Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš šil do Mládka kvůli roamingu. „Sprosťárna,“ hájil se ministr

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2017
13:01

„Lobbovali“ čeští vyjednavači v Bruselu za dražší velkoobchodní ceny roamingu a šli tak na ruku operátorům? Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se přidal k těm, kteří si myslí, že ano – a bez servítek se pustil do ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) za to, že údajně pomáhá jen svým „kámošům“ u operátorů. Mládek to odmítl a označil za „sprosťárnu“.

15. června končí vysoké roamingové poplatky v EU, v rámci Evropy se bude volat za stejné ceny jako z domova. Dobrá zpráva pro spotřebitele, horší pro operátory, kteří budou rázem na volání v zahraničí více či méně tratit, protože se musí vyrovnat s místními poskytovateli.

Operátoři přitom budou mít nařízené stropy, kolik budou data či volání v zahraničí stát. V případě dat je to 7,7 eura za gigabyte. Češi však prý v Bruselu tlačili na to, aby byly velkoobchodní ceny roamingu vyšší (u dat to mělo být 8,5 eura), než se nakonec na půdě EU domluvily, tvrdí europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Ukázal prstem na ministerstvo průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a vyvolalo to pořádný rozruch. Ministerstvo připustilo, že vyšší cenové stropy chtělo, brání se však, že „v žádném případě neprosazovalo jejich vyšší ceny, aby pomohlo nadnárodním operátorům“. Naopak prý chtělo „chránit české spotřebitele, kteří služby operátorů využívají doma“.

„Ceny roamingu jsou propojeny s domácími cenami a nikdy jsme nechtěli, aby 95 % našich občanů doplácelo na 5 % nejbohatších!“ uvedl k tomu Mládek. A rázem se stal terčem narážek, že dle něj jezdí jen pět procent nejbohatších Čechů do zahraničí, zatímco ostatní roaming nevyužijí. Je však skutečně roaming elitářskou službou?

Babiš šije do Mládka: Asi nikdy netrpěl v zácpě na Jadranu

„Tak pan ministr Mládek si myslí, že roaming je ‚elitářská záležitost pro 5 % obyvatelstva‘. Možná tráví svoje volno u rybníka a asi nikdy netrpěl v zácpě na jadranské magistrále, kde je to v létě jedno auto s českou espézetkou vedle druhého,“ navezl se do Mládka vicepremiér Andrej Babiš (ANO) na Facebooku.

A dodal: „Loni Češi vycestovali do zahraničí na skoro šest milionů cest. To úplně na pět procent obyvatel nevypadá. Jediné elity, kterým ministr Mládek pomáhá, jsou tak jeho kámoši u operátorů, kterým věrně slouží už tři roky.

Mládek: Babiš by měl zkusit žít za průměrný plat

Mládek se však nadále hájí, že je pro něj důležitější podpora levnějšího volání a dat v Česku než v zahraničí. „Tak pan Babiš si myslí, že v ČR každý občan má ročně na několikanásobné dovolené v zahraničí a podle něj je lepší mít výhodnější roaming než levnější volaní v ČR. Možná by chtělo, aby pan Babiš zkusil alespoň měsíc žít za průměrný plat, nebo se živit v malé hospodě nebo kadeřnictví,“ rýpl si Mládek do Babiše taktéž na sociální síti.

Na úterý pak byla na Úřad vlády svolána schůzka za účasti ministra Mládka, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s šéfy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Novákem a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Rafajem.

Mládek po ní reagoval na Babišův atak rázněji. „Nemám potřeby reagovat na sprosťárny pana Babiše a pomluvy. Já bych mu mohl oplatit podobným způsobem a to bych nerad. Já bych rád, aby ta diskuse byla kultivovanější v ČR,“ říkal Mládek.

O jednání v Bruselu ohledně roamingu pak dodal: „Rozčilují mě tvrzení, že svévolně tam ministerstvo průmyslu a obchodu prosazovalo něco, co by nebylo schváleno,“ uvedl dnes dále Sobotkův ministr. Podle něj ceny, které čeští vyjednavači prosazovali, byly stanoveny na základě podkladů ČTÚ, jednal o nich vládní výbor pro evropské záležitosti a existuje na ně rámcová pozice.

„Žádný úřad ČR nejedná úplně sám a jedná na základě této koordinace. Má na to všechno papír, v jakém mandátu se může pohybovat. A já tvrdím, že jsme žádný mandát neporušili,“ podotkl Mládek. 

Niedermayer: Do zahraničí necestuje 95 procent Čechů?

Europoslance Luďka Niedermayera (za TOP 09) pozice ministra Mládka a jeho resortu překvapila. „Neměl jsem vůbec v úmyslu vyprovokovat poměrně divokou diskusi o konci roamingu, respektive o pozici, kterou dle mých informací naše vláda v jednání zastávala,“ uvedl Niedermayer.

Zaskočila ho však slova mluvčího Mládkova ministerstva o tom, že „ztráty z mezinárodního provozu operátoři zpravidla promítají do domácích cen“, čemuž prý čeští vyjednavači chtěli v Bruselu zabránit.

„Hrozí totiž, že levnější volání ze zahraničí se budou operátoři snažit kompenzovat dražšími službami doma. Pokud tedy pro cca pět procent českých zákazníků, kteří se za rok podívají za hranice, zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ uvedl Mládkův resort.

Bývalý viceguvernér ČNB a ekonomický expert TOP 09 Niedermayer však tvrzení ministerstva rozporuje. Nesouhlasí s tím, že by měly nižší stropy velkoobchodních cen dat, volání a SMS v EU negativní vliv na český trh. A nelíbí se mu ani údaj, že by do zahraničí necestovalo 95 procent Čechů.

„Nemyslím, že operátory čekají ‚ztráty z mezinárodního provozu‘. Vysoké tarify byly ‚snem‘ velkých, panevropských operátorů,“ míní Niedermayer. „Pokud opravdu naše vláda ‚bojovala‘ za vysoké ceny roamingových dat, nebojovala ani tak za (některé) naše občany, ale za zájmy některých operátorů,“ doplňuje.  

Operátoři mají dle nové dohody o konci roamingu jako takového kromě limitů na data (oněch 7,7 eura za gigabyte) nastaveny i další velkoobchodní limity – maximálně 0,032 eura (0,86 Kč) za minutu volání a 0,01 eura (0,27 Kč) za SMS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 7. února 2017 20:57 )

upoceny kokta mladoch se bouri!!! at prizna kolik mu slibili k duchodu?

honza1956 ( 7. února 2017 15:34 )

Myslím si, že pan europoslanec Niedermayer si tu informaci nevycucal z prstu. Proč z pana Mládka nevypadne, jak to skutečně bylo ? Asi by měl "šéfovi" Sobotkovi vysvětlit kolik "přihrál" do stranické pokladny, nebo že by pouze do své kapsičky ?? Ale pravdivé informace se asi k nám (co nikam nejezdíme) nedostanou.

havran2 ( 7. února 2017 14:03 )

Mládek neudělal a ani už neudělá pro Česko nic dobrého,ani mluvit na kameru neumí ! ! !

Kadel ( 7. února 2017 13:58 )

Proč mluví o sprosťàrně????????Nepadlo jedno sprosté slovo a byl to jen názor ministra financí!!!!! První impulz byl od europoslance za TOPku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa