Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátor Čuba nebyl pět měsíců v práci. Stále však pobírá 90 tisíc včetně náhrad

Autor: bk - 
28. ledna 2017
10:02

Zasedání horní komory parlamentu se už dlouhých pět měsíců muselo obejít bez Františka Čuby (81). O absenci, jejímž důvodem jsou senátorovy zdravotní problémy, informoval už v týdnu Blesk.cz. Od nástupu do funkce byl Čuba celkově jen na přibližně polovině hlasování. I přes velkou nepřítomnost ovšem stále pobírá plný plat včetně náhrad, uvedl iDnes.cz.

Čuba (SPO) své křeslo vyhrál v senátorských volbách 2014 na Zlínsku. Už tehdy poražená kandidátka Alena Gadůšová (ČSSD) uvedla, že prohrála s „yettim“. Myslela tím ono bájné stvoření, které údajně zahlédlo jen pár lidí a jehož existence není dokázána. Čuba se totiž nikdy příliš neprosazoval.

V Senátu se politik objevil naposledy 24. srpna loňského roku. Od té doby se nezúčastnil ani jednoho hlasování. Důvodem jsou zdravotní problémy, na podzim musel Čuba podstoupit těžkou operaci. Jak informoval Blesk.cz, lékaři museli nejstaršímu českému senátorovi a poradci prezidenta Miloše Zemana vzít část tenkého střeva kvůli podezření na rakovinu. Nemoc se ovšem neprokázala a ze zákroku se politik stále zotavuje.

Čuba však i přes své špatné zdraví nepobírá nemocenskou. Plný senátorský plat včetně všech náhrad mu tak zůstal. A to i přes jeho dlouhou absenci. Dohromady to dělá okolo 90 tisíc korun, informoval iDnes.cz. Senát navíc platí věčně chybějícímu politikovi i byt v Praze za 17 tisíc měsíčně.

Mluvčí Senátu Eva Davidová uvedla, že i v dlouhodobé neúčasti si senátor dál může udržet mandát. Je pouze na něm, zda se místa vzdá, nebo ne. „Žádná lhůta, která by neúčast senátora na jednáních omezovala, neexistuje,“ řekla Davidová pro iDnes.

Samotný Čuba ovšem zatím odstoupení neoznámil. Ani SPO za něj náhradu v Senátu nehledá a vyčkává, jak se k celé situaci vyjádří senátor. „Je lidská slušnost počkat, až se dá zdravotně do pořádku,“ uvedl krajský šéf Strany práv občanů Vratislav Mynář. „On je člověk zodpovědný. Mám zprávy, že jakmile to bude možné, tak se okamžitě vrátí, záleží na jeho rekonvalescenci,“ řekl v týdnu pro Blesk.cz Čubův stranický šéf Jan Veleba.

Senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL) z Uherského Brodu se domnívá, že možným důvodem, proč nechce SPO změnu, je obava, že po Čubově rezignaci by se už možná nepodařilo znovu obhájit mandát v doplňovacích volbách. Kunčar pro iDnes rovněž uvedl, že Čuba by měl pobírat nemocenskou, nikoliv celý plat. V případě dlouhodobé nemoci by měl být ve stavu nemocných, pak by se jeho platové ohodnocení překlopilo do jiného režimu. Náhrady by pobírat neměl, ty slouží pro výkon práce senátora,“ řekl. 

hejhej ( 29. ledna 2017 21:49 )

Je to výsměch daňovým poplatníkům. Čuba ( nebo jiný poslanec a senátor)když není pro nemoc na pracovišti, má mít nemocenskou jako ti, co na ty darmožrouty pracují. V tomto státě jsou zákony především pro politiky. Hlavně na to myslet u voleb do PS a nevolit pakáž- strany, které ožebračují lidi 27 let. Nevolit: ODS, TOP09- ta je odnož odesáků, KDUČSL, ČSSD.

2arim ( 28. ledna 2017 22:34 )

Není to zbytečný,tolik peněz za supernicnedělání ?

ivoadler ( 28. ledna 2017 18:51 )

Nejsem soudruh a Čuba taky ne. Vydáváš přání za realitu. Není to chápání reality pro tebe příliš složité? Všichni, kteří nesmýšlí stejně jako já, jsou komunisti a basta.

marlen52 ( 28. ledna 2017 18:15 )

no pak má být na důchody a nemocnice.vůbec v tomhle věku už tam nemá co dělat.

berlin71 ( 28. ledna 2017 16:58 )

a lizal bi si mu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa