Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lidovci váhají, zda jít pod STAN. Společný volební projekt zatím není jistý

Autor: Jakub Veinlich - 
1. února 2017
18:39

KDU-ČSL je strana se zajetou značkou. A právě proto řada lidovců váhá, zda mají jít do společného volebního projektu s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), SNK-ED a dalšími menšími subjekty. Lidovci o tom budou debatovat v sobotu na celostátní konferenci. Předseda Pavel Bělobrádek by uvítal, kdyby STAN a další dosadili své lidi na kandidátku KDU-ČSL. V rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že na založení nového subjektu už není moc času. Jasno má být do konce února. 

Co říkáte na rozhodnutí STAN, že členové celostátního výboru odsouhlasili, že chtějí jít do voleb s KDU-ČSL, SNK-ED a dalšími regionálními subjekty?

Pro mě to není žádné překvapení. My jsme nabídli STANu a těm ostatním, že mohou jít na naši kandidátku za důstojnějších podmínek, že by to nebylo pouze s podporou, než to měli s TOP 09. To se jim nezdá, to odmítli, takže oni teď přicházejí s určitým návrhem a my ho samozřejmě prodiskutujeme.

A je pro vás akceptovatelný vznik nového subjektu? Tím pádem by přece částečně zanikla zavedená značka KDU-ČSL.

To by snad nezanikla, ta strana bude dál fungovat. Tam by eventuálně byli kandidáti, kteří by za sebou měli poznamenáno, že jsou nominací KDU-ČSL, ale to je právě předmětem té diskuse, kterou povedeme.

A jak je tomu nakloněná členská základna? Vím, že jste v minulých dnech psal lidovcům dopis, kde jste jim vysvětloval, jak by to vypadalo při sestavování kandidátek.

Ty názory se různí a o tom budeme ještě tento týden diskutovat a dokonce února bychom měli udělat definitivní tečku. My se sejdeme v sobotu, a jestli tam definitivně rozhodneme, to se ukáže… vše má své klady a také své zápory a je vše dobře zvážit.

A vy sám jste nakloněný jaké variantě, že by vznikl nový subjekt?

To si myslím, smysl má, ale jsou tam určitá rizika. Je to vše poměrně rychlé a je to něco, co tady dlouho nebylo. Samozřejmě, my s tím zkušenost máme. V roce 1990 Československá strana lidová společně s KDS a ještě s dalšími subjekty společně kandidovala pod značkou KDU. Poté tento subjekt KDU byl sloučen s ČSL a vzniklo KDU-ČSL. Takže ta značka je někdy z roku 1992… Takže mi určitou zkušenost máme. Máme zkušenost se Čtyřkoalicí… To znamená, technicky řešitelné to je, ale bude záležet také na těch podmínkách a ta debata nebude vůbec jednoduchá, především proto, že je málo času.

A je to tedy tak, že byste museli k vytvoření nové strany sesbírat znovu tisíc podpisů a připravit nové stanovy?

Samozřejmě nový subjekt, pokud má být zaregistrován, tak musí splnit zákonné podmínky…

Což vás tedy také dostává do časového presu…

Samozřejmě, že ano, a má to prostě tady ta rizika a má to samozřejmě i své výzvy, takže my to musíme vše dobře zvážit. Přece jen jsme strana, která je mimořádně konsolidovaná a stabilní. Výsledky nám jdou nahoru. Vyhráli jsme senátní volby, uspěli jsme v krajských volbách, máme zase hejtmana, takže ten nárůst je evidentní. Nejsou tady žádné party a partičky, nejsme žádná křídla. Takže je potřeba všechno důkladně zvážit.

V případě, že by vznikla ta nová strana a šli jste se STAN a SNK-ED nakonec společně, je Zuzana Roithová ta osoba, která by mohla stát včele tohoto subjektu?

To jsou vše spekulace. Nejdřív se musí ukázat, že je vůle tímto směrem jít, pak se mohou řešit technikálie. Takže musíme nejdříve učinit to základní rozhodnutí, zda budeme kandidovat samostatně, anebo zda budeme ochotni debatovat o nějaké jiné variantě.

Ale úplně jméno Zuzany Roithové nevylučujete?

Já o tom nebudu spekulovat.

 

joudajoudovy ( 3. února 2017 09:48 )

pokrytecti flaternici, kteri podporovali ksc a souhlasili s popravou dr.horakove, opet premysli, pod jakou vlajkou jim psenka pokvete. Táhněte do háje - všichni pryč Chtěl jsem jít do ráje a nemám klíč Jak si tu můžete takhle žrát? Pořád jen: Na kolena, na kolena, na kolena, na kolena Je to tak a vaše saka vám po-se-re pták

salto ( 2. února 2017 13:54 )

krupan10 ( 2. února 2017 10:06 )

mohli by se spářit, alespoň by šli rychleji do h.ajzlu

HajkovaVlasta ( 2. února 2017 01:17 )

Lidovci běžte pod stan a vemte sebou i ods,ale počkejte,až bude teplo,aby jste v něm nezmrzli.

cotonice ( 2. února 2017 00:31 )

Jen ať se dají dohromady - obě půjdou do kelu. Gazdík jenom kouká ke komu by se přisál a pak ho kopne do zádele. Proč nenese na trh svou kůži sám ? Je mi to jedno - obě strany jsou nedůvěryhodné pro nás voliče. Koryta, koryta...........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa