Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stropnickému „spadla čelist“: Za servis raketometů platí 10 tisíc na hodinu

Autor: simao - 
15. února 2017
10:40

Ministra obrany Martina Stropnického (ANO) taková položka v armádních nákladech překvapila. Mezi výdaji jeho ministerstva obrany je totiž i 647 tisíc na servis švédských raketometů, kdy hodina technika vyjde na 9510 korun. Na vysoké náklady spojené se 16 raketomety, které armáda vlastní, upozornil deník Právo.

„Ministr obrany vydal okamžitý příkaz své inspekci, aby zakázku prošetřila,“ reagoval na zjištění Práva Jan Pejša, mluvčí ministerstva obrany, které vede Martin Stropnický (ANO). Jde přitom o servis 16 raketometů krátkého dosahu RBS-70, které dodala česká firma Omnipol od švédské firmy Saab.

Jak Právo upozorňuje, v případě jedné prohlídky (a nikoli opravy) raketometu ve Švédsku si firma účtuje 647 tisíc korun, hodina technika pak vyjde na 9510 korun.

Ministerstvo: Jsme otrokem špatných rozhodnutí z minulosti

Nad takovou částkou kroutí řada lidí hlavou. „Deset tisíc na hodinu pro technika? To je vyloženě předražené. Už ve smlouvě by mělo být jasně řečeno, že servis bude dělat domácí firma – nejlépe státní podnik. Zapomíná se na to a pak jsou provoz i servis předražené,“ reagoval na zjištění poslanec Antonín Seďa (ČSSD), člen sněmovního Výboru pro obranu.

Stropnického ministerstvo se však brání, že je dnes „otrokem historických rozhodnutí, kdy se bez soutěže pořizovalo drahé vybavení bez stanovení nákladů životního cyklu a bez garantovaných cen za servis“.

Zmíněné raketomety firmy Saab armáda pořídila v roce 2006. Patří do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu, které NATO označuje jako Shorad, tedy Short air defence. A to kvůli dosahu pět až 10 kilometrů.

Bližší specifikaci uvádí ministerstvo na svých stránkách. „(Raketomet) je určen k ničení prostředků vzdušného napadení a taktických vzdušných prostředků protivníka typu střel s plochou dráhou letu, klouzavých pum a muničních kontejnerů vypouštěných letouny s cílem zabezpečit PVO manévrujících pozemních jednotek ve všech druzích boje, dále PVO důležitých průmyslových a vojenských objektů a zabezpečení vzdušného prostoru při krizových a protiteroristických opatřeních,“ uvádí ministerstvo.

Gemmy ( 14. listopadu 2017 06:49 )

Pan Stropnický by byl po panu prezidentovi Zemanovi jedinečný prezident. Má charisma,je inteligentní,má zkušenosti a přehled.Podle mne se mu ani jeden z těch kandidátů nevyrovná,naopak vypadají jak chtivý po moci.Já si ho velmi vážím.

1917 ( 25. března 2017 18:27 )

A můžeme zase na začátek.Omnipol, Háva a Kalousek.Jak dlouho bude tento zločinec využívat imunity??????

Hunt ( 15. února 2017 20:32 )

pepen:Blbe kecáš!

agfor ( 15. února 2017 19:20 )

Ať nedělá překvapeného, má z toho procenta.

bullshit ( 15. února 2017 17:18 )

Nesouvisí to s tematem, ale v širokém okolí neznám důchodce žijícího pod hranicí bídy. Když náhodou jedu dopoledne třeba do Tesca, Lidlu je parkoviště plné vitálních důchodců jezezdících v poměrně zánovních kárách. Když okradou stařenku vychcandírové, většinou odnesou stovky tisíc, které měla někde v peřiňáku ukryté atd. Neviděl bych to s těmi důchodci tak černě. Důchod nenahrazuje příjem ale má člověku zajistit důstojný život když už nemůže dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa