Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Babišovi podřízení u dluhopisů nezasáhnou,“ míní kritik šéfa ANO

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. března 2017
20:30

Ani novela zákona o střetu zájmů známá jako lex Babiš nevyřešila všechna problematická místa kolem vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Ve Studiu Blesk to řekl Babišův kritik a bývalý první náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht. Pochybuje totiž, že Finanční správa ČR bude v případě nejasného nákupu dluhopisů proti Babišovi postupovat objektivně. Za příklad si bere kauzu kolem Čapího hnízda.

Obrana ministra financí Andreje Babiše, že dluhopisy Agrofertu nakoupil z našetřených a zdaněných peněz, neuspokojila jeho bývalého náměstka a nynějšího kritika Lukáše Wagenknechta.

Je to velký problém jeho střetu zájmů a jeho vztahu k finanční správě. Ukázat se to dá právě na příkladu Čapího hnízda. Auditoři, kteří pracují na ministerstvu financí, udělali audit. Ta zjištění nejsou nekvalifikovaná, ale ten závěr je ‚my nemůžeme dát auditorské ujištění, že je to v pořádku, ale zároveň říkáme, že to v pořádku je‘. A to je to zásadní selhání,“ řekl ve Studiu Blesk. 

Podívejte se na rozhovor s Lukášem Wagenknechtem:

Šlo o moje vydělané a zdaněné peníze. Od roku 1993 jsem jako fyzická osoba oficiálně vydělal 1,8 miliardy korun, za tu dobu jsem na dani z příjmů zaplatil 310 milionů korun a 27 milionů korun na pojistném. Můj čistý příjem tedy byl 1,526 miliardy korun a za ně jsem nakoupil dluhopisy v ceně 1,482 miliardy korun,“ bránil se Babiš už dříve. Jakékoli nezákonnosti odmítl.

Později zveřejnil i dva audity, ani ty neušly kritice. O tématu Babiš a jeho dluhopisy bouřlivě debatovali poslanci také ve středu ve Sněmovně. 

Babiš při středeční debatě ve Sněmovně chyběl. Faltýnek tak přečetl alespoň jeho vzkaz:

Střet zájmů trvá, Babiš bude obcházet zákon

Zákaz vlastnictví médií nebo osekání možnosti přihrávat svým firmám dotace nebo veřejné zakázky, novela zákona o střetu zájmů řeší podle Wagenknechta věci, které nedokážou politici sami negativně posoudit.

Ta myšlenka je správná. Nebyl by potřeba, kdyby ti politici fungovali bez něj a vnímali, že to je špatně. Pokud to nedokážou pobrat, jako třeba pan Babiš, tak nějaký zákon se musí udělat. Ta forma, ve které byl přijat, je ale nedokonalá,“ míní bývalý druhý muž ministerstva financí.

pajaad ( 18. března 2017 20:23 )

JežíšMariaJosef......slepí, hluší a podvedení...

joudajoudovy ( 17. března 2017 07:15 )

neco prekopirovat neni vysvetlenim. zakon ma nekolik paragrafu a vyjmenovani organu fin.spravy je nedostatecne. mimo jine jiste znate spravni rady a vsem podate podrobne vysvetleni, neb pouceni je nedostacujici. na druhou stranu, narodu jiste vysvetlite kroky kalouse, kdy karl cerpane dotace zasmelil, nebyl potrestan a nemusel nic vracet a to i eu. ze by opet pochybily organy fin.spravy a mely byt hnany ke zodpovednosti ?

velka_0 ( 16. března 2017 16:35 )

Jaromír Mikulanda, Mariánské Lázně : - Sobotka ať podrobně vysvětlí privatizací OKD, za kterou je přímo odpovědný - Kalousek ať vysvětlí padáky a modernizaci tanků T-72 O všem rozhodoval, ale za nic nenesl právní odpovědnost, vysvětluje Nadační fond proti korupci, proč nebyl úředník a politik Miroslav Kalousek nikdy obviněn za své působení na Ministerstvu obrany v 90. letech - Bělobrádek ať objasní, jak peníze na církevní restituce pomáhají občanům této republiky Do té doby ať výše jmenovaní drží hubu a krok ! -------------------------------------------------------------------------- Milan Klail, Teplice : Proč poslanci a vláda udělali takový dluh. Každá vláda která půjde do minusu hezky doplatit ze svého. A uvidíme kdo bude chtít být ve vladě. Pujčovat si uměj ale vracet ne a kde je zoodpovědnost. Volit budeme Ano a podporovat Babiše. Konečně jim někdo šlapal na paty, já tě Babiši obdivuji, jsi borec , taky jsem bojoval proti KSČ ALE BYLO NÁS MÁLO, jiná generace to dokázala a já jim děkuji ale ti co je nahradili jsou zase prospěcháři. A že mohu jezdit do ciziny když na to nemám tak to mi je k ničemu. Chci klid a kvalitní jídlo . -------------------------------------------------------------------------- Milan Harmáček, Praha 2 : Žádná "závažná podezření" neexistují. Audity EY a PW prokázaly, že A.Babiš měl na nákup korunových dluhopisů dostatek vlastních zdaněných peněz a ještě mu cca 1 miliarda zbyla na živobytí. Institut korunových dluhopisů zcela legálně využilo cca 500 českých firem. Jde o lživý hon tunelářů na A.Babiše. Volím ANO. -------------------------------------------------------------------------- Oldřich Šiller, Přezletice : Sobotka skončí společně s chemikem, ani pes po nich neštěkne ... My doplníme : Škoda ČSSD, kdyby Sobotka neměl vzor v Kalouskově mocenské nenažranosti, tak by byl super. Sobotka hned po VŠ nastoupil do PSP, tak se mu stali i křiváci vzorem.

anna1234 ( 16. března 2017 09:38 )

.. tak malá specifikace: Orgány Finanční správy České republiky (1) Finanční správa České republiky je soustavou správních orgánů pro výkon správy daní. (2) Jako orgány Finanční správy České republiky (dále jen „orgány finanční správy“) se zřizují Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady, které jsou správními úřady a organizačními složkami státu. (3) Generální finanční ředitelství je podřízeno Ministerstvu financí!!!!!!! (dále jen „ministerstvo“). Odvolací finanční ředitelství je podřízeno Generálnímu finančnímu ředitelství. Finanční úřady jsou podřízeny Odvolacímu finančnímu ředitelství. atd. atd. Pod koho tedy spadá Finanční správa????

joudajoudovy ( 16. března 2017 09:30 )

dle jeho IQ bych se vubec nedivil. ON ma rad nenazrana zviratka, v cele s velkym volem, kalousem usatym....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa