Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rath žaluje Ratha i o miliony z razie. Spor bratrů řeší svérázná soudkyně

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. února 2017
12:00

Je poslední vůle zesnulého Ratmíra Ratha platná? To je otázka, kterou řeší Obvodní soud pro Prahu 6. Proti sobě stojí Ratmírovi synové – bývalý hejtman David Rath, nepravomocně odsouzený za korupci, a jeho starší bratr Michal, bývalý krajský úředník. K soudu ale dorazili pouze jejich právníci. Advokátka Davida Ratha před začátkem líčení připustila, že vztahy mezi bratry nejsou ideální, později dokonce řekla, že jsou „velmi vyhrocené“.

Vztahy mezi bratry nejsou ideální, přesto David Rath nechává svého bratra bydlet v nemovitosti, kterou z části vlastní, řekla advokátka Davida Ratha Jitka Němcová. Později vztahy dokonce označila za velmi vyhrocené. I proto požadovala odchod novinářů ze soudní síně.

„Přítomnost médií považuji osobně za jeden z kroků žalobce, jakým způsobem se snažit o ovlivnění soudu. Média sám zve,“ prohlásila také a požadovala doplnit do spisu lékařské zprávy z posledních měsíců života Ratmíra Ratha. Podle nich byl pacient po operaci srdce při smyslech. Důvodem zákroku byl infarkt.

S advokátem staršího z bratrů se pak přela o tom, zda se obě strany před soudem snažily dohodnout, nebo ne. Padl například návrh na postoupení části nemovitostí ze strany exhejtmana. Jeho bratr by pak mohl žalobu stáhnout. „Neznám přesně návrhy žalovaného, jak by si to představoval. Pokud by to mělo přispět k dohodě, jsme připraveni o tom jednat,“ komentoval možnost advokát Michala Ratha Jan Žajgla. Poslechněte si reakce po prvním dnu projednávání:

Dědictví jako legalizace výnosů z trestné činnosti?

Za staršího z bratrů advokát také zmínil, že dědictví je spojeno s možnou legalizací výnosů z trestné činnosti. Narážel tak na Rathovo vyšetřování. „Pokud by se prokázalo to podezření, máme za to, že by to způsobilo ztrátu dědické způsobilosti a celé řízení by se provádělo v podstatě zbytečně,“ řekl Žajgla. S tím advokátka Davida Ratha nesouhlasila.

Advokátka Davida Ratha kontrovala tvrzením, že Michal Rath nebyl poslední dva roky se svým otcem v kontaktu.

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Svérázná soudkyně

Soudkyně Irena Voštová vzala celé projednávání vérázně. Například čtení zpochybňované závěti vypadalo následovně: „Já prof. Ratmír Rath odkazuji veškerý (rodné číslo) majetek svému synovi MUDr. Davidu Rathovi nar. tehdy a tehdy bytem … asi to bude Hostivice. Pod tím je napsáno ‚psáno při plném vědomí, bez nátlaku‘. Podpis nelze přečíst, ale já, když se podepíšu, tak také nikdo nechápe, o co jde. Razítko Polymedia Chodov s. r. o. – jde o to zařízení, kde se profesor Rath zrovna nacházel.“

Voštové mimo jiné začal zvonit v soudní síni nahlas mobilní telefon. Omluvila se právníkům i veřejnosti s tím, že občas v síni nejdou hodiny, proto využívá svůj telefon. Nachlazené soudkyni dělala problém i manipulace s diktafonem, na který zaznamenávala jednání pro soudní zapisovatelku. Několikrát omylem spustila předchozí záznam. Zapisovatelce také například spelovala jméno rodinného příjemní: „Rath, T, H, na konci.“

Synové Ratmíra Ratha Michal a David se soudí o dědictví. Rozhodnutí vynese soudkyně Irena Voštová. Synové Ratmíra Ratha Michal a David se soudí o dědictví. Rozhodnutí vynese soudkyně Irena Voštová. | Blesk / Jakub Poláček

Otec Rath zemřel v říjnu 2014

Ratmír Rath sepsal několik týdnů před svou smrtí stručnou závěť, ve které odkázal veškerý majetek svému mladšímu synovi Davidovi. To si ale nechce nechat líbit druhý z jeho synů. Michal Rath se domáhá jejího zneplatnění.

Podle Českého rozhlasu napsal Rath nejstarší pouze: „Já, profesor Ratmír Rath odkazuji veškerý majetek svému synovi MUDr. Davidu Rathovi, bytem v Hostivici. Psáno při plném vědomí, bez nátlaku dne 18. 8. 2014.“

Svědkem u sepsání závěti měla být zdravotní sestra, která pracovala s Ratmírem Rathem. Soudkyně přečetla výpověď Šárky Staruchové, která popsala, za jakých okolností k sepsání došlo:

„Nepřišel (Ratmír Rath) do práce jako obvykle, začala jsem se po něm shánět. Volala jsem doktorce Evě Rathové. Po marných pokusech se na něj dozvonit u vchodových dveří v paneláku, kde bydlel, jsem zůstala v ordinaci. Po chvíli pan doktor Ratmír Rath dorazil, ale bylo na něm patrné, že není v pořádku. Po domluvě jsem mu natočila EKG a výsledek poslala e-mailem doktorovi Davidu Rathovi. Okamžitě mi volal, že musí do nemocnice. Přesvědčování profesora nebylo k ničemu, proto jsem opět volala Davidu Rathovi, aby otci domluvil. Zavolala jsem RZ (záchranku - pozn. red.). Při chystání zprávy kopie EKG mě pan profesor poprosil, zda mu budu svědkem při napsání závěti a zda to i písemně na závěť napíšu. To jsem udělala, jelikož to bylo jeho přání. V tu dobu jsme tu byli jen mi dva. Poté přijela záchranka a pana profesora odvezli. Poslala jsem kopii této závěti na e-mail Davida Ratha, co bylo dál, už nevím.“

Ve sporu jde až o 20 milionů korun, včetně téměř devíti milionů zabavených při razii související s obviněním z korupce bývalého ministra a hejtmana. Otec se synem po zásahu policie svorně tvrdili, že jde o úspory Ratmíra Ratha.

Pokud by soud dal za pravdu Michalu Rathovi, dělilo by se dědictví rovným dílem, protože matka obou bratrů už rovněž nežije. Pokud by ale stručná závěť Ratmíra Ratha platila, získal by Michal pouze jednu osminu (2,5 milionu korun). Jde mu tedy o 7,5 milionu. Soud bude pokračovat 12. května.

David Rath byl před časem nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení a propadnutí 21 milionů korun. Nejvyšší soud ale následně zamíchal kartami, když označil odposlechy z kauzy za nezákonné. Ty byly klíčovými důkazy proti bývalému hejtmanovi. Rozhodnutí se ale nelíbí ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), který si na postup soudu stěžuje.

Video  Davida Ratha a Kateřinu Pancovou přivezli k soudu.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

marlen52 ( 17. února 2017 16:04 )

to že se perou vlastní bratři o dědictví mluví za vše. ale strašně mně štve že David nesedí. Zeman to řekl dobře. Chytnou ho přímo s penězma a nic se mu nestane. To je výsměch

milan1959 ( 17. února 2017 15:08 )

Proč není Rath ve vězení ?!? Až půjdete příště k volbám, tak si to ve své ovčí hlavě přeberte ...

rumrum ( 17. února 2017 13:37 )

 haha pouze divadlo pro diváky aby jako legalizoval 7 vín v krabici

sores ( 17. února 2017 11:32 )

Dokud nejde o majetek-prachy tak se příbuzní milují, ale 3x běda když se má dědit!!!Rath do basy nepůjde a ještě dostane od státu odškodné!!! To je ukázka českého bordelu jak z čítánky. Jdu bl.ít!

steelheart ( 17. února 2017 11:12 )

 starej Ratmír to pěkně podělal - to se přece synům nedělá, nebo byl bl.bej?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa