Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pomáhají Češi doma manželkám? Marksová: U mladších je to lepší

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. února 2017
05:13

Zapojení mužů do péče o děti a domácnosti by mělo být větší. Žena je vnímána jako hlavní pečovatelka, muž se pak ocitá pod tlakem na výkon jako hlavní živitel. I o tom byla debata Blesk.cz o nové koncepci rodinné politiky, kterou probíraly Michaela Marksová (ČSSD) a Markéta Adamová (TOP 09). Pomáhají čeští muži svým ženám dostatečně? A mají pro to vůbec adekvátní podmínky?

„Myslím si, že je to lepší s tou mladší generací,“ řekla ve studiu Blesku Michaela Marksová (ČSSD) na dotaz, zda se Češi zapojují dostatečně do péče.

„Zapojení obou partnerů do péče má nejenom velký význam pro funkčnost rodinných vztahů, ale i pro rozvoj dítěte a kvalitu celé rodiny. V současnosti se ženy často obávají, že veškerá péče o rodinu a domácnost zůstane na nich, i když mají placené zaměstnání,“ stojí přitom v koncepci rodinné politiky, jakou navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Střídací bonus pro rodiny, kde zůstane tatínek doma

Zájem otců zapojovat se do péče o dítě však roste. MPSV upozorňuje, že muže často odrazuje ekonomická nevýhodnost. Jenže rodinám s dětmi se prostě příliš nevyplácí, aby muž pobíral rodičovský příspěvek. Marksová a spol. to chtějí změnit.

Připravili zavedení týdenní dávky otcovské poporodní péče, „aby otec dítěte pomohl podpořit matku v náročné poporodní fázi“. Tedy otcovskou poporodní dovolenou, která je již v legislativním procesu. Navrhovaným opatřením do budoucna je pak i motivační tříměsíční „střídací bonus“, který má být určen jen pro rodiny, které se v péči o dítě alespoň na tři měsíce vystřídají.  

VIDEO: Marksová vs. Adamová v duelu Blesk.cz o rodinné politice
Video  Duel Marksová vs. Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Na rodičovskou dovolenou pořád chodí velice málo tatínků, formálně jsou to necelá dvě procenta. Tam je samozřejmě problém, že většinou má tatínek vyšší příjem a formálně, když si vezme rodičovskou, tak té rodině se prostě sníží peníze,“ podotýká Marksová.

Expertka Kalouskovy TOP 09 na sociální oblast Markéta Adamová navrhuje spíše cestu podpory částečných, flexibilních úvazků. „Aby i tatínkové si mohli snížit svůj úvazek v práci a mohli být více s dětmi. To si myslím, že je mnohem smysluplnější, než vázat část rodičovské jako povinnost vybrat právě mužem,“ míní Adamová.

Střídací bonus však považuje Marksová za věc, která se osvědčila již v zahraničí. „Už dnes platí povinnost zaměstnavatele vyhovět rodiči dítěte, aby mu dal částečný úvazek. Ale je tam taková výjimka – pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. A v tuto chvíli často neochotní zaměstnavatelé prostě řekli, že tomu provozní důvody brání,“ podotkla Marksová. Podle Adamové však v koncepci chybí lepší sladění profesního a rodinného života.

Školky zadarmo pro všechny? Nereálné, namítá Adamová

Během duelu Blesk.cz byla řeč i o plánovaném navýšení rodičovského příspěvku alespoň na 250 tisíc korun, což by mělo stát vyjít na 3 miliardy korun, zvýšení peněžité pomoci v mateřství z 70 na 75 procent vyměřovacího základu, novomanželských půjčkách do 300 tisíc korun za zvýhodněných podmínek, ale i dostupnější péči o děti. 

Podle koncepce je totiž pro vzdělávání dětí v předškolním věku nedostatečná nabídka kvalitních, finančně a místně dostupných služeb. Koncepce uvádí, že cena za místo ve veřejné mateřské školce se stravou a mimoškolskými aktivitami je kolem 1500 korun, v soukromé školce pak od 5 do 15 tisíc měsíčně.

Podle MPSV by měly být garantované školky pro každé dítě od 2 let a také bezplatné veřejné školky, s výjimkou stravování v nich. „Předškolní vzdělávání už opravdu patří do vzdělávání a v řadě vyspělých zemích už to tak je. Opravdu je zásadní, aby všechny děti na to měly právo,“ míní Marksová.

„Když se na to podíváme v současné situaci, v současném stavu, určitě to není realizovatelné. Je potřeba k tomu teprve nějakými kroky, postupnými, teprve dospět. Až budou kapacity školek takové, že si budeme moci dovolit říci, že každý má to místo garantované, pak teprve můžeme k takovému kroku přistoupit. Že by školkovné mělo být zdarma pro všechny? K tomu se nikdy nedostaneme,“ oponuje Adamová a za touto částí koncepce vidí jen plané sliby.

VIDEO: V duelu se mluvilo mj. o mateřské či umělém oplodnění
Video  Duel Marksová vs. Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa