Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Středočeská TOP 09 mění vedení. Langšádlovou otrávily hádky, střídá ji Jakob

Autor: jer, ČTK - 
3. února 2017
20:15

Poslankyni Helenu Langšádlovou nahradí ve vedení středočeské TOP 09 krajský zastupitel a starosta Roztok Jan Jakob. Straníci o tom rozhodli na dnešním volebním sněmu. Jakob dostal 58 procent hlasů, sdělil předseda benešovské místní organizace TOP 09 Pavel Dvořák. Langšádlová vedla středočeskou organizaci od jejího vzniku, téměř osm let. TOP 09 má ve středních Čechách kolem 600 členů a po krajských volbách řešila rozštěpení, jež se zčásti podepsalo na rozhodnutí Langšádlové odejít z jejího čela.

Jakob byl zvolen ve třetím kole volby, v prvních dvou kolech nezískal dostatek hlasů. Do druhého kola s ním postoupila i další kandidátka, poslankyně Nina Nováková.

Langšádlová oznámila v listopadu, že chce s vedením strany skončit. Příčinou podle ní nebyl výsledek krajských voleb, který byl lepší než minule, nýbrž především dlouhá doba, po kterou organizaci vede. „K mému rozhodnutí přispěly také rozpory ve straně,“ řekla v pátek ČTK.

Středočeská TOP 09 řešila po krajských volbách rozkol, kdy tři z pěti zvolených zastupitelů – Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová přes nesouhlas strany vstoupili do koalice s ANO, STAN a ODS, zbylí dva, lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob, jsou v opozici. „Rebely“ celostátní výkonný výbor strany v prosinci vyloučil. S tímto krokem ale nesouhlasila řada členů například v místních organizacích TOP 09.

Podle předsedy benešovské místní organizace Dvořáka chybí části členů koncepce zaměřená na konkrétní problémy včetně komunálních a aktuální vedení má příliš obecné vize. „Pro spoustu lidí jsme trochu nesrozumitelní,“ uvedl Dvořák. Jakob a Nováková podle něj představují dva základní směry. Po zvolení jednoho z nich pak podle Dvořáka může dojít k tomu, že ze strany budou odcházet příznivci neúspěšného kandidáta.

Někteří straníci také volají po odvolání vedení TOP 09 včetně předsedy Miroslava Kalouska a podle takzvané Podskalské výzvy, mezi jejímiž iniciátory je i Jiří Cieslar z pražské TOP 09, usilují o uspořádání vnitrostranického referenda. Podle Kalouska ale jde o názor menšiny straníků.

asijo ( 4. února 2017 14:30 )

To se tě ale netýká.

joudajoudovy ( 4. února 2017 10:23 )

bez si "srozumbrado", lisci ohone, skocit na ebonitovou tyc. vyse adrenalinu bude dostacujici tvemu IQ. jeste ti zbyva jizda na retizkovem kolotoci stareho kocky.

mart33 ( 4. února 2017 08:57 )

 Zajímavé. Podle tech fotek Topka schůzuje v syn a goze.

joudajoudovy ( 4. února 2017 08:55 )

krysy opousti potapejici lod....

kuromrd ( 4. února 2017 08:46 )

Pani ráda migranty, ovšem s tím jaksi do voleb jíti znamená sebevraždu Topky páchati. A tím starého Kaldu řádně nafrati.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa