Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Babišův“ Agrotec se vyhne trestu za „cinklé“ zakázky. Pomohla mu ČSSD

Policie obvinila Agrotec z manipulace zakázky pro Českou poštu. Trestu se ale díky novele zákona vyhne.
Policie obvinila Agrotec z manipulace zakázky pro Českou poštu. Trestu se ale díky novele zákona vyhne.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, zst - 
10. února 2017
11:58

Hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše spáchala trestný čin, z něhož byla obviněna v případě manipulace se zakázkami České pošty. Její stíhání soud zastavil díky novele zákona o trestní odpovědnosti firem, kterou sepsalo ministerstvo spravedlnosti vedené ANO. Ve Sněmovně normu ve prospěch firem pozměnila exministryně spravedlnosti Marie Benešová a nynější ministr Jan Chvojka (oba ČSSD). Holding Agrofert, jehož součástí Agrotec je, s výkladem nesouhlasí.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly tento postup soudu umožnila novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která vstoupila v platnost loni v prosinci. Žalobce proti rozhodnutí podal stížnost.

„Dovolíme si nesouhlasit s interpretací státního zástupce. Z našeho pohledu nemohla právnická osoba spáchat trestný čin. Věříme, že vrchní soud potvrdí závěr městského soudu a definitivně zastaví trestní řízení vůči společnosti Agrotec,“ sdělil mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka. Mluvčí zopakoval, že je společnost přesvědčena o tom, že v případu nevznikla žádná škoda. „Pro úplnost je potřeba dodat, že jeden ze dvou zaměstnanců společnosti Agrotec již byl v rámci řízení zproštěn obvinění. Věříme, že soud rozhodne i o nevině druhého pracovníka,“ dodal Hanzelka.

Matula sdělil, že soud dovodil zánik trestní odpovědnosti firmy na základě ustanovení zákona, podle kterého je možné zprostit trestní odpovědnosti i za jednání statutárních zástupců či vedoucích zaměstnanců. Týká se to případů, kdy firma vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby spáchání protiprávního činu svým statutárním zástupcem či vedoucím zaměstnancem zabránila. Stačí, aby firma přijala etický nebo protikorupční kodex. Tuto úpravu do zákona dostal před jeho schvalováním právní výbor na návrh zpravodajky Marie Benešové a Jana Chvojky (oba ČSSD). Ustanovení se stalo terčem kritiky.

„Soud tedy dospěl k závěru, že se skutek stal, je trestným činem, spáchala ho obviněná právnická osoba, ale zanikla trestnost tím, že obviněná právnická osoba prokázala, že vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání svého vedoucího zaměstnance zabránila,“ vysvětlil Matula. Podle něj společnost měla zpracovaný takzvaný compliance program s etickým kodexem, který zaměstnancům společnosti zakazuje dopouštět se jakéhokoli protiprávního jednání, a daný vedoucí zaměstnanec se jej zavázal dodržovat.

V kauze bylo obviněno deset lidí a čtyři firmy. Matula poslal obžalobu k soudu loni v červnu. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno. Spis nyní putuje se stížností státního zástupce k pražskému vrchnímu soudu, který definitivně rozhodne o tom, zda zanikla trestní odpovědnost firmy či nikoliv.

Kauza má dvě části. První se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů. Žalobce osoby a firmy viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

aaobcanka ( 11. února 2017 01:09 )

Z IN : Podle Orbána změna vlády v Itálii, Brexit, maďarské referendum o uprchlických kvótách a americké prezidentské volby jednoznačně dokazují, že rok 2016 přinesl konec globalisticko-liberální hegemonie. „Rokem 2016 končí období nadřazenosti, peněz, globálního řízení médií a světa, ale také otevřené společnosti. V mnoha zemích už toho mají dost,“ dodal Orbán. Premiér tvrdil, že Maďaři byli první, kdo se vzepřeli Mezinárodnímu měnovému fondu, zdanili banky a podobně. „Za úspěchy země je maďarský model, jehož charakteristikou je odvaha,“ řekl. Volme ANO, SPD, ale i KSČM je lepší než ODS, TOP, STAN+KDU !

nezadat1 ( 10. února 2017 23:20 )

Čau, už je pátek a tak si to užij do neděle,než se budeš muset vrátit k Chocholouškovi.

nezadat1 ( 10. února 2017 23:17 )

nezadat1 ( 10. února 2017 23:15 )

Lejno!Kdyby to šlo ,tak čssd utopí Babiše na lžičce vody.Stačilo se dívat v televizi debatě na toho kreténa chvojky.

simeon ( 10. února 2017 11:42 )

zase to nejvíc slízne Babiš za toho šéfa, který je odpovědný a přímo řídí danou firmu... velmi nevděčná role být tak velký zaměstnavatel ... a občanům je fuk, jestli tam padne že je majitel, nebo jestli je to v nějakém fondu který je s jeho jménem spojený. Důležitá je ta závist, hněv a nalezení té správné obětováníhodné hlavy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa