Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exsenátor Novák může dostat dalších 13 let vězení. Za zneužívání eurodotací

Autor: ČTK, bud - 
16. února 2017
06:42

Bývalému senátorovi za ODS Alexandru Novákovi hrozí v kauze údajných manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji víc než 13 let vězení. Uvedly to čtvrteční Lidové noviny (LN) s odkazem na evropský zatýkací rozkaz, na jehož základě loni na Štědrý den Nováka na frankurtském letišti zadržela německá policie. Od 3. ledna je Novák v německé vydávací vazbě.

Nováka chce policie podle listu stíhat kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažnější jsou poškození finančních zájmů EU, účast na organizované zločinecké skupině či organizování podplácení. Kriminalisté obvinili v dotační kauze ROP Severozápad celkem 24 lidí, škodu vyčíslili na skoro 14 miliard korun. Za klíčové postavy údajných manipulací považují právě Nováka a podnikatele Daniela Ježka, který je ve vazbě už od prosince.

Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o něm bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Novák má sice německé občanství, což ale podle českého ministerstva spravedlnosti nebrání jeho vydání do České republiky k trestnímu stíhání.

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie – nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka a Ježka mezi obviněnými bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 24. února 2017 17:35 )

Teď už zbývá jenom ,,spolek přátel žehu "...to bude dostatečná záruka..

joudajoudovy ( 17. února 2017 08:26 )

13.let? ha ha ha, vtip dne! komu chce smuclerka namluvit, ze se konecne budou zlodeji stihat? o teto variante lze uvazovat az tradicni politicke strany, ktere tu hospodarily 25.let, pujdou od valu.

salto ( 16. února 2017 15:39 )

To je možné jenom u nás. Zdalipak se ten dobrý muž nějak těm motorkářům revanšoval?

salto ( 16. února 2017 15:37 )

Myslím si, že ódéeska, vždyť to je její produkt

moiaza ( 16. února 2017 08:03 )

 Právě jsem obdržel zprávu, že Novákovi nehrozí vůbec nic. Záruku mu dají místní včelaři. Novák jim prý skočil na med.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa