Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda dá víc za zdravotní pojištění dětí a důchodců. Ročně o 3,5 miliardy

Autor: vei, ČTK - 
30. ledna 2017
12:50

Vláda schválila vyšší platby za důchodce anebo studenty a lidi bez práce do zdravotního pojištění. V příštích třech letech navýší platby vždy o 3 a půl miliardy korun. Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění z pera resortu zdravotnictví schválili v pondělí ministři. V příštím roce se měsíční odvod zvýší nařízením vlády. Na růstu plateb za státní pojištěnce se na začátku ledna shodli ministři zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO).

Původně přitom ministerstvo zdravotnictví navrhovalo navýšit platby v příštích třech letech o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy. Částka 3,5 miliardy ročně je kompromis, na němž se dohodli ministři financí a zdravotnictví. Návrh na valorizaci předkládal už Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministři jeho projednávání přerušili kvůli nesouhlasu Babiše.

„Naším cílem je zajištění pravidelného navyšování pojistného za státní pojištěnce. Nyní se toto podařilo schválit pro roky 2019 a 2020, což považuji za dobrý start,“ uvedl po jednání vlády ministr Ludvík.

Souhlasí i opozice

S navýšením plateb souhlasí také pravicová opozice. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) považuje každoroční handrkování o platby za státní pojištěnce až „za trapné“ a jsou podle jeho slov evropskou raritou.

„V posledních letech, a to nejenom v období krize, kdy jsem byl ministr zdravotnictví, ale i v dalších letech konjunktury, stále klesá podíl z HDP, který jde do zdravotnictví. Jsme tak evropskou raritou, protože všude náklady stoupají a u nás jsou v absolutních hodnotách nízké. Nic to nemění na tom, že ve zdravotnictví je stále dost vnitřních rezerv, ale na technologie, které jsme povinni pacientům dávat, je těch peněz málo,“ míní Heger.

Letos stát přispívá pojišťovnám měsíčně na osobu 920 korun, od příštího roku díky nařízení příspěvek vzroste o 49 korun. Novela, kterou budou posuzovat poslanci a senátoři, pak navrhuje pro rok 2019 navýšení na 1018 korun a pro rok 2020 na 1067 korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa