Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanci odtáhli auto od Sněmovny: Nastydl jsem a budu si stěžovat, říká Kasal

Autor: pet - 
27. ledna 2017
11:35

Poslanec David Kasal (ANO) zaparkoval své auto na zákazu zastavení. Jako každému smrtelníkovi ho za krátko odtáhli, což Kasala nejen rozčílilo, ale tvrdí, že se při hledání svého vozu nachladil a onemocněl. Teď má v plánu si stěžovat. Domnívá se totiž, že celý postup byl nezákonný. Informoval o tom portál Lidovky.cz.

10. ledna v dopoledních hodinách zaparkoval poslanec David Kasal (ANO) svého černého superba na rohu Sněmovní ulice. Když se večer vrátil na místo, kde ráno parkoval, auto tam nenašel. Dozvěděl se od policie, které následně volal, že se jeho vůz nachází na odtahovém parkovišti Těšnov. Kasal totiž zaparkoval na zakázaném místě.

Poslanec si toho byl vědom, a proto řádně označil přední sklo svou poslaneckou kartou. Myslel si totiž, že ho proti odtahu auta zachrání jeho poslanecká imunita. Tak se ale nestalo a Kasal je pobouřen. Považuje tento postup městské policie za nezákonný a bude si na ni stěžovat.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana však zákon žádný takový předpis nepamatuje. „Nevím o žádné výjimce, která by se vztahovala na kohokoliv. Je pouze na posouzení policie, jestli vozidlo brání v průjezdu nebo komplikuje situaci, a nechá jej tak odtáhnout,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Kde Kasal na zákaz odtahu poslaneckých aut přišel?

V roce 2013 navrhl poslanec Stanislav Huml (ČSSD) zákon, který by prakticky znemožnil odtah poslaneckých aut. Chtěl, aby policie odtahovala auta až poté, co na ně byla dána botička a motorista by se neozval do 24 hodin a žádal její odstranění. Jenže podle jiného zákona botička na auta poslanců, senátorů nebo třeba i hasičů nandána být nesmí. Vozidlo by tudíž nemohlo být během prvního dne ani odtaženo. Zákon ale v Senátu narazil a poslanci ho pak ze svého programu stáhli.

Poslanci sice mají své podzemní parkoviště, to má ale kapacitu jen pro 120 vozů. Poslanců je ale 200. Kasal také uvedl, že jeho vozidlo je velmi široké a komplikuje mu pohyb v garáži, která si žádá dostatek času na zaparkování. Toho má ale poslanec velmi málo a nemůže si takové zdlouhavé parkování dovolit.

Pokud auto na ulici překáželo, bylo běžné, že strážník zavolal na policistu před Sněmovnou, který konkrétního poslance zkontaktoval, aby si své auto přeparkoval. Navíc poslanci mají v době svého jednání povoleno parkování v Šumavské ulici, kde je zákaz zastavení. Byli jsme o tom informováni vedením Sněmovny,“ dodává Kasal. Tiskové oddělení instituce o tom ale nic neví.

Dohodu s Poslaneckou sněmovnou o tom, že by strážníci neměli řešit dopravní přestupky poslanců v této lokalitě, popírá i městská policie. „Představa o existenci jakési ‚dohody‘ o toleranci protiprávního jednání kohokoliv ze strany Městské policie Praha je naprosto absurdní,“ řekl šéf strážníků Eduard Šuster.

20 nových parkovacích míst bude stačit

Nehraje žádnou roli, jestli je přestupce občan, zastupitel, starosta, poslanec, senátor nebo kdokoliv jiný. Jedinou rozhodující skutečností vždy bylo, je a bude, zda byl, nebo nebyl porušen zákon této země,“ dodal Šuster.

Kasal oznámil, že informace získané od policejního operátora byly jiné, než které má zapsané v protokolu. V čem se však informace lišily, to odmítl sdělit. Poslanci se také nelíbí, že druhý den byla silnice opět plná vozidel, která tam neměla co dělat, a řidiči potrestáni nebyli. Případ bude chtít projednat se sněmovním výborem pro záležitosti vnitřních věcí. „Lidé si myslí, že poslanci mají pořád nějaké výhody,“ dodal.

Když už sem (do Prahy) jedete sto kilometrů, není příjemné být neustále ve stresu kvůli parkování. Chtěl bych se konečně dohodnout a uzavřít to. Nejde totiž jen o poslance, tohle je problém celopražský.“ Poslanec apeluje hlavně na magistrát, aby vytvořil nové parkoviště jako kompenzaci za uzavřené Malostranské náměstí. Vyřešilo by to prý dvacet parkovacích míst v okolí Sněmovny, která by byla vyhrazena pouze pro členy úřadu.

Podobnou křivdu cítil i Kasalův kolega Pavel Čihák. Stěžoval si na pokutování místních strážníků, když jeho vůz stál také na zakázaném místě. Osazení se zákazy zastavení z obou stran ulice považuje za naprosto zbytečné.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gruska ( 1. února 2017 21:43 )

Ty prispevky zde jsou plivance od lidi, kteri toho moc nedokazali....Kasal, at je jakykoliv, je chytrej chlap, hodne toho vi, je to vyborny lekar a jeho prace ve snemovne ma jiste svuj vyznam...vite o nem kulovy a budete tady na nej plivat..nerikam, ze je dokonalej, ale takhle jako tady se vyjadrovat o cloveku jakemkoliv to je nelidsky...pokud tady prispel vzorek nasi populace a mel statistickou vyznamnost, tak by vam mel vladnout jako odpovidajici korelat maximalne vepr...

salto ( 31. ledna 2017 09:01 )

Další nadčlověk

petram11 ( 29. ledna 2017 20:52 )

Už vám to konečně dochází, voliči Ano? Že jsou stejní jako Veverky! Ústa plná keců, ale skutek utek. Chovají se naprosto stejně, proti kterým na oko bojujou.

zkzkz ( 27. ledna 2017 21:06 )

sensadrak ( 27. ledna 2017 21:02 )

Jak může takový hovado sedět v parlamentu. Jakej pán, takovej krám, že Bureši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa