Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ponížení u umělého oplodnění i vyšší dávky: Adamová a Marksová se přely o rodiny

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. února 2017
07:10

O tom, koho všeho má zahrnovat moderní česká rodina a jak jí má stát efektivně pomoci, se přely v debatě Blesk.cz ministryně Michaela Marksová (ČSSD) a poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Mluvilo se o plošném porodném, které ministerstvo plánuje, umělém oplodnění bez souhlasu partnera a údajném „ponížení“ žen i mužů i o tom, že mateřská dovolená není žádná dovolená.

Česká rodina má být v budoucnu chápána jinak. Mnohem šířeji než dnes. Alespoň to navrhuje ČSSD na základě nové koncepce rodinné politiky, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí pod velením Michaely Marksové (ČSSD).    

Pro tuto „novou rodinu“ totiž má výrazně přibýt pomoc od státu – a to v různých formách: porodné za každé dítě (od 17 tisíc korun za první po 13 tisíc za třetí a další děti), takřka dvojnásobně vyšší přídavky na děti pracujících rodičů, úprava mateřské a rodičovské dovolené. Hlavně finanční, nejen ta, že z těchto názvů má být vyškrtnuto ono slovíčko „dovolená“.

I o tom se bavily v debatě Blesk.cz právě ministryně Marksová a její opoziční kritička Markéta Adamová (TOP 09), poslankyně a expertka Topky na sociální témata. „Je to hezké čtení, ale z hlediska dopadů do státního rozpočtu, které tam v mnohých případech nejsou ani specifikovány, řekla bych, že ani v polovině těch případů tak je značně nejasné, jestli je budeme schopni financovat,“ míní Adamová.

Podívejte se na „souboj“ političek:
Video  Duel Marksová vs. Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Adamová kritizuje mj. zvýšené porodné. Nemělo by být dle ní plošné. „Mělo by být jenom pro ty, kteří jej nutně potřebují,“ uvedla Adamová.

„Nejsou to sliby, které říkám, že splním v tomto vládním období, to v žádném případě. Tak nerealistická nejsem. Ale je to nějaká vize do budoucna, o které si myslím, že by ji měly plnit příští vlády,“ reagovala Marksová. Plošné zvýšení porodného být v koncepci nemusí, pokud s tím nebude souhlasit většina připomínkových míst.

Umělé oplodnění: Žena nemá poníženě žádat muže o souhlas, říká Marksová

V souvislosti s porody je však také zahrnuta do koncepce snaha o dostupnější asistovanou reprodukci – tedy umělého oplodnění na reprodukčních klinikách. Upravit se má i to, zda bude možné pro svobodné ženy bez souhlasu partnera.

„Pokud je svobodná, partnera nemá a nachází se třeba v situaci, že jí lékař řekne, že má otěhotnět co nejdříve – a já takové případy znám – tak potom, aby jí bylo umožněno to udělat skutečně bez souhlasu partnera, a ne někde opravdu poměrně ponižujícím způsobem hledat nějakého muže, který to podepíše,“ argumentovala ministryně Marksová.

Souhlas partnera je však jedna z věcí, která vzbudila reakce. Např. lidovec Jan Bartošek uvedl, že žena a spermobanka zkrátka nejsou rodina.

„Pokud se má opravdu i nadále jednat o řešení zdravotního problému, tak je to vždy řešení problému páru, a nikoli jednotlivce. Není to sociální problém, že žena, nemá-li s kým to dítě zplodit, tak přijde takto na kliniku. Je to takové až z tohohle hlediska ponižující směrem k mužům, protože je degradujeme na jakousi spermobanku,“ kontrovala Adamová.

„Já a má milovaná kočka nejsme rodina“

Debaty kolem koncepce přitom vyvolalo i to, jak má být chápána moderní česká rodina. Respektive jaké druhy soužití vlastně zahrnuje.

„Rodinu v dnešním světě tvoří jednotlivci a páry s dětmi (biologickými i osvojenými) či bez nich (neplodné i vědomě bezdětné), manželské, registrované, nesezdané, pěstounské i tzv. seskládané, často vícegenerační, a vždy nehledě na jejich pohlaví,“ píše se totiž v koncepci.

Je snad klasická rodina – muž, žena a dítě – přežitkem? „S trochou nadsázky se dá říct, že podle této definice jsem i já a moje milovaná kočka rodinou. Já si myslím, že bychom jako stát měli být schopni definovat rodinu tak, jak by měla fungovat a jak by měla vypadat. Tam by měly být zachovány vazby, které jsou dány,“ vyčítala koncepci Adamová.

Poslankyně z týmu Miroslava Kalouska k tomu uvedla: „Že mezi ně počítáme opravdu kohokoliv, kdo se za rodinu prohlásí, s tím se souhlasit nedá.“

Marksová však oponovala: „Pro takové lidi, kteří žijí s kočkou, my nenavrhujeme žádné konkrétní opatření.“ Adamová se však nedala: „Ale z té definice by mělo vycházet, jakou rodinu chceme podporovat.“ 

Ministryně Sobotkovy vlády však má jasno v tom, že širší pojetí rodiny je namístě. „Takto široce rozvrstvené druhy rodin u nás prostě existují. Uvědomme si, že polovina dětí se rodí mimo manželství, polovina rodičů se rozvádí a my chceme dělat opatření pro ty rodiny, které skutečně existují, a ne pro nějaký ideál, který ale bohužel neexistuje,“ dodala Marksová.

tounny44 ( 21. února 2017 16:59 )

Čau. Jsem z Říčan a zadara vykourim kohokoli. Říkají mi Hulič. Měřím 150 cm a vážím 90kg. Prát se umím, už jsem zbil i jednu duchodkyni. Tak večer u hřbitova, ok? Každý večer v 8h.Vaš tonny44

bobou ( 19. února 2017 09:03 )

A to jste se ještě vůbec nezmínil o těch mega zlodějích (soudruzích), kteří jsou "překabátěni" v ODS, TOP09, KDU-ČSL atd...

bobou ( 19. února 2017 08:58 )

Když jste takový znalec "mateřského" mléka, tak by jste měl vědět, že před rokem 1989 se v porodnicích odstříkané mléko matek automaticky dávalo dětem matek, které mléko neměly. A hlavně to bylo zdarma!!! Dnes porodnice škemrají o mateřské mléko všude kde se dá a ještě za něj platí docela velké peníze!!! SUNAR se používá i dnes, jenom se jinak jmenuje a je 100x dražší! Příkrmy také byly jenom se nemusely tolik používat. Tak kdy to bylo pro miminka lepší před 1989, nebo po něm? Není vůbec pravda, že v našich domácnostech nebyly automatické pračky, jak píšete. A co se týče plen, ty jednorázové jsou dobré na cestování apod., ale na celodenní používání rozhodně ne! Nové studie to již také potvrzují! Co se týče péče o novorozence je a i byla naše země jednou z nejlepších na světě!!! Chci tím říci, že ne vše bylo za "bolševika" špatné!

bobou ( 19. února 2017 08:39 )

Raději o Karkulce há, há, há... Ale bylo by lépe, krásněji a veseleji v té naší zemičce, kdyby se vše dalo do pořádku, jak píši no né?

ellenic ( 18. února 2017 20:15 )

A korunu tomu nasadil ještě prezident Zeman, když tvrdí, že senioři mohou zaplatit z těch ubohých 11000,- Kč klidně 100,- Kč za den v nemocnici, protože jim ještě 8000,- Kč zbývá. Zapomíná na jedno,že ne každý senior má důchod 11 000,-Kč a hlavně, z těch zbylých peněz platí nájem by, léky a své osobní potřeby. Ono se to hezky mluví, když má plat prezidenta .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa