Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drogám holdují čím dál mladší děti. „Testovat“ je začnou i u doktora

Autor: Václav Lang - 
17. února 2017
06:30

České děti jsou rekordmany, co se týče užívání drog. V mezinárodních srovnáních výrazně převyšují své vrstevníky z jiných zemí, poprvé navíc vyzkoušejí nelegální drogu průměrně už v 15,2 letech. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo jít s tímto nepříznivým trendem do boje. Plánuje například posílit adiktologická zařízení pro děti a více zapojit praktické lékaře.

„Dle mezinárodní Výzkumné studie o životním stylu mladé generace, která byla naposled provedená v letech 2013/2014, je užívání návykových látek mezi 11, 13 a 15letými častější, než je mezinárodní průměr. České děti tak začínají výrazně dříve ve srovnání s mezinárodním průměrem pít alkohol, kouřit cigarety a marihuanu,“ informovala Blesk.cz náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Podle této studie pravidelně pije alkohol pětina 15letých chlapců a 14 procent dívek, zkušenost s marihuanou má 23 procent českých dětí.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová | Blesk - Ladislav Křivan

Tentýž trend potvrzuje i předloňský průzkum Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách, tzv. ESPAD. V něm se ke zkušenostem s kouřením přihlásilo 66 procent 16letých (nepatrně více bylo dívek), 96 procent se jich přihlásilo ke zkušenostem s alkoholem. Celkem 37 procent 16letých přiznalo, že alespoň jednou vyzkoušelo nelegální drogu. Nejčastěji šlo v tomto případě o marihuanu nebo hašiš, sedm procent z dotazovaných 16letých studentů ale vyzkoušelo i jiné návykové látky.

Ministerstvo bije kvůli alarmujícím číslům na poplach. Jak uvedla ve čtvrtek Arnoštová, nově by mělo rozdělit 10 milionů korun na podporu protidrogové prevence mladistvých. „Mohou se přihlásit všechna zařízení, která pomáhají těmto dětským pacientům,“ uvedla.

Protidrogové pro děti v každém kraji

Zároveň ale přiznala, že center, která se touto problematikou zabývají, mnoho není. Výhradně dětské adiktologické ambulance jsou v tuto chvíli dvě: jedna při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a druhá v Kladně. Vzniknout by mohlo prý i další zřízení v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo a adiktologové by si přáli, aby v budoucnu měl každý kraj alespoň jednu protidrogovou ambulanci pro děti.

Zároveň ministerstvo spolupracuje s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na pilotním projektu, ve kterém je osm adiktologických středisek, která se starají o děti i dospělé. Příští rok vyhodnotí účinnost tohoto dvouletého projektu.

Kromě dotačního programu resort také žádá o pomoc praktické lékaře, od kterých chce v otázce dětských narkomanů větší proaktivitu. Už nyní existuje metodický pokyn ministerstva, na jehož základě praktičtí lékaři provádějí při pravidelných zdravotních prohlídkách u dětí od 11 let tzv. screening. Jedná se o sérii dotazů, jejichž pomocí může lékař zjistit, zda má dítě blízko k drogám, a případně podniknout kroky k jeho léčbě. „Během 14 dnů chceme vyzvat dětské praktické lékaře, aby víc spolupracovali, aby sami rodičům pomáhali,“ uzavřela Arnoštová.

zednik ( 17. února 2017 10:33 )

To víme už dívno, že čvrtina školáků na ZŠ hulí travičku. A i proto je zakázáno v hospodách kouření, aby chudinky neviděli dospělého kouři obyčejné cigarety, prý by to na ně mělo špatný vliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa