Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalouskovi zvoní hrana? Mizerným výsledkům Topky nevěří, chce dvouciferný zisk

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. ledna 2017
06:07

TOP 09 u hranice pěti procent, která zajišťuje, že se udrží i v příští Sněmovně? A nebo dokonce pod touto hranicí? Průzkumy se neshodnou, šéf strany Miroslav Kalousek jim ostatně příliš nevěří. Poukazuje na jiný, kde má strana osm procent. A chtěl by dvouciferný zisk, jak řekl Blesk.cz. Právě Kalousek je pro Topku jedním z faktorů, který ji může táhnout směrem dolů v očích voličů, jenže zároveň je jeden z vůbec nejviditelnějších politiků, míní politolog Lukáš Jelínek.

SANEP 6,1 procenta, STEM 4,6 procenta. Agentury v lednových průzkumech nepřisoudily Topce nejlichotivější výsledky. Miroslava Kalouska to neděsí. „K tomu nutně musíte dodat prudký nárůst našich preferencí v CVVM na osm procent. Samozřejmě že mnohem více věřím akademickému pracovišti, než soukromým agenturám,“ řekl Blesk.cz.

Ani tolik by prý ale nebylo dost. „Osm procent je výsledek, se kterým se nehodláme spokojit. Směřujeme samozřejmě k dvoucifernému výsledku,“ dodal Kalousek před sobotní programovou konferencí strany.

Politolog: Kvůli Kalouskovi Topka ztrácí i získává

Svým odhadem přispěl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek. „Myslím, že se kolem hranice pěti procent bude pohybovat. Je pravda, že doba, politická atmosféra a témata, která se rozehrávají, TOP 09 moc neprospívají,“ míní.

A tak může hrozit i to, že se Topka do Sněmovny nedostane. Na druhou stranu si však Jelínek umí představit i to, že se kalouskovcům nakonec podaří své voliče zmobilizovat – podle politologa totiž není na české scéně žádná podobná, alternativní, pravicová proevropská strana, která by „nenaskakovala na národoveckou rétoriku“. 

„Jedním z faktorů, které ji táhnou podle mě dolů i v očích voličů, o které by se mohla snažit, je osoba Miroslava Kalouska,“ upozorňuje však Jelínek. Jenže tahle mince má dvě strany. Kalousek je totiž podle Karla Schwarzenberga „nejpomlouvanějším politikem“ v zemi, jak řekl kníže Impulsu.

A coby lídr má i řadu plusů, naznačuje politolog. Ale i minusů. „To, co dává Miroslav Kalousek Topce, je viditelnost – neexistuje moc tak dobře viditelných a tak srozumitelně formulujících politiků, jako je on. To si nejspíš TOP 09 uvědomuje. Na druhou stranu jsou tady z minulosti všechny ty zvěsti, které Karel Schwarzenberg nazývá pomluvami,“ upozorňuje Jelínek.

„A je tu i posedlost Miroslava Kalouska Andrejem Babišem, která do značné míry často zastiňuje samotné programové poselství té politické strany,“ podotýká Jelínek. Podle něj jsou to misky vah, co musí TOP 09 zvažovat – co jí Kalousek přináší a co kvůli němu naopak ztrácí.

Přichází o body na „antibabišovské“ kampani?

Topce podle Jelínka poněkud uškodily silné postoje, které by se daly označit jako „Antibabiš“ či „Antizeman“. „Ublížilo jí to, ale ne snad proto, že by ty postoje nebyly správné, ty od opozice zaznívat mají. Ale proto, že byly vnímány jako dominantní,“ upozorňuje Jelínek.

U veřejnosti vidí jisté rozčarování nad tím, že se debata o politických tématech, jako je třeba pronikání byznysu do politiky, stáčí takřka výhradně na jméno Andreje Babiše. Na „antibabišovské kampani“ podle Jelínka ztrácí ostatně třeba i vládní ČSSD. „Kdyby to byla jen jedna ze součástí politiky a rétoriky té politické strany, tak by to bylo přirozené. Ale když se z toho stala vlajková loď, se kterou si všichni Topku spojují a na ostatní témata zapomínají, tak je to chyba,“ míní Jelínek.

Připomíná přitom třeba starost TOP 09 o drobné podnikatele a živnostníky, spojenou s bojem proti EET. Ani toto téma se prý nedaří komunikovat Topce pozitivně. „Je tam problém, že se k tomu tématu TOP 09 opět staví negativně – my nechceme Babiše, my nechceme EET. Voliči mnohem lépe vnímají témata, která jsou stavěna pozitivně – tedy co chceme,“ říká Jelínek.

Kalousek: Babiš zosobňuje opak toho, co bychom chtěli

S tím však Miroslav Kalousek nesouhlasí. K vyjádření toho, co Topka chce, má posloužit i programová konference strany. „TOP 09 je strana, která prosazuje liberální demokracii, prozápadně orientovanou společnost, svobodný trh,“ vypočítává Kalousek.

„A především prosazujeme občana v pozici suveréna nad státním servisem, nikoli občana v pozici služebníka svého státu. Občan si veřejné služby neplatí proto, aby byl buzerován, ale proto, aby mu stát poskytl kvalitní veřejné služby,“ říká Kalousek.

„Pokud ve všech těchto oblastech pan Babiš personifikuje pravý opak toho, než co bychom měli, je to jeho problém a problém toho, že tomu někdo říká Antibabiš. My tomu Antibabiš neříkáme, my říkáme, co chceme,“ dodává Kalousek.

Topka chce odolnější společnost vůči řadě rizik

TOP 09 se v sobotu chystá zveřejnit i Vizi 2030, tedy vizi strany, jaká opatření v následujících letech přijmout. A jak se lépe připravit na některé hrozící krize. 

„Vizi nezveřejňujeme kvůli preferencím, to není ten důvod. Slíbili jsme v loňském roce, že začneme volební rok vizí. Chceme vrátit politice diskusi o věcném obsahu,“ tvrdí nyní Kalousek. 

Předkládá i další důvody. „Většina lidí plánuje žít déle než čtyři roky volebního období, z našeho pohledu je velmi žádoucí, abychom předložili veřejnosti vizi, jak si představujeme ČR v roce 2030 a jak k ní směřovat. Proto předložíme vizi, která má název Úspěšná země, odolná společnost. Zaměřujeme se naplno, aby společnost byla odolná proti rizikům, která mohou přijít. Ať už to jsou rizika environmentální, finanční, imigrační, bezpečnostní. Společnost většinou bohužel zastihují tato rizika nepřipravenou,“ popsal Blesk.cz Kalousek.

Odolná společnost by měla rizika předvídat a připravovat se na ně, míní šéf Topky. Vize navíc nebude definitivním materiálem, ale předloží ji vedení strany k široké diskusi s odbornou veřejností i voliči a je tedy možné ji korigovat či rozšiřovat o připomínky, dodal Kalousek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Karel_Novotny_Praha ( 28. ledna 2017 18:24 )

Co politik z pravice, to zloděj a podvodníků král.. Jak to?

zdonekk ( 28. ledna 2017 18:22 )

Kalouska miluju a kouřím, no a co? On mě taky!Aj popletl jsem ní nick.. Jsem zdenekk, ale to už je teď jedno

deep_ass_flsting ( 28. ledna 2017 17:25 )

Ne, to máte vy, ale je dobře, že jsi na to upozornil.

deep_ass_flsting ( 28. ledna 2017 16:32 )

Radiátory jsou pro vás socky, my doma máme klimatizaci, Emane!

deep_ass_flsting ( 28. ledna 2017 16:09 )

Celá TOP-09 už ví, že jsou v pí.či, jen dutohlav zdenekk píše opak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa