Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Soud rozdal tresty za vítání občánků v Ústí. Mandík a Macík budou platit

Autor: ČTK - 
30. ledna 2017
16:27

Ústecký okresní soud v pondělí potrestal podmíněnými tresty bývalého ústeckého primátora Víta Mandíka a někdejšího radního Josefa Macíka (oba ČSSD) za projekt Vítání občánků. Uznal je vinnými z pokusu porušení povinností při správě cizího majetku. Bývalí členové vedení města podle soudu neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Zakázka byla podle soudu předražená.

Soud oba politiky potrestal osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky a zároveň jim uložil nahradit škodu. Potrestal je i pokutou ve výši 100 000 korun. Pokud by peněžitý trest nezaplatili, mají strávit šest měsíců ve vězení.

Případ se týkal projektu Vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Mandík podle soudu uložil tehdejšímu šéfovi magistrátního odboru městských služeb, školství a kultury, aby oslovil ve výběrovém řízení pět propojených firem. Když se přihlásila další společnost, která nabídla nejnižší cenu, radnice soutěž zrušila. Zakázku pak město svěřilo administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které rada města zakázku přidělila. „Oba vedeni cílem zajistit pro společnost Darothore přidělení veřejné zakázky na pořádání akce Vítání občánků v Ústí nad Labem dlouhodobě a koordinovaně jednali nejméně v rozporu s požadavkem na postup s péčí řádného hospodáře,“ uvedl předseda trestního senátu Pavel Kuděla.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat více než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa