Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alexandr Novák má německé občanství. Vydání do ČR to nebrání, říká ministerstvo

Autor: ČTK, deb - 
7. února 2017
11:49
Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák, kterého zadržela policie v Německu, má dle informací ČTK německé občanství. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová v úterý uvedla, že tato skutečnost nebrání Novákovu vydání do ČR na základě evropského zatýkacího rozkazu. Potvrzuje to i německé ministerstvo spravedlnosti. Muž čelí v Česku obvinění v souvislosti s činností Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

„Orgány činné v trestním řízení s ním nakládají jako s německým občanem, ministerstvo spravedlnosti to nezpochybňuje,“ konstatovala mluvčí. O Novákově vydání do Česka by měl podle česko-německého policejního centra v bavorském Schwandorfu rozhodnout soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Novák byl ve Frankfurtu zadržen 24. prosince na základě eurozatykače, podle informací Českého rozhlasu se tak stalo po jeho příletu z Los Angeles.

Dozorující žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx v pondělní tiskové zprávě uvedl pouze to, že v Německu je na základě eurozatykače vydaného českými justičními orgány „vedeno řízení proti jedné osobě“. V úterý sdělil, že další informace poskytnout nemůže, a to s ohledem na potřebu chránit účel trestního řízení. Státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem sdělilo, že se do případu zapojilo. Jakékoliv další podrobnosti ale odmítlo uvést. 

Obecně německé ministerstvo spravedlnosti uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek. Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje také to, jestli čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem a konečně možnost odpykat si případný vězeňský trest ve spolkové republice. Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie – nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka mezi obviněnými podnikatel Daniel Ježek, jenž jako jediný skončil ve vazbě, či bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl (ODS), který je nyní ředitelem odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

salto ( 10. února 2017 14:09 )

Já myslím, že mu tady nic nehrozí. Jóóó to kdyby namaloval na volební plakát tykadla, tak to by mohl jít sedět natvrdo

Kadel ( 7. února 2017 13:37 )

Jak je možné,že se zřekl cs.občanství,přitom to byl v politických volených funkcích?

londynskypes ( 7. února 2017 12:57 )

skoda ze neskoncil jako zemle -houska

moiaza ( 7. února 2017 12:31 )

Toho grázla humor nikdy nepřejde. Všichni grázlové podobní Novákoci jsou totíž hájení ve státním zájmu. Proč ještě nebyl odsouzen Vondra, Rath, Bém a další? Soudcovské mafie má v tom jasno. Megazloději se u nás netrestají. To si zapamatujte. To nejsou totíž zloději, ale úspěšní podnikatelé, kterým se "bohuželů nezdařil podnikatelský záměr.

joudajoudovy ( 7. února 2017 12:07 )

jak zamecnicky ucen ke stesti prisel? Alexandr Novák (* 11. února 1956 Louny) je český podnikatel a politik. Vyučil se provozním zámečníkem a nastoupil do elektrárny Komořany. V srpnu 1981 emigroval z Československa do Německa. V roce 1990 se vrátil na sever Čech a podnikal ve stavebnictví. V roce 1998 se za ODS stal zastupitelem a starostou města Chomutova. Ve volbách v roce 2002 post zastupitele města obhájil a dále působil jako radní města. V letech 2000 až 2006 byl za ODS senátorem za obvod č. 5 – Chomutov. členem Výkonné rady ODS až do listopadu 2009. Novák byl uznán vinným za přijetí cca 40milionového úplatku (2,27 miliónu marek) za prodej plynárenských a energetických akcií společnosti Severočeská plynárenská a Severočeská energetika Děčín německé společností VNG-Verbundenz Gas. Úplatek nakonec přes kyperskou společnost Intercontractor skončil na rakouském soukromém účtu Alexandra Nováka a jeho manželky Evy. V listopadu 2010 zbavil Senát PČR Nováka imunity. V červnu 2011 byla zveřejněna informace, že Nováka prověřuje policie a ministerstvo financí s ohledem na jeho obchody a pozemky na severu Čech. Měl nakoupit nemovitosti v hodnotě 28 milionů korun, ale tato suma neodpovídá údajům v jeho daňových přiznáních. Od roku 2008 nakoupil Novák přes dva miliony metrů čtverečních pozemků na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku a také několik domů. Po svém propuštění Novák koupil dva hotely v Chomutově a další nemovitosti koupila jeho manželka. V prosinci 2016 policie Nováka a dalších 23 lidí obvinila z poškozování zájmů Evropské unie v souvislosti s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. at to grazlovi z tradicni politicke strany nemci spocitaji, oni maji lepsi paky a ceska soudni mafie je jim u riti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa