Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pindíka vám neukážu,“ zuřil Babiš. Jeho firma podá na Česko stížnost k EU

Autor: hrk, ČTK - 
29. ledna 2017
13:05

Jedna z firem holdingu Agrofert podá stížnost k Evropské komisi kvůli českému zákonu o střetu zájmů. V pořadu Partie na televizi Prima to řekl vlastník Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj tzv. lex Babiš nebyl vůbec zapotřebí, protože jeho majetkové poměry jsou transparentní. Přesto však odmítl přiblížit své obchodní aktivity z dřívější doby.

„Nemám povinnost sdělovat, co jsem nakupoval v roce 1993. Proč bych to měl tady sdělovat? Já jsem se svlékl do slipů, ale pindíka vám ukazovat nebudu,“ ohradil se v pořadu ministr financí. Poslanec za TOP 09 Martin Plíšek Babišovi vzkázal, že jeho pindík nikoho nezajímá, ovšem i tak by měl divákům přiblížit své obchodní aktivity.

Podle šéfa Agrofertuzákon o střetu zájmů omezuje jeho právo vlastnit majetek a podnikat, a proto se chce obrátit na evropské úřady. Zároveň ale uvedl, že nebude požadovat od Česka odškodnění: „Já budu bojovat za moje práva, protože já mám právo vlastnit, jako každý český občan, mám právo podnikat a podílet se na věcech veřejných. A tady tradiční politické strany mi to zakazují. Samozřejmě budu bojovat za svá práva v České republice a jedna z firem Agrofertu příští týden podá stížnost Evropské komisi na podezření na porušení práva Evropské unie ze strany členského státu.“ 

Plíšek Babišovo tvrzení odmítl. Zdůraznil, že zákon pouze znemožňuje členům vlády čerpat dotace. Babiš se podle poslance snaží svými stížnostmi pouze zajistit, že jeho podniky budou mít dál nárok na veřejné peníze.

Podobně smýšlí i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který vnímá chystanou stížnost k Evropské komisi jako taktický krok, který má zlepšit Babišovu pozici pro situaci, kdy se bude zákonem zabývat Ústavní soud. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce také uvedl, že si podle něj Babiš udrží vliv na Agrofert, i když se holdingu zbaví.

Babiš pustí svá média?

Podle zákona, jehož účinnost začíná 9. února, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně, před zahájením účinnosti zákona ji ale chce převést do svěřenského fondu.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko. Babiš dnes v rozhovoru prohlásil, že se plánuje vzdát i internetových médií, což mu zákon nepřikazuje.

 

ivoadler ( 30. ledna 2017 11:10 )

Tvůj problém je, že jenom nadáváš, ale zcela chybí argumenty. Vyjmenuj, co Babiš ukradl. Ale ne, že si to myslíš, ale je to objektivizováno rozhodnutím soudu, šetřením policie nebo celní nebo finanční správou. Kde máš ty argumenty, blbečku? Vždyť ty jenom žvaníš.

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 10:46 )

vydrzat, neb te jiz zname... only the faces change

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 10:31 )

kazdodenni radost - trpici schizofrenik zdenekk

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 09:24 )

kde se objevi zminka o babisovi, schizofrenik zdenekk se okamzite ukaji.... proc nam kalousek a spol. neukazi sve zlate ohanbi? a co tomu rika nas schizofrenik, kteremu smuclerka dava tak velky prostor k reakcim a ostatni blokuje?

noacojezase ( 29. ledna 2017 21:41 )

Ty máš dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa