Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi unesení v Libanonu zažalovali český stát. 40 milionů po dobrém nedostali

Autor: ČTK, val - 
14. února 2017
11:10

Čtyři z pěti Čechů, kteří na přelomu let 2015 a 2016 strávili několik měsíců v zajetí v Libanonu, zažalovali stát. Nesouhlasí s tím, že několik ministerstev odmítlo jejich žádost o odškodnění ve výši 40 milionů korun, informovala Česká televize. Podání žaloby bez bližších podrobností potvrdil i advokát Jan Švarc, který byl jedením z unesených. Muži se domnívají, že tajné služby mohly únosu zabránit.

Pětice mužů byla unesena v létě 2015 v libanonském údolí Bikaá. Do Česka se vrátili loni počátkem února. Čtyři z nich se nyní domáhají odškodnění. Jejich žádostí se ale odmítlo zabývat ministerstvo financí a zamítla ji ministerstva vnitra, zahraničí a spravedlnosti. Ministerstvo vnitra uvedlo, že odpovědnost by měli převzít organizátoři cesty, nikoli stát.

Video  Adam Homsi mluvil ve Studiu Blesk o chování únosců k Fajádovu bratrovi, o tom, jak únos proběhl a jak na něj ozbrojenci působili.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Advokát Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň v dřívějších žádostech o odškodnění tvrdili, že stát při řešení únosu selhal. Kdyby podle nich tajné služby lépe spolupracovaly, nemusel se incident stát. Civilní rozvědka podle nich měla informaci o tom, že se plánuje odveta za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl Fajádovým advokátem.

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.

K žádosti o odškodnění se z unesených nepřidal jen vojenský zpravodaj Martin Psík.

Video  Unesený Čech: Fajádova bratra zavřeli pod zem do kobky.  - Lukáš Červený,Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

zednik ( 14. února 2017 12:18 )

Tak byli tam jako náhodně se potkající turisté nebo jako špioni? Jestli to druhé, je to riziko povolání. Jestli to první - jejich blbost nemají tam jezdit.

mirkazam ( 14. února 2017 12:01 )

Neslýchaná drzost !!!

19.3.1977 ( 14. února 2017 11:59 )

 No jo Čecháčkove jenom jak vše o.j.e.b.a.t.deportoval bych ty Č.u.r.a.k.y. na to místo kde je unesli a pak starejte se y

aeraluna ( 14. února 2017 11:44 )

Lezou kam nemají a ještě si budou vymýšlet nehoráznosti?! Na to existuje jediný výraz...CHUCPE.

rockyshowman ( 14. února 2017 11:27 )

 Větší drzost měl snad jen chlap, který se vykálel domovníkovi před prahem a požádal jej o papír.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa