Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka v dopise „péruje“ Babiše. Šéf ANO: Kopat do mě mu radí američtí poradci

Autor: ČTK, val - 
16. února 2017
13:10

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) došla trpělivost s kauzou dluhopisů Agrofertu a poslal ministrovi financí a šéfovi ANO Andreji Babišovi dopis. V něm ho vyzývá, aby sdělil, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. V dopisu se středečním datem se vicepremiéra také ptá, jak hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. Babiš označil pro Blesk.cz takové jednání za nestandardní, Sobotkovi prý ale odpoví. 

„Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?“ ptá se například Sobotka v dopise, kterým úředně navázal na svůj facebookový příspěvek o „ojebávání státu“. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministerstva financí Simony Hornochové, která Hospodářským novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend. „Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic,“ uvedla. Premiér v dopise píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala.

Babiš: Premiér kritizuje to, co mohl sám napravit

Od Babiše proto Sobotka žádá sdělení, k čemu Finanční správa při prověřování případně dospěla a jaká navrhuje opatření. „Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?“ ptá se v dopise. Požádal ministra rovněž o stanovisko k situaci, kdy právnická osoba vydá korunové dluhopisy a koupí je jen její majitel. „Nejde o situaci, která si žádá prověření ze strany Finanční správy? Nejde o situaci, která si žádá prověření v zájmu státního rozpočtu a občanů ČR?“ píše.

Andrej Babiš označil v reakci pro Blesk.cz Sobotkovo jednání za nestandardní. „Pan premiér má tři nové americké poradce, tak mu asi poradili, aby do mě každý den kopal, jak to tak vypadá,“ postěžoval si s tím, že premiér dopis poslal jemu a zároveň médiím.

„Pan premiér kritizuje to, co sám mohl napravit, mohl hlasovat v roce 2012 pro zdanění dluhopisů, a pokud pan Kalousek udělal špatný zákon a pan premiér to schválil, dokonce ani pak nehlasoval dodatečně pro zdanění dluhopisů, tak je to pokrytectví,“ dodal. Finanční správa je podle Babiše nezávislá, takže jí nemůže nařizovat, co má dělat, ale nařídil kvůli záležitosti interní kontrolu. Přes všechny výhrady prý Sobotkovi na dopis odepíše.

Už dříve Babiš opakovaně odmítl, že by nákupem dluhopisů porušil zákon, Sobotka mu nedávno vulgárně vyčetl, že ale předpisy obešel, a obral tím stát na daních. Ministr financí minulý týden řekl, že navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Korunové dluhopisy, ze kterých se neplatila kvůli znění zákona daň, vydávaly i jiné společnosti. „Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan (předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav) Kalousek,“ řekl Babiš v neděli České televizi. Jeho daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun. Babiš řekl, že je pošle na dobročinné účely.

kerloss ( 17. února 2017 12:16 )

Nestrili nahodou Sralbotka slepema na Babise? ON preci ten zakon nenapsal a myslim si ze takoveho paskvilu vyuzilo mnoho lidi kteri meli tu moznost vytahnout miliardy a urcite toho vyuzil i prevlekac barev stran a ozrala KRADLOUSEK ktery stal u vzniku tohoto zakona a PROC ASI??? Potreboval uplatkarske prachy zkristalovet

joudajoudovy ( 17. února 2017 08:32 )

vtipnejsi prvok vyhrava a dostava dalsich 100 bodu bohuzel, stale vetsim propadem se k vitezstvi nepriblizi, hura!

joudajoudovy ( 17. února 2017 08:20 )

prvok vylezl z pelechu a rozdava rozumy uz jsi si vykadal ustajeni a pozil ranni pomeje? a jaky pouzivas doping, aby si stihal obsluhovat svoji proflaknutou smecku nicku?

joudajoudovy ( 17. února 2017 07:44 )

Sobotko! a kdy zacnes perovat chovance, aby radne vysetril a potrestal tvoji akci s bakalou a to OKD, vcetne chechtaku tobe uvizlych za paraty? gauc se osoupal, textilie protrhla a hle, pero vyskocilo na svetlo a bude perovat.... vyskakany chocholus jiz ma za 25.let neco odskakane a tudis neni vhodnym kandidatem pro cas budouci. chce to novou krev.

aIIahakbar ( 17. února 2017 07:20 )

To zapomenutý ruský hovado zdenekk už má zase nový nick Fender.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa