Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Politici adoptují hroby: Válková si vybrala Řezáče, Marksová vězněnou političku

Autor: deb - 
9. února 2017
11:00

Projekt adopce hrobů běží v Praze už několik let. Lidé mohou pečovat o hroby nebožtíků, jejichž příbuzní o to nemají zájem. Hodně hrobů náleží známým osobnostem. V poslední době projekt oslovil politiky, kteří mohou spravovat náhrobky svých předchůdců. S informací přišlo Právo.

Osobní motivy vedou většinou politiky i ostatní k adopci hrobů, u kterých jsou uváděna adopční jména nájemců na informačních cedulkách s medailonky známých osobností. „Ve většině případů je to vztah k dílu, které po sobě zemřelý zanechal. Někteří si výslovně nepřáli uvést u svých jmen, že jsou poslanci,“ řekla Oldřiška Dvořáčková ze Správy pražských hřbitovů. Do projektu je zahrnuto více než 250 hrobů. Nyní má už více než 130 své nájemce a byly restaurovány či opraveny.

„Státem zřízené instituce, jako jsou muzea, výzkumné ústavy a řada dalších, konzultovaly svůj záměr s ministerstvem financí. To jim ale vždy zaslalo vyjádření, že adopce hrobu, tedy z právního hlediska pronájem náhrobku ve vlastnictví hlavního města Prahy, touto institucí a jeho následná oprava, kterou se zavazuje adopční nájemce realizovat na své náklady, je v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech,“ řekla koordinátorka.

Kdo z politiků má zájem o hroby?

Jedním z nich je Jiří Junek (KDU-ČSL), který adoptoval hrob Enriquea Stanko Vráze na Olšanských hřbitovech v Praze. „Zaujalo mě, že hrob cestovatele Vráze je volný, je to osoba mně velmi blízká. Zaplatil jsem desetiletý nájem, to je jedna podmínka, druhá podmínka je dát hrob nějakým způsobem do kupy. To chci zrealizovat ještě před volbami,“ řekl Junek. Náklady na údržbu se mohou vyšplhat až do padesáti tisíc korun.

Poslankyně za ANO Helena Válková, exministryně spravedlnosti, měla zájem o hrob kněze, politika a reformátora vězeňství Františka Josefa Řezáče taktéž na Olšanských hřbitovech. „Adopci hrobů považuji za jeden z projektů, který je velmi potřebný a zvyšuje respekt vůči osobnostem, jejichž duchovní odkaz by měl přetrvat,“ řekla Válková. Jeho hrob si zástupně osvojila Vězeňská duchovenská péče. „Chci, aby na to byly vyčleněné peníze,“ uvedla Válková, která chce jednat o uvolnění financí na podporu památníků.

Michaela Marksová (ČSSD) má zájem o adopci hrobu Fráni Zemínkové na Vinohradských hřbitovech. Ta byla v meziválečných letech poslankyní za Českou stranu národně socialistickou. Po roce 1948 byla odsouzena k 16 letům vězení v procesu s Miladou Horákovou. „Celý život zasvětila politice a boji za lepší postavení žen ve společnosti, byla to odborářka a jedna z předních českých feministek. Bude mi ctí postarat se o hrob takové ženy,“ sdělila Marksová.

Víc než stovka hrobů, které jsou zařazené do projektu, teprve čeká na nájemce. Mezi ně patří i hrob novináře a politika Julia Grégra nebo malíře Františka Ženíška. Pečovatele naopak našli Karel Jaromír Erben či Václav Matěj Kramerius. Před rokem a půl spustila Správa pražských hřbitovů veřejnou sbírku na opuštěné hroby. Letos by měl být z této sbírky restaurován první hrob. Plánuje se benefiční koncert, kde vystoupí houslový virtuos Jaroslav Svěcený 31. března v městské knihovně.

majojo ( 9. února 2017 11:19 )

 Jestli tomu dobře rozumím, tak lidé adoptují hroby a starají se o ně za své peníze. Paní Válková sice projevila zájem, ale chce, aby na to byly vyčleněny prostředky. Takže ne za své, ale opět za naše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa