Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš podporuje „sestřelení“ vlastního hejtmana. Výběr Košty se mu prý nepovedl

Autor: vei, ČTK - 
6. února 2017
08:58

Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji společně se členy krajského předsednictva hnutí vyzvali k rezignaci hejtmana Oto Koštu z ANO. Tvrdí, že se nedokázal ani po několika měsících zorientovat v řízení kraje a neplní hejtmanské povinnosti. Kritizují také, že Košta jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, který je vyšetřovaný v kauze údajné korupce. Pro odvolání Košty je také šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Od voleb vede Olomoucký kraj koalice ANO, ČSSD a ODS. 

Výzva k rezignaci od krajských zastupitelů a členů krajského předsednictva byla podle tiskové zprávy jednomyslná. „Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím,“ říká k výzvě krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

Nerezignuji - zůstanu

Hejtman ale přání svých kolegů nevyslyší. Ve funkci chce zůstat i dál ."Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody jsou jasné a zřejmé. Ty důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci," uvedl Košta, který tvrdí, že s podobnou kritikou jako jsou výtky uvedené v nedělní výzvě k jeho rezignaci dosud nepřišel žádný z krajských zastupitelů či členů rady.

Zbavit se Košty chce také ale šéf hnutí Andrej Babiš. Redakci Blesk.cz dnes řekl, že se hnutí Ano výběr hejtmana Olomouckého kraje příliš nepovedl. 

„Přiznávám, že mám na tom svůj podíl. Pana Koštu se rozhodli krajští zastupitelé z postu hejtmana já jejich rozhodnutí podporuji. Doktor Košta neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutí, jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana z ČSSD, který je vyšetřován v kauze Vidkun.“ Košta podle Babiše také přestal komunikovat s náměstky za ANO a navíc má prý osobní problémy. „Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“ dodal Babiš.

Pokud olomoucký hejtman Košta sám nerezignuje, tak ANO na zastupitelstvu v závěru února navrhne jeho odvolání. Bude o tom jednat s koaliční ČSSD a ODS.

Krajský šéf ČSSD a náměstek hejtmana jiří Zemánek označil výzvu k rezignaci Košty za vnitřní věc hnutí ANO. ČSSD však podle dohody schválí případnou změnu.

Za jedno z vážných Koštových pochybení označili zastupitelé a krajské předsednictvo ANO jeho úzkou spolupráci s bývalým Rozbořilem, píše se v tiskové zprávě. Podle ní Košta s bývalým sociálnědemokratickým hejtmanem uzavřel poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45.000 korun měsíčně. Rozbořil byl v říjnu 2015 obviněn v kauze Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi politiky, podnikateli a policisty. V případu policie stíhá také další tři lidi.

O čem snil Oto Košta před krajskými volbami v roce 2016? Podívejte se na video z debaty Blesku:

Video  Lídr ANO Košta chce stavět nemocnici: Jako Rath nedopadnu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Okleštěk připustil, že Koštovo případné odvolání zřejmě vrhne špatné světlo na krajskou koalici a především na hnutí ANO, na druhou stranu ale podle něj šlo o zásadní a opakované excesy. „Musíme jednat,“ dodal Okleštěk. Podle něj ANO s Koštou nadále počítá v zastupitelském klubu hnutí. „Budeme ale vyžadovat poctivou práci pro hnutí ANO i celý kraj tak, jak je to samozřejmé u ostatních zastupitelů,“ doplnil Okleštěk.

Lékař Oto Košta byl hejtmanem Olomouckého kraje zvolen na ustavujícím zasedání zastupitelstva loni 8. listopadu. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů.

Video  Lídři Olomoucka debatovali ve skleníku: Kdo může za dluh kraje? 
Video se připravuje ...

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

deep_ass_flsting ( 6. února 2017 20:26 )

Ty už nevíš pod jakým nickem bys psal ty svoje dětinský bláboly, debile!

ceslo ( 6. února 2017 19:51 )

Vážení, kdo chce ve vedení státu stbáka a slováka?Do pořadu k p.Jílkové si pozve svoji náměstkyni,aby ze sebe neudělal vola,proč asi? za koblihu koupím vše!!!To shceme-za všechno může Kalousek-já nekrdnu

deep_ass_flsting ( 6. února 2017 17:22 )

Od tebe zní tahle otázka poněkud pošetile, partyzánko zdenkku!

deep_ass_flsting ( 6. února 2017 17:08 )

Já jsem málem zapomněl, ty špatně VYDÍŠ, debile!

deep_ass_flsting ( 6. února 2017 17:06 )

jentakjen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa