Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš „pálil“ kolem sebe: Topolánek by měl jít do vězení, Kalousek to „podělal“

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    12. 2. 2017
    19:00

    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) neudržel v neděli nervy na uzdě. Při vysvětlování podezřelého nákupu dluhopisů mluvil v ČT o kmotrech v české politice. Bývalého premiéra Mirka Topolánka by poslal do vězení za jeho pravou rukou Markem Dalíkem a exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by stíhal a označil ho za neschopného. Šéf ODS Petr Fiala řekl v týdnu o Babišovi, že je poradce šéfa mafie. Mafiánské dvojce a podezřelé politiky dnes naopak vyjmenovával šéf ANO. Koho tak označil? A co se dozvěděl v reakci?

  • 1.Pavel Blažek (ODS)

    Babiš o něm mluví jako o Don Pablovi. Bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase (ODS). Andreji Babišovi leží v žaludku především kvůli tomu, že byl šéfem vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k reorganizaci politice. Podle Babiše byl ale Blažek ve střetu zájmu a vyřizoval si účty s Olomouckým státním zastupitelstvím a Ivo Ištvanem kvůli zásahu na úřadu vlády v roce 2013.

     

    „V Brně se mu říkalo Don Pablo, jako kmotr. Koho je consigliere, nevím,“ řekl o Blažkovi Babiš.

     

    Don Pablo: celým jménem Pablo Escobar Gaviria – byl kmotr podsvětí a také narkobaron.


    „Beru to jako ocenění práce vyšetřovací komise. Kromě osobních ataků nedokázal pan Babiš komisi věcně nic vytknout. Takže mu vlastně prostřednictvím Blesk.cz děkuji za reklamu a ocenění mé práce,“ reagoval pro Blesk.cz Blažek. 

    27. kongres ODS: Exministr vnitra Blažek 27. kongres ODS: Exministr vnitra Blažek | ČTK

  • 2.Milan Chovanec (ČSSD)

    S ministrem vnitra válčí Andrej Babiš celou dobu, co spolu sedí ve vládě. Roztržky měli kvůli chodu České pošty, která spadá pod vnitro, nebo kvůli financování policie. Největším sporem byla reorganizace policie, kvůli které hnutí ANO hrozilo odchodem vlády, a situaci uklidňoval prezident Miloš Zeman. Spor vyvrcholil před pár dny. Vyšetřovací komise ve svém závěru tvrdí, že nebylo úkolem nikoho zlikvidovat, že vše proběhlo v pořádku – tedy, zpráva vyzněla ve prospěch Milana Chovance. Babiš závěry komise nepřijal, označil je za šaškárnu, výsměch a prý vyhrálo Palermo. 

     

    „Chovanec nejen ovládl policii, ale ještě paralizuje státní zastupitelství,“ řekl o ministrovi vnitra Andrej Babiš v ČT. 

     

    Chovanec na slova Babiše na dotaz Blesk.cz nereagoval. 

    Chovanec podá ústavní zákon ke zbraním jako poslanecký návrh, opatření popsal ve videu na Youtube Chovanec podá ústavní zákon ke zbraním jako poslanecký návrh, opatření popsal ve videu na Youtube | reprofoto Youtube Milan Chovanec

  • 3.Miroslav Kalousek (TOP 09)

    V České politice snad není muž, kterého by Babiš nenáviděl víc, než bývalého ministra financí a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Jejich vzájemné výpady jsou téměř na denním pořádku. Častují se výrazy jako lháři nebo podvodníku. Šéf hnutí ANO ho nedávno označil za Interpalici. Mluví o něm jako symbolu korupce, tuneláři, lháři a zloději. Aktuálně prý může Kalousek podle Babiše za to, že díky korunovým dluhopisům připravil stát od 13 miliard korun. Dluhopisy si pořídil i Andrej Babiš a jeho firmy.

     

    „Kalousek zjistil, že to pokazil, že to podělal vyloženě, a že vlastně díky němu přišel stát, díky chybnému výpočtu o 13 miliard korun. Kalousek připravil daňové poplatníky o 13 miliard – on by měl být stíhán,“ bránil se v ČT Babiš proti nařčení, že zbohatl na dluhopisech díky obejití zákona.

     

    Kalousek na oplátku označil Babiše za podvodníka. „O ty peníze jsem je nepřipravil já, ale podvodníci, kteří zneužili právo. Mezi ně patří i pan ministr Babiš,“ reagoval pro Blesk.cz Kalousek s tím, že ministerstvo financí pod jeho vedením vydalo před lety korunové dluhopisy pro domácnosti.


    „Kde byl jasný důvod, proč ty dluhopisy mají mít jasnou nominální hodnotu jedné koruny. A byl to jiný důvod, než to, že se z nich nebude platit daň. Zatímco dluhopisy, které vydal Agrofert na svého majitele, byly nominální hodnotě jedné koruny z jediného důvodu. Aby z nich nemusel platit daň,“ dodal Kalousek a tvrdí, že všem, kteří postupovali stejně jako Babiš, má daňová správa daň vyměřit, popřípadě předat všechny případy orgánům činným v trestním řízení. 

    Krajské volby 2016: Miroslav Kalousek přichází do volebního štábu TOP 09 Krajské volby 2016: Miroslav Kalousek přichází do volebního štábu TOP 09 | Foto Blesk - David Malík

  • 4.Mirek Topolánek a Marek Dalík

    Mirek Topolánek jako premiér a Marek Dalík jako jeho poradce byli nerozlučná dvojice. Teď je ale dělí mříže vězení. Dalík si šel „sednout“ na čtyři roky. Lobbista si měl říct o půlmiliardový úplatek v souvislosti s nákupem obrněných transportérů pandur pro českou armádu. Jejich důvěrné přátelství právě tento soud pošramotil. Dalík řekl o Topolánkovi, že je absolutní alibista a egoista. Topolánek Dalíka u soudu nepodržel. Před nástupem do vězení v rozhovoru pro server Neovlivní.cz Dalík přiznal, že si vedle Topolánka vydělat desítky milionů korun, ale lituje, že po jeho boku zůstal tak dlouho.

     

    „To říká člověk, pro kterého Dalík vybíral miliardy, díky kterému zbohatnul a kterého prohodil u soudu. A Dalík je ve vězení a měl by tam sedět s ním i pan Topolánek,“ reagoval Babiš v ČT, když mu moderátor pustil půl roku stará slova Mirka Topolánka, který tvrdí, že si Babiš vodil, jak chtěl, všechny ministry vnitra, včetně Ivana Langera.


    Topolánek na Babišova slova na dotaz Blesk.cz nereagoval.

    Lobbista Marek Dalík (vpravo) po boku Mirka Topolánka Lobbista Marek Dalík (vpravo) po boku Mirka Topolánka | Archiv Blesku

  • 5.Petr Nečas a Jana Nagyová (dnes Nečasová)

    Babiš věnoval krátké zmínky i dalším aktérům české politické scény, jako Petru Nečasovi. On byl premiér – ona ředitelka úřadu vlády. Narazili na sebe ještě v ODS, kde se Jana Nagyová vyšvihla z regionální manažerky až do hlavní kanceláře. Petra Nečase už se pak nepustila. Dělala mu vrchní ředitelku už na ministerstvu práce. Pracovní vztah přerostl v milenecký. Nečas nakonec kvůli Nagyové opustil rodinu a dnes jsou z nich manželé. Brali se ale až v době, kdy padla vláda a museli chodit k soudům.

     

    Nagyová totiž podle obvinění měla úkolovat neoprávněně tajné služby, měla prý důvěrné kontakty s nejrůznějšími lobbisty, se kterými měla domluvit uplatnění poslanců, kteří se za funkce měli vzdát poslaneckých mandátů. Podle mnohých to byla spíš ona, kdo řídil stát, ne premiér Nečas. Soudy o jejich vině ani po více než třech letech nerozhodly.

     

    „Kdo byl koho kápo – paní Nagyová a připaloval ji Nečas?“ ptal se Babiš ve studiu, v reakci na označení šéfa ODS Petra Fialy, který o něm na internetu řekl, že je consigliere – tedy poradce šéfa mafie.

    Soud v jedné z větví kauzy Nagyová: Dorazili i Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem. Soud v jedné z větví kauzy Nagyová: Dorazili i Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem. | ČTK

  • 6.Pavel Bém a Roman Janoušek

    Tak jako měl Topolánek svého Dalíka, fungovalo prý spojenectví bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška. Říká se jim dvojčata z Blaníku. Potkali se totiž v kině Blaník, kde Bém dělal v 90. letech přednášky o drogách. Babiš mluví o Janouškovi jako o pražském kmotrovi, který měl ovlivňovat veřejné zakázky. Soud poslal nakonec Janouška do vězení na čtyři a půl roku za to, že v březnu 2012 srazil svým autem ženu. Trest má ale přerušený ze zdravotních důvodů.


    O napojení na Béma a další úředníky a úřady svědčí i odposlechy mezi jím a Bémem, které zveřejnila MF Dnes. Janoušek měl několik přezdívek – Mazánek, Kolibřík nebo Kapitán. Podnikatel měl vydělat i na kontroverzním projektu primátora Béma – Opencard. Bém byl kdysi nejpopulárnější politik ODS. Pověst ztratil ale kvůli údajně nevýhodným smlouvám pro město anebo také kvůli drahému projektu tunelu Blanka.

    „Kolibřík“ Pavel Bém a „kotě“ Roman Janoušek „Kolibřík“ Pavel Bém a „kotě“ Roman Janoušek | Archiv Blesku

karika ( 13. února 2017 20:25 )

Stále je lepší Babiš než ti zm.etci co nám vládli doposud. Vzpomenu-li na nekorektní moderování Moravce, tak si říkám že i média tu nejsou v pořádku. Místo aby novináří dotáhli věci do konce tak nás jenom vlastně informují že se asi nic nestalo. Kdyby šli všichni s takovou vehemencí proti z.metkům co tu vládli tak by tu ani žádný Babiš nemusel být. Čím víc do něj budou média a z.metci navážet tím víc ho lidi podpoří.

ceslo ( 13. února 2017 19:35 )

to jsme narod premier slovak stbak

joudajoudovy ( 13. února 2017 19:15 )

slinto, bez si utrit jedovaty sliz.

joudajoudovy ( 13. února 2017 19:12 )

co to tady cvachtas? zakony pro firmy a OSVC jsou z kuchyne socanu, ods, top, zelenych, komunistu, flaterniku a ostatnich mrtvych polit.stran, ktere byli u koryta. a pokud myslis EET, jen dobre i zamestnanci plati dane, tak proc nekteri pracanti by meli mit vyjimky.

pupak ( 13. února 2017 17:07 )

Že je křivák a darebák je jasné, co se stal ministrem financí. Tehdy prohlásil, že malé a střední firmy jsou k ničemu. A začal je likvidovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa