Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ištvanův úřad a GIBS čelí trestnímu oznámení. Kvůli reorganizaci policie

Autor: čtk, val - 
31. ledna 2017
14:30

Šéf sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie, poslanec Pavel Blažek (ODS), podepsal dvě trestní oznámení, která se poslanci rozhodli podat. Podle České televize míří na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem a na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Blažek řekl, že trestní oznámení budou podána během úterního odpoledne. Blažek již v pondělí po posledním jednání komise také oznámil, že navrhne i dvě usnesení, která se budou týkat změn právních předpisů, a jedno činnosti olomouckých vrchních žalobců.

Ke změně struktury některých elitních policejních útvarů došlo loni v létě. Část odborné veřejnosti se proti tomu bouřila a tvrdila, že cílem je odstranit z funkce tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Spor přešel i do vládní koalice, jíž kvůli tomu hrozil rozpad. 

Vyšetřovací komise začala pracovat 11. července. První výslechy svědků následovaly v srpnu a některé se protáhly dlouho do noci. Před dvěma týdny komise jednomyslně schválila text závěrečné zprávy. Kromě dvou trestních oznámení její členové navrhnou Sněmovně také dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva a usnesení o činnosti olomouckých vrchních žalobců.

Trestní oznámení musela být podepsána nejpozději v úterý, kdy končí mandát komise. V tentýž den by také měly být uzavřené a připravené materiály, které poputují k vedení Sněmovny. Závěrečná zpráva i usnesení, o kterých následně budou poslanci hlasovat, pak zazní poprvé na plenárním jednání.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 2. února 2017 12:28 )

Blažek byl jenom jeden člen parlamentní komise, jinak tam byli zástupci koalice i opozice a na velké většině svého usnesení se shodli téměř jednomyslně. Komise vyslechla všechny zúčastněné a vynesla usnesení, které pojmenovalo to co se stalo pravým jménem a sice, že Šlachtu nikdo nevyštval, ale odešel sám, protože byl pouze nasazená figura v mocenském boji Babiše a Chovance. A protože byl zaměstnancem Ministerstva vnitra, bylo v pravomoci Chovance udělat opatření, aby neměl ve svém rezortu záškodníky, což nakonec neudělal, Šlachta odešel sám na místo připravené jeho chlebodárcem Babišem.

Samo ( 2. února 2017 12:16 )

Ištván nebyl vyštván. Ten člověk už tam dávno nemá co dělat. Zneužil své postavení k pomstě Nečasovi a profesně nemá na to aby dělal vrchního státního zástupce. Podle mého soudu státní zástupce má dozorovat vyšetřování policie a to takovým způsobem, že uznává jenom přímé a nezpochybnitelné důkazy, jinak má vyšetřovatele poslat někam, protože plýtvají jeho časem a v případě vznešené obžaloby i časem soudců. Toto evidentně Ištván nečiní a pak podle toho jeho kauzy vypadají- není schopen většinu svých kauz dovést do zdárného konce, tj. v případě státního zástupce k soudu a odsouzení.

zdonekk ( 31. ledna 2017 17:47 )

 Lidi ja nevim jak vy ale mě se zhnusila roztažená khunda..Jak té ženské je vic jak 20 tak už ta jeji vytahaná díra a kuže je odporná a jak brána do pekla!!Fuj!!Asi se přeorientuju na ptáky

11karel11 ( 31. ledna 2017 15:30 )

Policie by měla být důvěryhodná, ale všechno jde do pytle. Je vidno , že svoboda - prachy nikomu nesvědčí. Už nikomu nemůžeme věřit. Nejhorší je, když se do basy dostane nevinný člověk a nemá dovolání. Viz Kájínek

havran2 ( 31. ledna 2017 15:01 )

Blažek se opět vyznamenal ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa