Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Škatulata ve sněmovních lavicích ODS: Kdo bude novým poslancem?

Autor: Jakub Veinlich - 
30. ledna 2017
20:22

Středočeský poslanec ODS Adolf Beznoska přijde o mandát. Vzdát se ho musí ve chvíli, kdy složí slib člena kolegia Národního kontrolního úřadu (NKÚ). Poslanci ho zvolili v polovině ledna. Ve Sněmovně měl Beznosku podle výsledku voleb z roku 2013 nahradit místopředseda strany a starosta Líbeznic Martin Kupka. Ten to ale odmítl. 

Adolf Beznoska přijde o poslanecký mandát složením slibu člena kolegia NKÚ. Funkce je neslučitelná s funkcí poslance. „Slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka by měl složit 14. února,“ řekla redakci Blesk.cz mluvčí NKÚ Olga Málková.

Podle toho, jak skončily volby, by měl Beznosku v poslanecké lavici na pár měsíců, které zbývají do voleb, nahradit Martin Kupka. Místopředseda strany, starosta Líbeznic a také náměstek středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové pro zdravotnictví. Ve volbách získal 4055 hlasů. Mandát ale odmítl.

„Ano, vzdám se pozice prvního náhradníka a přenechám mandát Janu Skopečkovi. Čerstvě mám na starosti zdravotnictví v kraji. Po socialistech a komunistech jsme zdědili opravdu vážné problémy. Musím se tomu věnovat,“ řekl Kupka s tím, že by se měl v nejbližších dnech vzdát mandátu zápisem u notáře.

Benjamínek klubu

Mezi staré matadory nastoupí na krátkou dobu další středočeský radní, Jan Skopeček. Ve volbách dostal 3645 hlasů. V kraji má teď na starosti oblast vzdělávání a sportu. Funkci si chce i přes nástup do Sněmovny nechat. V rámci ODS vystupuje především jako expert pro ekonomiku. Chtěl by proto nahradit Beznosku i v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny. Slib poslance by měl složit 14. března.

„Chci těch pár měsíců, které zbývají do voleb v Poslanecké sněmovně, neprospat. Ale chci přijít s řadou návrhů, které považuji za rozumné. Ať už v oblasti snižování a rušení daní, anebo v oblasti školství. Nechci chodit jen na hlasování, ale chci být aktivní,“ řekl redakci Blesk.cz Jan Skopeček, který bude ve 36 letech nejmladším poslancem současného klubu ODS.

V minulosti byl Skopeček například poradce prezidenta Václava Klause, se kterým spolupracuje dodnes. V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny má být navíc lídr ODS ve středních Čechách. Teprve nedávno nastoupil do Poslanecké sněmovny František Petrtýl (ANO). Nahradil Jaroslavu Jermanovou, která se stala středočeskou hejtmankou. Petrtýl i Skopeček se spolu dobře znají z rady kraje. Poslanec za ANO tam má na starosti dopravu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 31. ledna 2017 10:51 )

salto ( 31. ledna 2017 09:22 )

Zkusil by Pekárka, už nesedí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa