Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schapiro cupuje Trumpa. Po odjezdu z Česka na něj „vytáhl“ vlastní matku

Autor: Václav Lang - 
30. ledna 2017
11:45

Ještě před pár týdny se Andrew Schapiro držel diplomatických pravidel. A dotazy na republikánského prezidenta Donalda Trumpa přecházel nebo na ně odpovídal velmi neutrálně. Sotva však 20. ledna opustil Českou republiku a s tím i post amerického velvyslance v Česku, nenechává právník a přítel Baracka Obamy na novém prezidentovi USA nit suchou.

„S Trumpem to rozhodně nebude nuda,“ zněla zřejmě nejodvážnější Schapirova věta na adresu nového prezidenta v rozhovoru pro Blesk.cz. Pár dní před Trumpovou inaugurací se jinak tehdejší velvyslanec omezil na neškodné odpovědi typu: je to i můj prezident, přeji si, aby byl úspěšný.

Podívejte se, co řekl Schapiro před odjezdem o Donaldu Trumpovi:

Video  Nahradí vážně Trumpová končícího velvyslance v Praze? Trump může poslat, koho chce...  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Sotva ale v den inaugurace před 10 dny vycestoval z České republiky – a tím skončil v pozici velvyslance v ČR – pustil se do Trumpa na sociálních sítích.

„Náš vzájemně propojený a provázaný svět není hrozbou, ale příležitostí. Blokování obchodu a stavění zdí není cestou ke skvělosti,“ napsal pět dní po odjezdu na Twitteru v narážce na Trumpův záměr vystavět zeď na hranici s Mexikem a jeho předvolební slogan Udělejmě Ameriku opět skvělou.

„Ostudné, že zavíráme dveře.”

„Zřejmé, ale přesto vhodné zopakovat: Silné NATO a silná Evropa jsou nejlepším zájmem USA. To by měl být výchozí bod pro politiku nové administrativy,“ přidal o den později. A dodal, že „je znepokojující vidět člověka, který získal o 3 miliony méně hlasů než jeho oponent, jak se chová, jako by měl mandát pro radikální a jednostrannou akci“.

Minulý pátek, v Den památky obětí holocaustu, zase zveřejnil víza, díky kterým směla jeho matka jako malá vycestovat před válkou z rodného Československa. „Ostatní příbuzní se ven nedostali. Je ostudné, že dnes zavíráme dveře,“ řekl v narážce na Trumpovu protiimigrační politiku. Zkritizoval také, že vyhlásil nová imigrační omezení, aniž by je prodiskutoval s americkými diplomaty v postižených zemích.

Na svém profilu pro jistotu zdůrazňuje, že všechny názory jsou jeho vlastní, a nikoli americké ambasády.

Andrew Schapiro prozradil, co bude dělat po odjezdu z ČR a na co se těší:

Video  Schapiro odletí do Států sám, rodinu tady ještě nechá. Proč?  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Schapiro odcestoval z České republiky 20. ledna. S rodinou napřed zamířili na krátkou dovolenou po Evropě, sám se pak vrátil do Spojených států. Jeho manželka a děti ale zůstaly zatím v Česku, aby mohly dokončit školní rok. Bývalý ambasador za nimi hodlá občas do Prahy jezdit. Podle svých slov pro Blesk.cz se pravděpodobně vrátí k právničině, nevyloučil ale ani politickou kariéru.

salto ( 31. ledna 2017 09:28 )

joudajoudovy ( 31. ledna 2017 09:09 )

schapiro - ale jdi ty stouro! je smutne, ze se zastavas uprchliku, kterym tvoji nadrizeni rozbili vlast, aby si korporatnici naplnili zoky penez. proc ses drive nebouril a jejich mocenske choutky podporoval? pokrytec kazdym coulem.....

jarypadlo ( 31. ledna 2017 07:53 )

Wono se to schapéro asi bude zviditelňovat a tím si začne předvolební kampaň,obawa mu to bude jistit a podporovat a seröšovy děti-dědici to celé zatáhnou na finančáku,tzn.-komédie bude pokračovat.

pupak ( 30. ledna 2017 19:04 )

Hlavně, že už ten kašpar vypadnul.

gabreta ( 30. ledna 2017 18:08 )

Shapitó názorně předvádí, jak kolem sebe kope chcípající kobyla!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa