Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„H*vadina, pitomost.“ Klaus ml. se pustil do Valachové a kariérního řádu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. února 2017
06:10

Bez servítek se expert ODS na oblast školství Václav Klaus mladší pustil do myšlenky kariérního řádu pro učitele, který prosazuje ministerstvo školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ta jej označuje za velmi důležitý krok. Klaus však myšlenku třístupňového kariérního řádu odmítá a označuje za další z „hovad*n“ a nesmyslů. Sám by nerozděloval peníze učitelům plošně, ale dal by tuhle pravomoc především ředitelům.

Kariérní řád pro učitele je věc, na které si ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) poměrně zakládá. Hájí jej nyní během kulatých stolů s učiteli – naposledy proběhly v Brně a Benešově. A věří, že se jej do konce funkčního období podaří prosadit. Expert ODS na oblast školství Klaus ml. je však výrazně proti kariérnímu řádu, podle něj jde mj. o více papírování a byrokracie. Nešel však daleko ani pro několik peprnějších slůvek.

Valachová: Kariérní řád pomůže učitelům i výuce

Podle Valachové má kariérní řád sloužit k „motivaci učitelů jak začínajících, tak stávajících“ a tomu, aby měl učitel k dispozici nastoupit na rozmanitou profesní dráhu. 

„Z hlediska profesního rozvoje má učitel možnost se dát cestou manažerskou, např. směrem k řediteli, zástupci ředitele školy nebo směrem ke školnímu inspektorovi. Nebo má cestu specializační prostřednictvím různých specializačních pozic a příplatků. My nabízíme třetí cestu, novou. Profesní cestu, otevřenou všem učitelům a učitelkám,“ říkala v Brně učitelům Valachová.

Valachová vidí v kariérním řádu další nezbytný krok pro lepší motivaci budoucích začínajících učitelů, aby zamířili do škol. „Podobně jako lékaři si i učitelé a učitelky zaslouží svůj profesní systém podpory kvality jejich práce. Ovoce z kariérního řádu budou mít nejen učitelé, ale především naše děti v podobě kvalitnějšího vzdělávání,“ slibuje si od kariérního řádu.

„To je úplný nesmysl. Když si uděláte anketu na ulici mezi mladými lidmi a budete zkoumat motivaci k tomu, aby šli učit, tak nikdo z nich, ani kdybyste měli milion respondentů, si nevzpomene na kariérní řád,“ řekl Blesk.cz Václav Klaus mladší.

Klaus ml.: Zrušte to bez náhrady

Bývalý ředitel prestižního gymnázia PORG a syn exprezidenta Klause si přitom prý jako bývalý pedagog pamatuje, že se o kariérním řádu začalo mluvit někdy kolem roku 1996. „Dvacet let trvalo, než se to dostalo do vládního prohlášení a těchto příprav. Mezitím polovina kantorů zemřela nebo odešla do penze. A poslední, na co by si vzpomenuli, byl kariérní řád. To je zcela zbytečná věc, kde se léta zkoumalo, jestli mají být tři, čtyři, sedm nebo kolik kategorií učitelů a podobné nesmysly,“ pokračuje Klaus v kritice.

Nakonec se ustanovily kategorie tři, což však Klause nijak nenadchlo. „Já bych kariérní řád zrušil okamžitě bez náhrady jako zcela nesoudnou pitomost, kterou se tady někdo snaží 20 let zavádět a nevyřeší naprosto nic. To je jedna z věcí, která patří do šuplíku ‚zrušit bez náhrady‘,“ míní. 

Tři stupně kariérního řádu: Šance pro učitele?

V kariérním řádu jde o rozdělení učitelů do tří standardů – na první, druhý a třetí kariérní stupeň. Do prvního kariérního stupně jsou logicky zařazeni čerství absolventi či učitelé přicházející z odborné praxe.

Zaveden je i institut uvádějícího učitele, který má pomoci začínajícímu kolegovi – za činnost uvádějícího učitele pak bude brát příplatek 3000 korun. „Uvádějící učitel je kolega, který z rozhodnutí ředitele pomáhá začínajícímu učiteli zvládnout vše, co na něho ve škole čeká. Je to mnohem rozmanitější, než si mohl představit v rámci vysoké školy,“ říká Valachová.

„To na každé slušné škole samozřejmě vždycky probíhá, že zástupce ředitele nebo vedoucí předmětu má toho nováčka pod patronátem. Na to nemusí z ministerstva přijít pokyn. Na školách, kde nic nefunguje, to nebude fungovat ani nadále, akorát za to formálně někdo dostane nějakou kačku,“ oponuje Klaus.

Podle Valachové budou třeba změny ve financování škol. „Potřebujeme silný školský rozpočet, změny financování škol a kariérní řád. Jedno bez druhého nebude fungovat... Kariérní řád učitelů žádným způsobem nemění stávající platový systém ohodnocení. Ten zůstává stejný a zůstává také stejný cíl MŠMT, tříleté opakování rozpočtu tak, abychom 1. ledna 2020 byli na 130 procentech průměrné mzdy v ČR,“ uváděla při kulatém stolu v Brně ministryně Valachová.

Začínajícím učitelům se má rozeběhnout dvouleté adaptační období, které má být na svém konci vyhodnoceno – jak učitel plní plán profesního rozvoje, jaké konkrétní pokroky udělal ve vztahu k výsledkům žáků. Hodnotit jej mají ředitel, uvádějící učitel, příp. další pedagog ze školy, která učitele vzdělává.

Po splnění podmínek se dostane učitel na stupeň 2, který nese označení „samostatný učitel“. „To se dotkne drtivé většiny kolegů a kolegyň ve školských sborech. U všech, kteří jsou v praxi déle jak dva roky, dojde k tomu, že se ze zákona stanou samostatnými učiteli,“ podotýká Valachová. Pro třetí stupeň – „vynikajícího učitele“ – je nutné odučit 10 let, podávat dlouhodobě nadstandardní výkony a splnit atestační řízení u atestační komise.

VIDEO: Ministryně školství Valachová si pochvaluje, že Sněmovnou prošly změny ve financování škol

Příliš byrokracie, míní Klaus

Podle Klause přináší návrh kariérního řádu příliš další byrokracie. „Je to věc, která zvyšuje byrokracii ve školách a bere kompetence ředitelům škol, protože hodnotit svoje zaměstnance je prostě kompetence ředitelů. Místo toho ředitelé budou sepisovat litanie pro komise, všichni kantoři samozřejmě naskáčou velice rychle do vyšších a vyšších skupin, když za to bude nějaká koruna – pokud bude – a je to zase věc, která jen školám přidá byrokracii a nevyřeší naprosto nic,“ kritizuje Klaus. 

Podle něj kariérní řád demotivuje ředitele škol, protože ztratí jednu ze svých kompetencí. Neprospěje prý ale ani začínajícím učitelům. „Začínající by podpořilo, kdyby stát nedělal tyhle všechny hovad*ny, které stojí miliardy korun, a skutečně by peněz do škol za žáky přišlo víc,“ říká Klaus.

Podle něj by měl mít totiž především ředitel možnost osobního ohodnocení, kterým by adekvátně podpořil kvalitní začínající učitele, aby mu na škole zůstali. Ředitelé lépe ví, kdo je pro ně klíčový učitel, kterého nutně ve škole musí udržet, upozorňuje Klaus.

Dle kariérního řádu mají vynikající učitelé dostat příplatek 5 000 korun. „Pět tisíc korun není málo, platy kantorů nejsou bůhvíjaké. Ale zase – tarify mají zůstat, nějakou jistotu ti lidé musí mít, ale další peníze by měly být v rukách ředitelů, aby své klíčové zaměstnance dostatečně ohodnotili,“ stojí si Klaus za svým a je proti plošnému odměňování učitelů dle kategorií, během kterého se navíc „sepíšou tuny papírů“.

Zhoršení atmosféry na školách?

„Ale zase je lepší, když stát alespoň přidává učitelům, než aby ty peníze dával do různých šíleností,“ podotýká Klaus. Kariérní řád však dle něj může také zhoršit atmosféru ve školách.

„Kantoři jsou samozřejmě různé kvality v každé škole, to se obecně ví. Tenhle je nejlepší matikář, dělá maturitu nebo připravuje přijímačkový test. Zkrátka jako v nemocnici se ví, že nejlépe operuje profesor Sova, pak Blažej, ale doktor Cvach ne,“ přidává Klaus přirovnání z Nemocnice na kraji města.

Ve chvíli řízení u atestační komise však dle něj nebude ředitel chtít ventilovat výhrady zcela navenek, upozorňuje školský expert ODS. Klausovi to přijde, jako „kdyby psal nějaké udání“, když má někoho nedoporučit.

„To by strašným způsobem zhoršilo atmosféru ve škole, protože ředitel by se bál někoho nedoporučit, to je pro něj strašně nepříjemné. Když to někdo udělá, tak to ve škole atmosféru zhorší, ale spíše to povede k tomu, že všichni ředitelé budou doporučovat úplně každého učitele do nejvyššího stupně, protože proč by si dělali zle,“ řekl Blesk.cz Klaus.

On sám hodnotil kantory různě a dával jim „drasticky“ rozdílné odměny. „Kdybych měl na ně posílat posudek nějakému celostátnímu orgánu, tak to napíšu: V kolektivu oblíbená, vynikající, svědomitá. Pomohlo by dobré ohodnocení pro dobré kantory a místo zavádění inkluzí, kariérních řádů, roztahování vzdělávání o léta a rozšiřování o další a další předměty, poslat místo toho peníze daňových poplatníků do škol, aby měl ředitel slušné peníze, ze kterých dobré kantory dokáže odměnit. To by pomohlo nejvíc,“ dodává Klaus.

VIDEO: Václav Klaus mladší kritizoval v minulosti mj. i inkluzi

Video  Václav Klaus ml. o inkluzi škol: To je zločin na mentálně hendikepovaných dětech.  - Vera Renovica, Blesk TV

Video se připravuje ...

Hunt ( 15. února 2017 13:31 )

tramping:Zalez do kurníku,potrate slepičí děvvky!

syrucek ( 15. února 2017 13:26 )

Říká "expert", kterého vyštípali z toho slavného gymnázia. Může s těmi svými kydy zásobovat tak akorát ten rádoby institut jeho fotra.

petr11 ( 15. února 2017 12:37 )

....Zhoršení atmosféry na školách?.....nejen na školách...blbá nálada už za Havla a Klause

TrojanSlovakia ( 15. února 2017 11:53 )

Mal by kandidovať na prezidenta ČR. Ten Gympel bol taký prestížny ako právo v Plzni - rýchlokurz. Veľa českých politikov má Plzeň a aj štátnych úradníkov. No jeho tatko vás 2x oklamal - pri kupónke a pri delení ČSFR s Mečiarom a Havlom. Dohodli sa, že každý bude ryžovať na svojom a ľudí sa nepýtali. V 1997 Klaus predbehol čas a podarilo sa mu spustiť krízu aká bola v 2008, ale vtedy v 1997, iba na území ČR. Slovenská koruna vtedy bola silnejšia ako česká. Nebyť Zemana, ktorý to hasil by kurz SK koruny bol silnejší. Pamätám si Klausové prognózy, že Slovensko do 2 rokov malo skrachovať. Tento nasledovník Klausa je podobný. Tlčhuba sa takým ľuďom na SK hovorí, ktorí, iba kecajú.

reypal ( 15. února 2017 11:14 )

Pane,vy jste ve škole nezažil učitele,který si vlezl k tabuli a 3/4 hodiny něco mrmlal?Pak zavřel třídnici a odkráčel.A co myslíte,že naučil.A to učil vic jak 30 let matiku.Já myslel,že potřebujeme kantory a ne jen učitele, kteří sice učí dlouho ale blbě.A to nezachrání žádný karierní řád.Jsou 25 letí páni kantoři a 50 letí,ale stále jen učitelé.A to jsem denně ve škole. Ten problém - zasedne na učitelu bude vždy.A neni ten problém pravděpodobněji v tom,že je to učitelka a ne kantorka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa