Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec ANO plánuje kvůli uprchlíkům měnit ústavu: Chce v ní naši kulturu

Autor: Václav Lang - 
1. února 2017
05:56

Migrační krize vyhecovala poslance ANO Zdeňka Soukupa k tomu, že by rád ústavu doplnil o část, ve které by zazněla definice evropské a české kultury. Chce tím bojovat proti radikálnímu islámu a hájit evropské kořeny před vlivem blízkovýchodní migrace. Řekl to v úterý pro Blesk.cz.

„Jde mi o to, aby nedošlo k zániku naší kultury, která vychází z určitých kořenů. Myslím, že by bylo dobré v ústavě nebo její preambuli definovat, co je to ta evropská a česká kultura,“ uvedl pro Blesk.cz Soukup, který se loni proslavil jako zakladatel platformy Na obranu evropské kultury a jejich hodnot.

Už teď má jasno, co by v definici stálo, a sice, že evropská kultura vychází z antické filosofie, římského práva, tradic křesťanství a judaismu a z odkazu humanismu. „Takto nebo podobně definovaná preambule by patřila do ústavy. Ona by nám v konfrontaci s jinými vlivy, které sem vlivem migrace přichází, hodně pomohla. To neznamená, že bychom nějakým způsobem potlačovali jiné kultury,“ řekl.

Výsledkem prý nemá být potlačování náboženského vyznání, „ale chceme ohlídat, aby nám nikdo nevnucoval šaríju a tak dál“. Definování kultury by podle něj vyřešilo třeba „otázku definitivního opuštění konceptu multikulturalismu“. Pomohlo by to prý řešit záležitosti podobné současné kauze se zákazem nošení muslimské pokrývky hlavy na školách. „Nejsem proti hidžábu, nejsem ani proti mešitám, to jsou symboly. Jsem proti tomu negativnímu, co sem přináší radikální islám,“ prohlásil.

Zdraví mají pracovat

Ustavení vzniku komise ke změnám v ústavě si poslanci vetkli na program aktuální schůze. Během posledních let se nashromáždily desítky různých návrhů. Komise by měla i ve spolupráci s odborníky pomoci s jejich odbavením.

Soukup chce do diskuse o změně Ústavy ČR předložit ještě jeden návrh, který by měl řešit situaci, kdy podle něj „existuje určitá skupina mladých mužů, kteří jsou zdraví, mohli by skály lámat, ale nepracují, pobírají sociální dávky a parazitují na sociálním systému“.

„Bylo by dobré nějak zákonem upravit to, aby zdravý člověk na dávkách měl ne povinnost, ale projevit alespoň nějakou ochotu přijmout zaměstnání, přijmout veřejně prospěšné práce, veřejnou službu,“ nastínil.

Zda ale jeho návrhy dostanou šanci, není jisté. Například ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD), který měl problematiku do nedávna na starosti coby člen ústavně-právního výboru, varuje před časovou tísní. „Myslím si, že skoro půl roku před zahájením volební kampaně tato platforma nemá cenu. Případná komise pro ústavu měla být ustavena na začátku volebního období,“ uvedl pro Blesk.cz.

Místo toho už prý podnikl vlastní kroky, které mají pomoci s budoucí revizí ústavy. „Sám jsem na svém ministerstvu zahájil sérii kulatých stolů, kam jsou zváni odborníci, kteří byli u schvalování ústavy, či dnešní odborníci na ústavní právo. Rád bych, aby výstupem těchto kulatých stolů byly teze pro případné změny ústavy. Samotné změny ústavy ale rozhodně do konce funkčního období Sněmovny nemají šanci projít.“

agfor ( 1. února 2017 12:08 )

Souhlasím s tím, že zdraví mají pracovat - ne se válet ve zbytečných úřadech a být k lidem sprostí a arogantní, jako na Úřadě práce v Litvínově.

iFender ( 1. února 2017 10:42 )

Tak politici nespat a pracovat a prosadit !!!

vaber ( 1. února 2017 09:33 )

 je zcela normální a přirozené že se lide sdružují a přátelí s lidmi podobného chování a myšlení to platí i na úrovni států a pokud mezi sebe pustí lidi jiné, dříve nebo později to přinese problémy , ti kteří do takové skupiny nebo státu chtějí se musí přizpůsobit nebo zůstat mimo ,to není o svobodě každý si může nají svoji skupinu v tom má svobodu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa