Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš chce po útoku na ČT i postihy redaktorů. Sobotka se neudržel

Autor: ČTK, zst - 
9. února 2017
16:50

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zaslal Radě České televize stížnost na reportáže týkající se jeho nákupu dluhopisů v pořadech 168 hodin a Reportéři ČT. Autoři podle něj porušili kodex ČT a proto pro ně žádá pracovněprávní postih. Uvedly to ve čtvrtek weby Forum24 a Echo24. Vyjádření rady ČTK shání, s ostrou reakcí ale už přispěchal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Česká televize se podle vicepremiéra ve svých reportážích zachovala neobjektivně a nevyváženě, píše se v textu stížnosti zveřejněné na serveru Forum24. Z celé věci by měla Rada ČT vyvodit ve vztahu k redaktorům odpovídající opatření, a to včetně pracovněprávních, žádá Babiš. Prakticky tak chce jejich vyhazov nebo aspoň finanční postih.

Ve čtrnáctistránkovém dokumentu Babiš upozorňuje na to, že Česká televize odvysíláním reportáží „Křišťálově čisté“ a „Ministerské počty“ podsouvala divákům fakta jednostranným, neobjektivním a nevyváženým způsobem. Jejím cílem byla podle předsedy hnutí ANO záměrná manipulace s veřejným míněním.

„Způsob, jakým byla reportáž sestříhána a jak byla seřazena vystoupení vybraných aktérů, zavdává důvod k podezření, že reportáž měla politický podtext a jejím hlavním smyslem byla dehonestace a skandalizace mé osoby na úkor informační hodnoty a nezaujatého informování veřejnosti o aktuálních tématech,“ uvádí ve stížnosti.

O pět dní později však Babiš na Kavčí hory poslal doplnění podnětu, kde „pouze“ žádá, aby rada rozhodla o tom, že odvysíláním reportáží byl porušen kodex ČT a redaktoři se dopustili porušení pracovní kázně, napsal web Novinky.cz. Jeho mluvčí Lucie Kubovičová to vysvětlila tím, Babiš nemá v úmyslu nechávat někoho vyhodit.

ČT už dříve Babiše vyzvala, aby dokázal svá obvinění, že jsou autoři reportáží zkorumpovanou pakáží a zmanipulovaní. V opačném případě se má omluvit. Babiš během jednoho z rozhovorů vyjel na redaktorku ČT, která se ho ptala na dluhopisy, a reportéry označil za „zkorumpovanou pakáž“. Ze stejné reportáže je pak dnes zlidovělá hláška „sorry jako, což byla Babišova odpověď na dotaz ohledně jeho příjmů.

Video  „Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy.  - ČT
Video se připravuje ...

S pochybami o Babišově majetku přišel server Echo24. Podle něj Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy Kč. Vicepremiér pro Deník uvedl, že jeho čisté příjmy do roku 2015 činily 1,526 miliardy Kč, Echo24 ale na základě majetkových přiznání podávaných do Sněmovny dospělo k závěru, že do roku 2013 Babiš vydělal 1,11 miliardy Kč, což by na nákup dluhopisů nestačilo.

Babiš poté oznámil, že kromě dříve uvedených příjmů, které podléhaly zdanění, měl i nedaněné příjmy 650 milionů Kč z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže peníze na nákup dluhopisů měl. Babiš kvůli nákupu dluhopisů čelí i trestnímu oznámení. Považuje ho ale za účelový krok, veškerou kritiku odmítá, je podle něj součástí politického boje. Redaktorka prý kdysi pracovala v „jeho“ Lidových novinách a šíří o něm lži. Zkorumpovaní prý nemusí být redaktoři nutně penězi, ale i názory. Na čí objednávku měli reportáže točit, ale neuvedl.

„Pořady České televize, která je veřejnoprávní televize, by se neměly účastnit politického boje. Zkorumpovaný můžete být názorem, to není o penězích. Paní redaktorka, která to vlastně začala, měla deset let velice blízký vztah s panem Kalouskem. Je to moje bývalá zaměstnankyně z Lidových novin, která nic jiného nedělá, jen šíří pomluvy a lži o mně,“ řekl doslova.

Kvůli stížnosti k radě si Babiše vzal na mušku opět premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babišovo volání po vyhazovu novinářů glosoval slovy o štěstí reportérů. „Ještě že ČT nepatří do Agrofertu, už by letěli,“ napsal na sociální síti. Dříve ke kauze uvedl, že Babiš stát „ojebal“.

krupan10 ( 10. února 2017 12:53 )

máte pravdu, lépe bych to nenapsal

krupan10 ( 10. února 2017 12:51 )

havloidní iciku, přestaň to teda komentovat

suov ( 10. února 2017 07:39 )

Babiž má pravdu, a ten slaboch Sobotka mu oponuje jen proto, aby si udělal oko u občanů, ukázal se být dobrým, a zajišťuje si opět funkci, ČSSD se pod vedením Sobotky pomalu ale jistě řadí k ODS a TOP09,,,

zvelpraha ( 10. února 2017 00:13 )

Neblbněte. Proč by toho slizouna měla volit většina? Natož velká většina? Nenechte se zblbnout virtuální realitou jeho médií a raději se ptejte svých známých.

Rafan4321 ( 9. února 2017 23:39 )

Hanko84: bohuzel nemá . Je to frustrovany idiot, co zde sám jednou napsal, že od roku 89 " prozil 27 zasranejch let " . Tak ho aspoň polituj, ptz on se chudák nikde za cela leta neuchytil a ted dela Zemanovi a spol. placenyho agitatora a zároveň provokatéra na diskuzích blesku pod ruznymi nicky. Nejlepší je si ho vůbec nevsimat, ptz když mu někdo odporuje, tak pisti a bývá vulgární .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa