Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman napadl „lex Babiš“ u Ústavního soudu. Šéfovi ANO už dřív pomohl vetem

Autor: bk, ČTK - 
14. února 2017
11:50

Prezident Miloš Zeman napadl u Ústavního soudu zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš. Norma, která omezuje přístup firem vlastněných členy vlády k některým státním podporám, je podle něj protiústavní. A podle prezidenta porušuje zákaz diskriminace na základě majetku. Kvůli zákonu už vicepremiér Andrej Babiš (ANO) převedl holding Agrofert do svěřenského fondu, Zeman předtím přijetí normy o několik dní oddálil vetem.

Zákon nabyl účinnosti minulý týden. Zakazuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Normu přijala Sněmovna i přes prezidentovo veto. Zeman už dříve oznámil, že podnět k Ústavnímu soudu kvůli zákonu podá.

noacojezase ( 14. února 2017 16:57 )

Také jsem nakoupil státní dluhopisy a když jsem naposledy nahlédl do registru bylo tam téměř 80 000 dalších.

sensadrak ( 14. února 2017 14:09 )

Zeman má k estébákům opravdu vřelý vztah, slušní lidé se v jeho okolí nevyskytují, jakoby se ho štítili.

krtekzhor ( 14. února 2017 13:00 )

opět důkaz že ovar je samolibý starý ješitný bl.-b.neunese to že sněmovna přehlasovala jeho veto.dvojice zeman -babiš to je katastrofa pro čr

hejhej ( 14. února 2017 12:54 )

ČSSD, ODS, TOP09, KDUČSL ztrácejí voliče,ANO posiluje, proto vymysleli "lex Babiš". Je s podivem, že to tě pitomým stranám nevadilo 3 roky , ale necelý rok před volbama ano. Je to naprosto účelová,špinavá kampaň proti Babišovi. Jim jde jenom o vlastní koryta. TOPka to dala jasně v loni najevo, když nesouhlasili s přidáním pár stovek důchodcům, ale všichni byli pro přidání jim samotným o tisíce. Od takových koryt se těžce odchází. O voliče jim jde, jak to neustále dokazují jenom před volbama.

santikxauz ( 14. února 2017 12:46 )

Soudruhu nerozhodl,pouze chce,aby se postupovalo podle zákona.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa