Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš se čertil u Moravce: Neříkejte mi, že jsem zbohatl díky Kalouskovi

Autor: kal - 
12. února 2017
12:35

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se před televizními diváky v neděli dost zlobil. Dopálil ho moderátor České televize (ČT) Václav Moravec, když se vrátil ke kauze korunových dluhopisů holdingu Agrofert. Tedy k cenným papírům, díky kterým podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Babiš „ojebal stát“. Moravec šéfovi ANO řekl, že zbohatl díky exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). A bylo zle. Zmínka o Kalouskovi na vicepremiéra zafungovala jako červený hadr na býka.

V pořadu se desítky minut točila řeč kolem desetiletých dluhopisů Agrofertu, která tehdejší Babišova firma vydala s šestiletým úrokem a korunové nominální hodnotě. Díky tomu z nich šéf ANO, který si je za 1,5 miliardy korun nakoupil, nemusel státu odvádět žádnou daň. Korunové dluhopisy přitom poprvé zpopularizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, když je nabídl občanům, aby získal další peníze na chod státu.

„Vy jste zbohatl díky Kalouskovi. To je fakt,“ říkal Babišovi opakovaně Moravec. Šéf ANO to nejdřív rezolutně odmítal: „Ne, není to fakt. Neříkejte mi, že jsem vydělal díky Kalouskovi.“ Pak ale „povolil“ a připustil, že šlo výhodu, kterou využil i on a jeho firma. Spočítal nakonec, že do této chvíle neodvedl státu 52 milionů korun. Zároveň se ale zavázal, že finance ve stejné výši odvede na charitu.

Video  „Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy.  - ČT
Video se připravuje ...

Babiš argumentoval i tím, že stejných dluhopisů využila také Česká televize. Moravec řekl, že pokud u ní vnímá snahu o daňovou optimalizaci, očekává od ministra financí na ČT trestní oznámení.

Šéf hnutí ANO se také bránil tomu, že využil korunových dluhopisů v době, kdy byl už sám politikem. „V roce 2012 nás nikdo nebral vážně. Nebyl jsem poslanec. Všichni si z nás dělali srandu,“ bránil se.

Babiš zároveň navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kremenac ( 27. dubna 2017 10:53 )

Tak tomuhle se říká diskuze,stádo blbců si zde nadává,že se nestydíte,inteligenti!!!

anna1234 ( 13. února 2017 09:05 )

.. někteří si totiž myslí, že k nám ze Slovenska přišel mesiáš

anna1234 ( 13. února 2017 09:02 )

.. ty nevíš, že tihle bohatí nemají nikdy dost? Byl bohatý už když kupoval dluhopisy a přes to je koupil..proč? protože to pro něj bylo výhodné. A proč šel do politiky? Protože mu to zase ponese. Snad si nemyslíš, že šel do politiky, aby pomohl lidem

ridic ( 13. února 2017 09:01 )

vladimir1950 obyčejně když dojdou argumenty tak dojde na urážky, to je u Babiše i zde na diskuzi stejné, poukazuje na jiné prohřešky, aby odvrátil pozornost od svého jednání a blbí kobliháři mu skočí na špek a dávají mu hlasy, Češi jsou prodejné ..... a vůbec jim nevadí to, že je komunista i když komunistům nemohou přijít na jmého, že?

noacojezase ( 12. února 2017 22:47 )

Kolik % platíš daň z příjmu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa