Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Guru“ Bárta má šanci získat od státu 20 milionů. Exministr uspěl u soudu

Autor: ČTK, kal - 
15. února 2017
10:15

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta má dál šanci získat 20 milionů korun. Někdejší šéf a „guru“ Věcí veřejných je požaduje od státu za trestní stíhání. Pražský městský soud dnes částečně zrušil rozsudek, podle kterého neměl na miliony nárok a spor vrátil k novému projednání. Bárta požadoval celkem 23 milionů korun.

Bývalý vrcholný politik byl obvinění z korupce pravomocně zproštěn v březnu 2013, tedy po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který v souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Bárta chtěl od státu 20 milionů za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony žádal za nesprávný úřední postup. Obvodní soud pro Prahu 2 v loňském roce jeho žalobu zamítl se zdůvodněním, že žádost o odškodnění podal po překročení šestiměsíční promlčecí lhůty.

S tím ve středu odvolací soud nesouhlasil a případ nařídil znovu projednat. Pravomocně naopak zamítl žalobu kvůli nesprávnému úřednímu postupu.

Podívejte se na fotky Víta Bárty a jeho ženy Kateřiny Klasnové:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa