední kapkou a jsem přesvědčen, že pan Mládek svým zvýhodňováním operátorů na úkor lidí plnil politické zadání ČSSD,“ obul se do celé sociální demokracie přes Mládka Babiš s tím, že ministr průmyslu je jen obětním beránkem.

„Stal se tak obětí strategie ČSSD, která šla na ruku operátorům a schválně držela vysoké tarity. Jestli s i pan premiér myslí, že mu tuto pokryteckou kouřovou clonu, kterou chce zakrýt další problém ČSSD, uvěříme, tak se mýlí,“ dodal Babiš s tím, že premiér měl s Mládkem s cenami tarifů možnost hýbnout v posledních třech letech. 

Jan Mládek končí jen pár měsíců před volbami. Svou rezignaci přitom navrhoval premiérovi už poté, co se nedostal na jihu Čech za ČSSD do Senátu. Je třetím ministrem ČSSD, který za posledních několik měsíců končí ve funkci. Na konci listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády.

Nejen o konci Jana Mládka ve vládě bude řeč v dalším vydání pořadu Ptám se, pane premiére. Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude hostem moderátorky Kláry Brunclíkové v úterý od 9:00 živě na Blesk.cz.

ivoadler ( 21. února 2017 09:16 )

Neznám ty pohledy do politické kuchyně, navíc jsou to dohady - určitě, určitě. Ale na Mládka se re pes. Zajímavější je jiná věc. ČSSD jde do volební kampaně s představou několikastupňové daňové soustavy. Pamatuju si dobře, že před Listopadem takové několika stupňové zdanění bylo. Pak se objevil ekonomický všelék - zdanit všechny stejně. Dneska i ekonomický velmistr Kalousek připouští progresivní zdanění. Rovná daň totiž prohlubuje sociální rozdíly. A to není dobře. Pokud sociální rozdíly přesáhnou určitou mez, vyvolávají sociální revoluci.

joudajoudovy ( 21. února 2017 07:50 )

socani sobotacek se svym pritelem proudou, jenz je placen amickym neziskovym dobyvatelem, se zrejme pripravuji na vpad migrantu do ceske kotliny. cim drive tradicni politicke strany zmizi, tim rychleji se zacneme zmahat.

sensadrak ( 20. února 2017 21:56 )

Mládek se nikdy neměl stát ministrem, na ruský ambasádě je věčně narvanej do nějaký prde.le. Vždycky škodil.

Samo ( 20. února 2017 19:27 )

Mládkova rozhodně ne. Ten v sobě toho komunistu nezapře. První jeho přešlap byl, když označil živnostníky za parazity společnosti. aniž by se obtěžoval zjištěním jaký status vlastně OSVČ mají a chtěl po nich aby přispívali do systému více než zaměstnanci. Druhý jeho průšvih byl v jeho postupu a vyjadřování vůči šéfce ERÚ Vitáskové a násldné zasahování do vyšetřování v centrale ERÚ. Určitě měl i prsty v odsouzení Vitáskové na 8,5 roku nepodmíněně za trestný čin, ke kterému došlo 6 měsíců před jejím nástupem do úřadu. Určitě je zaháčkovaný u některé solární elektrárny a protože si Vitásková se souhlasem k udělení dotací solárníkům dávala vždy načas a trvala na zákonných podmínkách- např. souhlas Evropské komise, tak se mu znelíbila. V neposlední řadě má ruskou manželku a jako takový měl a má k Rusku blízký vztah asi tak jako Zeman.

richman ( 20. února 2017 17:54 )

Ááááá, debil zdenekk a jeho armáda nicků už se ozval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa