Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Zemanova jedenáctka“ hodovala v Hodoníně: Pochutnala si na slivovici i ovaru

Autor: Jiří Nováček - 
28. ledna 2017
16:17

Osm let starou meruňkovicí si v sobotu v Hodoníně připil na přivítanou prezident Miloš Zeman s kamarády ze svého bývalého kabinetu. Na Slováckém statku se jich sešlo přesně jedenáct, stejně jako Klapzubáků. Muži, kteří vládli republice v letech 1998 až 2002, si libovali na svém tradičním zimním výjezdním zasedání.

„Jsi jediný člověk, kvůli kterému se trmácím autem tři hodiny přes celou republiku,“ přivítal se Zeman s hostitelem Janem Fenclem (70), bývalým ministrem zemědělství. „Rozhodně jsem nepřijel kvůli zabíjačce. Tvoje jitrnice totiž nedosahují ani průměrné kvality,“ zpražil hostitele naoko prezident.

Bez ohledu na Zemanův bonmot se vzápětí nosila na stůl jelítka, jitrnice, ovar a tlačenka z prasete, které ještě ráno chrochtalo v chlívku. „Navíc jsme přikoupili pár kolen,“ svěřil se jeden z mistrů řeznických, míchající ovarovou polévku v obřím kotli.

V Hodoníně vznikly listiny ke zvolení Miloše Zemana prezidentem

Na zabíjačku do Hodonína přijeli kromě Zemana i exministr průmyslu Miroslav Grégr, exministr zahraničí Jan Kavan, exministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, exministr zdravotnictví Ivan David, hostitel Jan Fencl, exministr vnitra Václav Grulich, exministr dopravy Jaromír Schling, exministr školství Eduard Zeman a exministři bez portfeje Jaroslav Bašta a Karel Březina. Chyběli třeba Vladimír Špidla, Jiří Rusnok, Jaroslav Tvrdík nebo Pavel Rychetský.

Hosté si pro dobroty chodili do speciálního stanu, „vláda“ dostávala lahůdky na podnose až na stůl. „Právě tady jsme založili přípravný výbor a sepisovali listiny, které nakonec vedly k zvolení Miloše prezidentem,“ zavzpomínal u dlouhého stolu mezi sousty Jan Fencl. A pak už zavelel: „Ovar!“ a šlo se zase hodovat.

Nejváženějším hostem exministra Fencla, který nedávno oslavil kulaté narozeniny, byl logicky Miloš Zeman. V jednu chvíli se na něj snesla celá sprška dárků. „Podívejte, prezidentská slivovice a dokonce i prezidentský med,“ rozverně vykřikoval obdarovaný obklopen svými exministry jako apoštoly.

Ochranky zůstaly přede dveřmi

Setkání v Hodoníně se neslo maximálně neformálně. U stolu se vykuřovalo jako za starých časů. Ochranky zůstaly přede dveřmi, pivo si exministři čepovali sami ze soudku na chodbě. Rozlévalo se to nejlepší červené a bílé z archivů a vinic hostitele. Postupně se osmělila i vnoučata exministra zemědělství a sedla Zemanovi na klín.

S dietou si nikdo hlavu nelámal. „Největší gurmáni mezi ministry jsou a vždycky byli Pražáci,“ usmíval se potutelně s poukazem na hodující partu exsenátor Zdeněk Škromach. Sám kvůli štíhlé linii moc nebaštil, o to víc se ovšem věnoval selfíčkům. 

sensadrak ( 29. ledna 2017 07:25 )

Tupče, mně taky prasečí jídlo a slivovice nechutná.

sensadrak ( 29. ledna 2017 02:30 )

berlin71 ( 28. ledna 2017 20:35 )

 Karel_Novotny ta tvoje matka rostahovala komousum ty jeji chlupaty nohy a vy.srala na svet takove hov.no jako jsi ty ty bu.zerante jeden co kou.ris cu.raka tvojemu fotrovy ty sku.rveney cesky prase

tgbg ( 28. ledna 2017 19:20 )

Sraz senilních povalečů a flágačů!!!!

avina ( 28. ledna 2017 18:59 )

chyba-žrala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa