Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kde brát peníze na nemocnice? Sobotka: Posílejme jim daň z tabáku a alkoholu

Autor: sou - 
28. ledna 2017
11:34

Část výnosu daně z tabáku a alkoholu by mohla směřovat do zdravotnictví. Umožnit by to měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nový investiční fond při ministerstvu zdravotnictví. Při setkání s novináři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze to zdůvodnil podle Práva tím, že do budoucna se už Česká republika tolik spoléhat na peníze z fondů EU nemůže. Například Praha jako bohatý region by na zdravotnické účely další finance čerpat nemohla. 

„Rád bych, aby byla zahájena diskuse, jak financovat investice ve veřejných zdravotnických zařízeních včetně toho, zda by peníze neměly jít zčásti ze spotřební daně z tabáku a alkoholu. Určitá částka by pak byla zákonem určena na budoucí investiční fond,“ upřesnil na setkání s novináři premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) by měl do podzimních voleb pro vládu připravit k tomuto fondu podklady. Sobotka pak očekává, že politické strany se k návrhu vyjádří i ve svých volebních programech. Vznik samotného fondu pak odhaduje na začátek příštího volebního období.

Nápad vítá i Česká lékařská komora

Tento nápad vítá prezident České lékařské komory Milan Kubek, který Právu řekl, že se ho snaží už několik let prosadit a předpokládá, že by se mohl stihnout ještě do konce roku. „Každé peníze, které přijdou do zdravotnictví, jsou vítané,“ uvedl Kubek a dodal, že z fondu by se ale neměly hradit jen investice pro velké nemocnice, ale i pro malé.

Premiér v pátek také oznámil, že vláda se v pondělí bude zabývat novelou zákona o zdravotním pojištění. „Budeme projednávat návrh, aby se snížil limit maximální roční spoluúčasti u dětí do 18 let a seniorů mezi 65 a 69 lety ze současných 2500 korun na 1000 korun ročně a u seniorů nad 70 let na 500 korun ročně. Když toto překročí, zdravotní pojišťovna by jim peníze vrátila,“ řekl premiér s tím, že se jedná hlavně o doplatky na léky vystavené na recept.

berlin71 ( 28. ledna 2017 14:56 )

drakulina: co si mela dneska k obedu kocku co jsi ji vcera chitla u popelnic? na cem si ji pepla na psim sadle a sezrala jsi ji i z chlupama ?

berlin71 ( 28. ledna 2017 14:51 )

 drakulina:Skoc mi na hrb ty komunistko jena . Co mas ten ripak jak cunas obecny

berlin71 ( 28. ledna 2017 14:21 )

To ze na drogove zavyslich stat vydelava poukazuje jen na o jak je stat korupcni a mafiansky . Ano vy vsichni kuraci jste narkomani! A ze EU priskrti dotacni kohoutek cechum se take nedivim, kdyz CR vladne takove pras jako je Zeman!

e.44 ( 28. ledna 2017 14:01 )

Dokud neseděl na penězích Babiš aby si moh sám nahrabat a ještě se vytahovat s přebytkem, na kterém kromě seškrtání peněz do školství, zdravotnictví, údržby historických památek a pod., nemá nejmenší zásluhu, nebyl s tím, kde brát peníze na nemocnice žádný problém. No a proč by si na tom Sobotka nepřihřál populistickým způsobem předvolební polívčičku, když mu na to Babiš tak pěkně přihrál?

agfor ( 28. ledna 2017 13:31 )

Odpověď je jednoduchá - zrušte senát a svoje nezasloužené platy snižte na desetinu. I tak bude vaše "práce" silně nadhodnocená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa