Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlevní Čechům za „útrapy“ s kouřením a EET pivo? ODS brnká na alkoholovou strunu

Autor: Jakub Veinlich - 
5. února 2017
05:01

Projde nakonec Sněmovnou návrh ODS na snížení spotřební daně u piva? Šanci má. I když vláda s plánem loni v prosinci nesouhlasila a podobné stanovisko drželi ve Sněmovně i vládní poslanci. Ministr financí přitom takový krok u sudového piva navrhoval už v roce 2015. Občanští demokraté chtějí nižší sazbou kompenzovat hospodským náklady spojené na zavedení EET. 

Češi jsou národ pivařů. To je všeobecně známé. A když politici chtějí před volbami zaujmout, zahrají třeba i na alkoholovou strunu. Aktuálně proto v Poslanecké sněmovně opět ožilo téma snížení spotřební daně u piva z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr. Do roku 2010 byla sazba daně u piva 24 Kč. S návrhem ODS už v prosinci vláda nesouhlasila. 

„Já jenom připomínám, že když klub KSČM navrhoval podobné návrhy na snížení nepřímých daní, zejména tedy DPH, například na základní potraviny a další a další věci, tak se tady šířeji u potřebných věcí s podporou nesetkal, a to ani u ODS,“ mluvil k poslancům předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a dodal, že z mnoha návrhů ve Sněmovně je vidět, že je tu „doba těhotná předvolebními událostmi“. Narážel tak na blížící se volby do Poslanecké sněmovny, které budou na podzim.

Snížení sazeb navrhla ODS i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit i rozvoj měst a okolních regionů. „Je čas snížit daně, můžeme to udělat, tento návrh má podporu celého trhu, všech profesních organizací,“ argumentoval za předkladatele předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

A bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) k tomu doplnil, že snížení daně má být mimo jiné kompenzace pro hospodské, kterým stát nařídil zavedení EET, od května zakáže kouření a podobně.

„Já bych vás prosil, abyste toto vzali také jako částečnou kompenzaci a pomoc těm, na které jste navalili zbytečné náklady,“ žádal poslance Bendl.

I přes dohady prošel zákon do druhého čtení. Řešit ho bude rozpočtový výbor. I když pokus o jeho shození ze stolu tu byl.

„Vidím ho jako nesystémový, takže dávám procedurální návrh na zamítnutí tohoto zákona,“ navrhoval Bronislav Schwarz z hnutí ANO. Pro hlasovala většina vládních poslanců, kteří tou dobou byli ve Sněmovně, ale na zamítnutí to nestačilo.

Do voleb se to nemusí stihnout

Neprošlo ani zkrácení doby na projednávání ve výboru na třicet dní. Poslanci se jím tak budou ve druhém čtení zabývat až v březnu. Že se zákon nemusí stihnout projednat, připouštějí politici napříč stranami.

„Zda je to stihatelné, záleží na dohodě těch, kteří ho podpořili a na průběhu projednávání. V optimálním případě si myslím, že ano,“ řekl Blesk.cz předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Jak se vládní poslanci z KDU-ČSL k zákonu postaví v závěrečném hlasování, zatím nechtěl odhadovat. „Hodně bude záležet, jak bude zákon ve finále vypadat,“ dodal Mihola.

Zpravodajem zákona je bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Vládní zamítavé stanovisko nenechal bez povšimnutí a označil ho za nekvalifikované, účelové a hloupé. „Hledat rovnost a nerovnost ve zdanění spotřebních daní mezi cigaretami a pivem, to pardon jako, takovýhle nesmysl by snad nemohla napsat ani zkorumpovaná pakáž,“ prohlásil Kalousek. A věří, že zákon nakonec projde ještě do voleb. Podle šéfa TOP 09 byla vidět po prvním čtení k zákonu rozmrzelost na předsedech vládních poslaneckých klubů. „Z té rozmrzelosti soudím, že se budou snažit k mobilizování svých klubů, aby ten zákon neprošel, což by byla škoda,“ dodal pro Blesk.cz Kalousek.

Pro budou hlasovat také poslanci hnutí Úsvit. „Je to pobídka pro podnikatele, kterou vítáme,“ řekl Blesk.cz předseda klubu Marek Černoch.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 5. února 2017 12:02 )

A nebo se trap dál!

aIIahakbar ( 5. února 2017 11:59 )

S tebou to šlehlo už několikrát, vztekloune!

aIIahakbar ( 5. února 2017 11:36 )

A pořád dokola, jako flašinet.

Hunt ( 5. února 2017 11:09 )

honzazchalupy:Jeníku,že to není pravda o tvém původu, z dvakrát použité vložky soudružky hérečky Švorcové,ale jenom z jednoho vyvložkování ?

aIIahakbar ( 5. února 2017 11:08 )

Už se netrap.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa