Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Babiš ojebal český stát,“ odvázal se Sobotka. Šéf ANO mu to tvrdě vrátil

Autor: val - 
3. února 2017
11:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přitvrdil. Jindy seriózního politika s řečí diplomata dohnal tentokrát vicepremiér Andrej Babiš (ANO) až k peprnějším slovům. Šéf Agrofertu totiž prý využil korunové dluhopisy k tomu, aby „důkladně ojebal český stát“. Babiš v reakci připomněl, že si Sobotka za sedm milionů pořídil byt z poslaneckých náhrad, zadlužil stát jako ministr financí o 400 miliard a šel na ruku miliardáři Zdeňku Bakalovi. Vztahy v koalici začaly eskalovat poté, co vyšetřovací komise rozhodla, že reorganizace policie neměla politické zadání s cílem ztížit šetření citlivých kauz, jak tvrdil Babiš.

Kauza kolem korunových dluhopisů Sobotku vytočila. Na jeho oficiálním facebookovém profilu se objevila ostrá výtka na adresu ministra financí.

„Řečeno jednoduchým trumpovským jazykem: Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář A. Babiš k tomu, aby důkladně ojebal český stát. Říká, že to bylo chvíli legální. Já říkám, že je to velké pokrytectví, když inkasuje peníze z Agrofertu, aniž by je zdanil, a současně se tváří, jak bojuje s daňovými úniky. Tohle je šaškárna!“ uvedl Sobotka.

Připomněl tak čtvrteční tiskovou konferenci, na které Babiš slovem „šaškárna“ zpochybňoval práci sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie.

Sobotka pak na Twitteru ještě raději ujišťoval, že tentokrát nejde o žádný útok hackerů na jeho účet. „Ne, můj FB opravdu nikdo nenapadl :) Ano, A. Babiš skutečně český stát nešetřil. A je dobré to říci naplno,“ zmínil.

Babiš: Sobotka by si měl zamést u sebe

„Asi je to nový styl komunikace pana Sobotky. Já ho takhle nikdy mluvit neslyšel,“ uvedl Babiš pro Blesk. „Každopádně jsem neudělal nic nezákonného a nikoho jsem nepodvedl. Je to lež, kterou odmítám. Když mě chce pan premiér kritizovat, tak by si možná měl nejdříve zamést před vlastním prahem. Protože já jsem, na rozdíl od něj, nezneužíval poslanecké náhrady na koupi bytu v hodnotě sedmi milionů korun,“ pokračoval vicepremiér.

„Pan Sobotka zadlužil občany naší země o 400 miliard korun coby ministr financí. Zprivatizoval zcela nevýhodně OKD, kde vznikla státu škoda šest miliard korun. Zároveň daroval panu Bakalovi 43 tisíc bytů, což byl podvod na jejich nájemníky. Dluhopisy nakoupilo 73 492 držitelů, všichni podle zákona z pera parťáka pana Sobotky – pana Kalouska. Pan Sobotka může pro všechny držitele dluhopisů navrhnout jejich zdanění,“ dodal Babiš.

Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
počet hlasujících: 4545
Anketa
Mají podle vás vulgarismy v české politice místo?
Ne.
83 %
Ano.
17 %
počet hlasujících: 4545

Kritici Babiše obviňují z daňového podvodu, když v roce 2012 nakoupil za 1,5 miliardy dluhopisy svého Agrofertu částečně z nezdaněných peněz. Ptají se, kde na to vzal. Babiš ale jakékoli nezákonné počínání odmítá.

Sobotkův vzkaz na sociálních sítích vzbudil velkou pozornost. Většina diskutérů ho sice pochválila za ostřejší jazyk, zároveň ale tvrdí, že jde o předvolební tah, jak se mluvou přiblížit lidem.

Chovanec: Sobotka chtěl, aby mu Babiš rozuměl

Pozornost vzbudil Sobotkův výrok i ve Sněmovně. „Tato slova pan Babiš používá velmi často a pan premiér se s ním tři roky snaží velmi konstruktivně hovořit. Zjevně už nabyl dojmu, že mu pan Babiš nerozumí, tak začal používat jeho slovník, což já si myslím, že je dobře,“ komentoval premiérova slova ministr vnitra a druhý muž ČSSD Milan Chovanec. Podle něj by si koaliční partneři měli rozumět a i toto by mohlo pomoci. 

Situaci komentovali i babišovci. „To slůvko, které pan premiér použil, k panu premiérovi příliš nejde. Já když jsem to slůvko slyšel, tak jsem si říkal: Copak se v té republice děje, když pan premiér vyřkne takové slůvko, které možná neřekl od svých 15 let nebo možná nikdy. Viděl bych ten důvod také, že panu premiérovi možná i poradci říkají, aby byl razantnější i ve svých vyjádřeních,“ řekl ve Sněmovně ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ji-ri ( 14. února 2017 10:33 )

Nevím kde jste byl posledních dvacet let.Možná jste v té době neuměl číst ,jinak byste věděl kdo je to estébák bureš a kolik podvodů má na svědomí. „Babiš ojebal český stát,“ a ne jednou jeho pomocníkem byl i ZEMAN V prosinci 2001 Zemanův kabinet prodal Agrofertu státní podnik Unipetrol za směšnou cenu a transakce nebyla splacena.Babiš začal své podvody už na Slovensku u firmy Proferta na kterou si půjčil 50 miliard od IPB která po špatných úvěrech zkrachovala.Nakonec Profertu vytuneloval a utekl do české republiky. Nikdy nevrátil peníze půjčené od IPB. A tomuto člověku tleskáte. javascript: insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ')

lie.z.vie ( 10. února 2017 10:30 )

Taky bych jebala.

zimko ( 7. února 2017 15:12 )

Sobotka se probudil ve sněmovně vedle spícího Švarcenberga a ten mu říká,budou volby,a Sobotka začíná blbnout.Socani špatně skončí,pod vedením člověka který neustále zvyšuje počet úředníků ,tomu dá,tomu taky,každému přidá a volby stejně prohraje,i s uprskaným, uslintaným Mládkem.

ZoufalecTop09 ( 6. února 2017 00:11 )

Jsem zdenekk,zdejší diskuter přiznávám se. Mám teplej vztah s rego a jeho synkem, může to dosvedčit informatik který píchá s ignotusem.

panda82 ( 5. února 2017 16:06 )

jo sobotko o kolik jste ojebal národ prodejem OKD, havíře o práci a byty, kolik voliče o náhrady za vaše bydlení v Praze a trvalý pobyt na Moravě u kamaráda, jojo ze vzteku se vám ztratila paměť

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa