Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stejná vláda už znovu nebude? S ČSSD se nechce spojit Babiš ani lidovci

Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami. Tento obrázek se zřejmě nebude opakovat...
Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami. Tento obrázek se zřejmě nebude opakovat...  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
19. února 2017
12:59

Osm měsíců před volbami to vypadá, že stejné složení vlády není znovu pravděpodobné. Po slovech šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky o možné spolupráci s komunisty se nejprve ozval Andrej Babiš a v neděli sociální demokracii označil za velice nedůvěryhodnou i místopředseda lidovců Marian Jurečka. Řekl to v Partii, diskuzním pořadu televize Prima.

Bohuslav Sobotka otevřel náruč KSČM a jeho koaliční partneři se rozprchli. I tak by se dalo mluvit o posledních dnech české vlády. „Myslím, že bychom se měli vrátit ke starostem běžných lidí. Ty vůbec nezajímá, jestli platí, nebo neplatí bohumínské usnesení. To je debata pro politology. Voliče ČSSD nezajímá, jestli máme logo červené, nebo oranžové. Měli jsme jedno či dvě volební období řadu koalic s KSČM v krajích, spolupráce funguje na komunální úrovni,“ řekl Sobotka Hospodářským novinám v rozhovoru, které otiskly v pátek.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí i s ďáblem,“ citoval deník předsedu hnutí a ministra financí Andreje Babiše. Pro Právo pak Babiš řekl, že další vládu s Bohuslavem Sobotkou si dokáže jen stěží představit.

Ruce pryč dávají i lidovci

Ani řady KSČM ale nevítaly slova současného premiéra s nadšením. Zatímco místopředseda komunistů Jiří Dolejš vítal možnost spojené levice, jeho stranický šéf ale označil ČSSD v České televizi za nedůvěryhodnou.

Mně to ilustruje to, v jak obrovské křeči jsou sociální demokraté. Nedokážu si představit, že představitel KDU-ČSL ignoruje sjezdem schválené usnesení. A souhlasím, že se ČSSD stává velice nedůvěryhodným partnerem. I pro KDU-ČSL. Snaží se upoutat pozornost, ale naprosto iracionálně. Pokud je tady pořád KSČM, která má členy, kteří velebí Klementa Gottwalda, tak není co řešit,“ prohlásil na Primě ministr zemědělství Marian Jurečka. Odmítl tak další spolupráci se sociální demokracií i případnou koalici s komunisty.

V Otázkách Václava Moravce na České televizi ale „vyhaslé“ bohumínské usnesení označila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) za platné. „Platí i pro pana předsedu Sobotku,“ řekla překvapivě s tím, že by ho musel sjezd zrušit. Sobotka podle ní o možné vládní koalici s komunisty nemluvil, pouze chtěl proklamovat, že ČSSD je levicovou stranou. Premiér přitom řekl, že rušit bohumínské usnesení už vůbec není třeba.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tonda ( 13. března 2017 16:08 )

ta lidovecká pakáž se spojí třeba s fašisty-což už dříve ukázala-hlavně když budou moci chrochtar u koryt

salto ( 20. února 2017 08:59 )

Hochu tebe se volby už netýkají. Mentálně retardovaní mají odebrané volební právo, tak co pořád hovoříš o věci která se tě netýká?

joudajoudovy ( 20. února 2017 07:13 )

Pospíšil na jaře ohlásí kandidaturu na Hrad. Už shání peníze na kampaň. proc asi smuclerka vymyzala a uzavrela diskuzi pod timto clankem? havloidnim slunickum z kavarny se nelibi popisovane deni karieristickeho korytare z plzenskych prav?

krupan10 ( 20. února 2017 06:54 )

první dáma bude princezna Zlatovláska. Toho deb.ila stejně nikdo nezvolí.

joudajoudovy ( 20. února 2017 06:43 )

schizofrenicky prvok, obsluhujici nekolik nicku najednou, v zivote nic nedokazal a tak stale rozleva svoji jedovatou zluc zavisti a narodu predvadi kam malost i ubohost vede. primitive, skoc si za kalouskem, aby ti v jukeboxu vymenil ohranou desku, neb o tvuj repertoar nikdo nema zajem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa