Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Exsenátora Nováka zatkla německá policie. Na Štědrý den při cestě z Los Angeles

Autor: Mii, ČTK - 
6. února 2017
17:35

Někdejší senátor za ODS a podnikatel Alexandr Novák byl na konci loňského roku zatčen německou policií. Deník Mladá fronta Dnes o tom informovaly dva policejní zdroje.

Podle Českého rozhlasu policie Nováka zatkla už loni na Štědrý den. Mělo se tak stát na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem na základě evropského zatykače. Novák tehdy přiletěl z Los Angeles, informuje server idnes.cz.

O Novákově vydání do Česka by měl rozhodnout soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Uvedlo to česko-německé policejní centrum v bavorském Schwandorfu. Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx v tiskové zprávě uvedl, že v Německu je na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného v Česku vedeno řízení proti jednomu člověku. Jde o stíhání v souvislosti s činností Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

Obvinění politici, úředníci i podnikatelé

Exsenátor za obvod Chomutov Alexandr Novák patří mezi obviněné v kauze ROP Severozápad. Policie mu ale ještě obvinění nedoručila, jelikož v době razie byl v zahraničí. Tehdejší informace tvrdily, že se nachází pracovně v USA.

Policie Nováka vyšetřuje jako jednoho z hlavního členů organizované skupiny 24 lidí. Skupina rozdělovala evropské miliardy pro Karlovarský a Ústecký kraj.

Mezi obviněnými v celé kauze jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad. Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy korun.

Vedoucí skupiny Novák a Ježek

Bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz exsenátora tituloval „Kapitáne“, čímž poukazoval na jeho vedoucí funkci v celé skupině. Ještě důležitější pozici ale zřejmě měl podnikatel Daniel Ježek, kterého Kušnierz tituloval „Pane Velkomožný“. Policie k těmto závěrům došla díky odposlechům.

Novák s Ježkem podle policie s řediteli úřadu ROP Severozápad manipulovali. Nejdříve s Petrem Vráblíkem, který se ale časem z jejich vlivu chtěl vymanit, a tak si řekl o jeden milion korun za loajalitu a mlčení. Do čela úřadu proto poté nastoupil Petr Kušnierz, který časem také získal peníze za loajalitu, tentokrát ale od Aleše Dostála. Všichni aktéři jsou nyní obviněni.

Hlavně ale šlo o manipulaci s bodovacími tabulkami k jednotlivým projektům. Skupina tak dokázala zajistit, aby ke konkrétním projektům šly peníze z evropských fondů. Například jeden projekt Ježek s Novákem „vytáhli“ z 27. místa na 13.

Novák přitom není obviněný z trestné činnosti poprvé. V roce 1999, kdy byl exsenátor starostou Chomutova, město prodalo akcie dvou energetických společností v hodnotě 317 milionů korun. Akcie připadly německé firmě VNG Leipzig, která za to poslala 2,27 milionů marek Petru Schmelovi. Podle policie ale peníze skončily u Nováka. Exsenátor za to strávil dva roky ve vězení a zaplatil půlmilionovou pokutu.

Obviněni jsou i členové ČSSD

Policie začala kvůli dotačním podvodům na severu Čech zatýkat necelé dva týdny před loňskými Vánocemi. Vyšetřování se týká prvopočátků operačního programu, který začal rozdělovat dotace v roce 2008.

Mezi obviněnými jsou i krajské špičky ČSSD, například nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

salto ( 7. února 2017 09:56 )

Nováku neboj, motorkáři tě z toho vytáhnou

joudajoudovy ( 7. února 2017 09:22 )

chudacek odchovanec tradicni politicke strany!!! a to chtel pouze slohnout cokoladku kofilu, aby si dobil energii k projizdce na kolobezce.

9rot6 ( 7. února 2017 05:53 )

Wikipedie praví: exsenátor za ODS přijal provizi 43 miliónů korun,po téměř osmiletých tahanicích byl pravomocně odsouzen za tento delikt na 4 roky do vězení a pokutě 5 miliónů korun = čistý zisk 38 miliónů korun + dva roky fešáckého kriminálu na sportovním areálu v Teplicích,takto si odseděl cca dva roky "fešáckého krimu" a byl propuštěn na podmínku kdy mu byla uznána záruka tzv. motoklubu GRYPHOS se zkušební dobou 4 roky, v roce 2016 byl spoluobviněn s 23 dalšími úředníky z " poškozování zájmů EU v souvislosti s evropskými dotacemi ROP severozápad" = odhadovaná škoda 13,9 miliard Kč, v roce 2016 se údajně vzdal českého občanství a přijal občanství jiného státu a v klídku v podmínce si vycestoval do USA, KDE jsou ty záruky a zřejmé porušení podmínky podmínečného propuštění z vězení,když byl obviněm,kolik let se bude táhnout tato kauza zneužívání dotací EU pro ROP severozápad, když ta první trvala jen cca 8 let, to zase bude komedie,v každém případě by si měl odsedět zbytek ze 4 letého trestu a peníze zřejmě uvidíme pouze ve vyčíslené škodě, komedie v čí REŽII!

agfor ( 6. února 2017 19:10 )

Německá policie sabotuje snahy českých politiků zbavit se Nováka za každou cenu. Teď se provalí i na další, že mají máslo na hlavě.

moiaza ( 6. února 2017 18:36 )

 Nebojte se, naše politická a soudcovská mafie si s Novákem poradí lehce. Oni už dnes mají jasno o výši trestu. Vždyť se jedna o člena ODS a ti jsou hájení! Jako všichni megazlodějí z ODS!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa