Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidovec chce za katedru pustit cizince. Zatím v cizím jazyce smí učit jen Češi

Autor: Václav Lang - 
15. února 2017
05:16

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola navrhuje vyjít vstříc vzdělávacím trendům a dovolit školám, aby předměty v cizích jazycích vyučovali rodilí mluvčí. Dosud totiž paradoxně tyto hodiny musejí vést pouze čeští učitelé. Mihola navrhuje změnu v rámci novely zákona o pedagogických pracovnících, kterou by měli poslanci projednávat koncem února.

V současné době umožňuje zákon pedagogům s jiným rodným jazykem, než je čeština, vést za určitých podmínek hodiny cizojazyčné konverzace nebo vyučovat příslušný cizí jazyk. Mihola navrhuje, aby cizinci mohli ve své mateřštině vyučovat i předmět v tomto cizím jazyce. Postačí, když budou mít vysokoškolské vzdělání z tohoto nebo podobného oboru.

„Ustanovení reaguje na rostoucí zájem škol (zejména středních) o povolení výuky některých předmětů v cizím jazyce, kdy je předmět vyučován rodilým mluvčím,“ tvrdí šéf lidoveckých poslanců v odůvodnění pozměňovacího návrhu.

Paradox: V cizím jazyce smí učit jen Češi

„Dosavadní znění zákona umožňuje sice uznat splnění odborné kvalifikace rodilým mluvčím, kteří by jinak podle našeho zákona tuto kvalifikaci nesplňovali, ale pouze pro výuku cizího jazyka nebo konverzace v tomto jazyce. Pokud škola vyučuje nějaký předmět v cizím jazyce, musí v podstatě – až na vzácné výjimky – tuto výuku paradoxně zajistit jedině českým učitelem, protože rodilí mluvčí ve valné většině nemohou naše předpisy splnit,“ odůvodňuje Mihola svůj návrh.

Pokud totiž chce cizinec vyučovat na českých školách konverzaci, stačí mu střední škola s maturitou, v případě výuky cizího jazyka musí mít vysokou školu. Mihola argumentuje, že lidé, kteří dosáhli ve svých zemích potřebné kvalifikace, v Česku doplácí na striktní podmínky.

„Není žádoucí, aby školy nemohly na výuku předmětů v cizím jazyce zaměstnávat rodilé mluvčí jen proto, že požadavky na kvalifikaci učitele jsou u nás poměrně přísné, navíc není prakticky možné získat na našich vysokých školách doplňující pedagogické studium v cizím jazyce,“ uvedl s tím, že vyučování předmětů v cizích jazycích zkvalitní jazykové znalosti studentů a zvýší jejich šance na uplatnění v zahraničí.

mart33 ( 15. února 2017 09:23 )

Kdu chce NEDISKRIMINOVAT CIZINCE, to je hlavní důvod. Ne kvalita, ne prac.místa pro naše lidi. KDU by se mohla sloučit se Zelenými. Zažil jsem pár vyučujících cizinců před 15 lety na škole a měli průměrnou úroveň.

salto ( 15. února 2017 08:28 )

Při troše štěstí budou po volbách zabity dvě mouchy jednou ranou - flanďáci a starostové

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa