Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka připustil vládu s komunisty. Babiš: Spojí se i s ďáblem

Autor: pet - 
17. února 2017
11:10

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá problém uzavřít po volbách koalici s komunisty, jakkoli ji sociálním demokratům dosud zapovídá takzvané bohumínské usnesení. Premiér to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš v reakci prohlásil, že Sobotka pro své premiérování udělá cokoliv a spojí se i s ďáblem. Šéf ČSSD v rozhovoru také uvedl, že je Babiš pokrytec.

Volby do Sněmovny se blíží a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by rád uspěl a byl i nadále předsedou vlády. Otázkou je možná spolupráce sociálních demokratů s jinou stranou, pokud by ve volbách do parlamentu uspěla. Sobotka se pro Hospodářské noviny netajil tím, že by mohlo dojít i ke spolupráci s komunisty. Bohumínské usnesení vidí jako přežitek, který už dávno není aktuální a jeho strana dokonce navrhovala, aby bylo usnesení zrušeno jednou pro vždy.

Podle Sobotky je podstatné, aby se začaly řešit starosti běžných lidí. „Člověk, který se musí starat o nemocné rodiče, člověk, který chce, aby jeho děti měly kvalitní školu, který chce, aby měl práci a ta byla dobře zaplacená – takového člověka vůbec nezajímá, jestli platí, nebo neplatí bohumínské usnesení. To je debata pro politology. Voliče ČSSD nezajímá, jestli máme logo červené nebo oranžové. To je debata lidí, kteří jsou opravdu odtrženi od reálného života,“ uvedl.

Pro sociální demokracii je podle jejího předsedy stěžejní navracet se k tématům, která si jasně definují. Bohumínské usnesení bylo přijato z hlediska nějakého historického kontextu, kdy byla naprosto odlišná politická situace ve vládě, a není potřeba se k němu vracet.

Dalším reálným argumentem by mohlo být i to, že žádná politická strana se přece nenavrací k usnesením, která jsou stará více než 25 let. „Měli jsme jedno či dvě volební období řadu koalic s KSČM v krajích, spolupráce funguje na komunální úrovni,“ dodal premiér. Podle Sobotky asi nevznikne čistě levicová vláda, ale mohla by se vytvořit proevropská vláda, která by respektovala sociální mír.

Babiš: Sobotka se spolčí i s ďáblem

Andrej Babiš premiérovu vstřícnost ke komunistům zkritizoval a prohlásil: „Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, a s klidem se spojí i s ďáblem.“ Paradoxem ale je, že před loňskými krajskými volbami spolupráci s komunisty sám připouštěl.

V letošních volbách jsou ale právě levicově orientovaní voliči kořistí, kterou se snaží vybojovat jak Sobotka, tak Babiš. „U Babiše je přitom velmi reálné, že nakonec udělá koalici třeba s ODS, nikoli s komunisty,“ dodal Sobotka.

Ministr financí svůj volební program postavil na tom, že je zklamaným voličem ODS. Že ho přinutila jít do vlády Kalouskova „zkorumpovaná TOP 09 a ODS. Zde získal hlasy a teď s nimi bude možná spolupracovat.

Sobotka spolupráci s hnutí ANO nevidí nadějně, stejně tak ani Babiš. Muselo by se v obou případech jednat o vedoucí pozici a převahu strany a ani jedna z nich nehodlá dělat té druhé juniorního partnera.

„Dovedu si představit pokračování koalice, která je dnes, ale jen tehdy, pokud vládu povede ČSSD a bude mít rozhodující vliv. To znamená, že budeme mít premiéra. Nechci, abychom byli nějaký přívěsek,“ řekl Sobotka. Babiš se také vyjádřil slovy: „Nedovedu si představit, jak by byl případně pro vládu s ANO, ale bez premiéra Babiše.“

Premiér Bohuslav Sobotka bude hostem dalšího dílu pořadu Ptám se, pane premiére v úterý 21. 2. od 9:00 živě na Blesk.cz. Zeptejte se ho i vy, co vás zajímá.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rego_junior ( 17. února 2017 17:41 )

Nechala jsem zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji P. S. Napište na tip@blesk.cz a zruší i debily zdenekk, informatik, ignotus,a sliz lesní.vila.samecek atd atd.

1pravda1 ( 17. února 2017 15:51 )

A taky může být ve vládě vicepremierem komunista Filip Sobotka si ho bude muset pořádně uplatit, aby s tím do nějaké koalice šel. Nebo, že by komunistům stačilo vnitro a justice tak jako ODS?

zednik ( 17. února 2017 15:30 )

Jsem si říkal, proč najednou pořád ten útok na Babiše, když je jasné, že po volbách to budou dvě vítězné strany, které budou muset spolupracovat. A on má v záloze komunisty

hejhej ( 17. února 2017 14:23 )

Sobotka pro své koryto udělá cokoliv. Plive na Babiše, zatím nevysvětlil za svého působení ministra financí ( kozel zahradníkem, stejně jako Kalousek)prodej OKD a jejich bytů a kolik mu přistálo milionů na kontě a taky předvolební sliby zrušení restitucí a po volbách komplot s KDUČS. Zářný příklad podvodníka a lháře!!!!!.

boxer ( 17. února 2017 13:47 )

Nevolitelná Socanská špína. Mládek megakkt, Sobotka megačůůůrák. Tady tuto svoloč nemůže volit nikdo normální. Doufám,že u voleb nepůjdou nad pět procent !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa