Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko čeká diplomatická bitva: Po brexitu chce Evropskou bankovní agenturu

Autor: ks, ČTK - 
8. února 2017
11:45

Vláda chce, aby se po odchodu Velké Británie z Evropské unie do Česka přestěhovala z Londýna Evropská bankovní agentura. Během dnešního jednání kabinetu to prozradil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Praha nyní navrhne vhodné sídlo, které by mělo pojmout zhruba 200 zaměstnanců. Podle státního tajemníka Prouzy má Česko poměrně dobré šance na úspěch.

Kabinet dnes dal přednost EBA před Evropskou lékovou agenturou, uvedl Prouza. „Agentura je už dneska mimo eurozónu, navíc ČR má velmi kvalitní bankovní dohled, který je uznávaný v celé Evropě, máme stabilní bankovní systém,“ uvedl Prouza.

Na jednání v agentuře podle Prouzy přijede ročně 10 000 až 15 000 lidí, což by přineslo peníze, sídlo by navíc Česku dodalo prestiž. „Přesun EBA do Prahy by měl pozitivní ekonomické přínosy, posílil by naši pozici v EU a podpořil rozvoj našeho finančního trhu,“ uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jednání budou součástí vyjednávání Evropské unie a Británie o brexitu. „Finálně o tom rozhodnou členské státy pravděpodobně v roce 2019,“ uvedl Prouza. Neformální rozhodnutí však je možné očekávat už do jednoho roku. O sídlo EMA podle něj budou usilovat téměř všechny státy, vláda proto dala přednost raději oblasti, ve které má Česko výhodnější pozici.

Na hledání vhodné budovy spolupracuje kabinet s pražským magistrátem, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by měla vytipovat dvě až tři varianty. „Pak je to opravdu spíš o diplomatickém boji, nějakou budovu najde každý. Bude to o tom, jak to poskládat a jak dokážeme zobchodovat podporu členských zemí v jiných věcech, které zase zajímají je,“ dodal Prouza.

EBA je agenturou Evropské unie, která se zabývá prováděním jednotného souboru pravidel, podle nichž probíhá regulace celého bankovnictví Evropské unie a dohled nad tímto sektorem. Jejím cílem je vytvořit účinný, transparentní a stabilní jednotný trh s bankovními produkty v EU.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa