Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komunisté opět „vytasili“ trest za příživnictví: Žádají půl roku vězení

Autor: ČTK - 
3. února 2017
16:36

Skupina poslanců KSČM navrhla včlenit do trestního zákoníku příživnictví. Trest by hrozil lidem, kteří se vyhýbají práci, ač by jim byla opakovaně nabízena, a žijí na úkor jiných. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za socialismu. K sankcím by patřil i zákaz činnosti.

Je použit název dříve známého trestného činu, který dobře vystihoval společensky nepřijatelné chování, kdy si konkrétní osoba nebyla ochotna pořizovat prostředky k obživě prací nebo jiným legálním způsobem,“ napsali autoři ve zdůvodnění novely. Skutková podstata je ale podle nich jiná.

Trestného činu by se podle předlohy dopustil člověk, který se „bez vážné příčiny soustavně vyhýbá poctivé práci či možnosti opatřit si prostředky jinak zákonným způsobem a žije na úkor jiného či jiných a opakovaně odmítá práci, která je mu nabízena“. Rozsah postihů navrhli předkladatelé poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení.

Právník: Slušné retro!

Předlohu, která nyní zamíří k posouzení vládě, komentoval na Facebooku ústavní právník Jan Kudrna. Označil ji za „slušné retro“. „Doufám, že vlna úvah, podle kterých jsou na právnických fakultách povinné teoretické a historické předměty obtěžujícím a zbytečným balastem odvádějícím od praktických dovedností, je pryč. Jinak si ty dějiny budeme moct všichni prožít znova,“ napsal Kudrna.

Komunisté ohlásili předložení novely o příživnictví už dřív, učinili tak tento týden. Je možné, že Sněmovna o ní do podzimních voleb nerozhodne.

lepabrena ( 4. února 2017 14:42 )

 Jedna z největších chyb po předání moci v roce 1989 byla neexistence soudů, kteří by se vypořádali s totalitou a viníky odsoudili podobně jako byli odsouzeni fašisté v Norimberku. A to včetně propadnutí veškerého majetku a nemožnost pracovat v justici či jako advokát. A odkrýt pro veřejnost veškeré archivy nejen STB, ale i nacistické.Po převratu v roce 1948 totiž Zápotocký udělil těm nacistickým zločincům, kteří dostali doživotí či čekali na popravu milost a z řady z nich udělal agenty STB a umožnil jim vystěhování do Spolkové republiky Německo. Tam se vystěhoval i velitel zásahu v obce Lidice, který za války řídil vyvražďování lidických mužů a likvidaci vesnice, přičemž osobně ztýral a okradl i 80letého lidického faráře, který byl zastřelen a při tom držel 14letého chlapce za ruku, aby se ten nebál. Pryč s KSČM, KSČM a všemi totalitami na věčné časy! Jak to, že následníci nejhorších vrahů a katanů našeho národa sedí ještě v parlamentu a senátu a okrádají nas všechny o příspěvky na své papaláše a na svoji totalitní stranu? Jak to, že KSČM nebyla už dávno zrušena?

zadnice ( 4. února 2017 10:52 )

Jedna z největších chyb po "revoluci" byla zrušení povinosti pracovat! Díky Václave Havle. Nikdo nesmí nikoho nutit pracovat, máme přeci "demokracii" a podle toho to vypadá.

londynskypes ( 4. února 2017 08:31 )

to je malo aspoň pet let tem sockam !!!!

tgbg ( 4. února 2017 08:25 )

Tak to by všichni komunističtí vyvrhelové byli pořád v base!!!!!

cotonice ( 4. února 2017 00:39 )

Co se vám nelíbí ? Vy snad souhlasíte s tím, že je správné, že někdo nepracuje a žije z vašich daní (cikáni , zvl.cikánky, imigranti atd.) ? No to jste pitomci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa